Wework åpner nytt kontor etter vanskelig oppstartsår
Kontorselskapet har gitt kunder leierabatt under pandemien og droppet storkontrakt med DNB. Nå åpner de et splitter nytt kontorlokale og satser på at folk er lei hjemmekontor.
Wework lanserte sin norske storsatsing i desember 2019.
Nye lokaler på Tjvuholmen med coworking, velværerom og øl i tappekranen på kjøkkenet kunne minne om de hippe kontorene man ser bilder av fra Silicon Valley.
Tre måneder senere var nærmest hele kundegrunnlaget på hjemmekontor.
For et selskap som ikke har manglet motstand de siste par årene, og som etter en mislykket børsnotering karer seg mot lønnsomhet, var ikke pandemien særlig god timing.
– For ethvert selskap var pandemien en sort svane, ingen så dette komme. Sånn sett var det en utfordrende timing å åpne i Oslo i desember 2019, sier Nikolay Kolev, sjefen for Weworks virksomhet i Nord- og Sentral-Europa fra sitt hjemmekontor i Tyskland.
– Det som lenge har vært faktum for varehandelen er også nå situasjonen for kommersiell eiendom, sier Kolev.
Ble ikke enige med DNB
Da det Softbank-eide selskapet lanserte planer om satsing i Norge var det med tre signalkontorer i Oslo. Men i oktober skrev Dagens Næringsliv at Wework og DNB terminerte avtalen om et kontor på Aker Brygge som skulle vært åpnet i første kvartal 2020.
– Vår nye ledelse har forpliktet seg til å vokse med lønnsomhet, og i Oslo ble vår beslutning at de to ikoniske kontorene vi nå har er nok for oss.
– Snakket dere med DNB om å få til en lavere leiepris, forsøkte man å finne en måte å gjøre et tredje bygg en del av en lønnsom vekst?
– Det er ingen hemmelighet at vi har hatt rundt 150 samtaler med gårdeiere verden over knyttet til justeringer av avtalen. Dette har bidratt med rundt 1,5 milliarder dollar og styrket oss mot målet om å bli lønnsomme. Så ja, absolutt, sier Kolev.
– Hvor mye måtte dere betale for å komme dere ut av avtalen?
– Det kan jeg ikke kommentere, sier Kolev.
Gårdeier av Weworks nyeste lokale, Pecunia, vil ikke kommentere om de har jekket på sin leiekontrakt, men forvalter i selskapet Thomas Neslein sier de ikke har mistet troen på konseptet.
– Det finnes selvfølgelig et metningspunkt for alt, og med trender kommer også risiko for overetablering, men vi ønsker å kunne tilby fleksibilitet til våre leietagere og er komfortable med risikoprofilen.
Konkurrerer mot hjemmekontor
Samtidig betyr ikke den terminerte avtalen med DNB at Wework har gitt opp i Norge, for denne uken åpnet de dørene til et nytt kontor midt i sentrum av Oslo.
– Jeg mener det kontoret vi nå åpner viser hvor mye vi bryr oss om dette markedet, sier Kolev.
Selskapet vil ikke si hvor mange av de 600 plassene i det nye bygget som er booket, men påpeker at det første kontoret de åpnet fremdeles er fullbooket.
– Vi kan være uenige om mye, men det kommer en tid etter pandemien, og vi ser for oss et hopp hvor fleksible kontorer utgjør 20–30 prosent av kontormarkedet, fortsetter Wework-sjefen som sier de har flere undersøkelser som viser at mange ikke ønsker å jobbe fra hjemmekontor.
Han tror det er realistisk at folk fremover vil jobbe 1–2 dager på hjemmekontor, 2–3 dager på et fleksibelt kontor, og at man samles mye mindre ved et typisk hovedkvarter.
Analytiker i DNB Næringsmegling, Thomas Ramcilovic mener 30 prosent andel fleksible kontorløsninger er i meste laget de neste årene, men sier deres siste undersøkelser også peker på en vekst.
– I den siste undersøkelsen spurte vi om sannsynligheten for at bedriftene vil dekke deler av kontorbehovet via coworking eller fleksible kontorkonsepter hadde endret seg siden før corona. Drøye halvparten svarte at det hadde blitt mer sannsynlig, sier Ramcilovic.
Mislykket børsnotering
I vår trakk to norske direktører seg fra selskapet etter det turbulente året, hvor det som begynte med spørsmål om selskapets finansiering, endte med at selskapet avlyste en planlagt børsnotering, gründeren og toppsjefen forsvant ut, ekspansjonsplanene ble stoppet og tusenvis av ansatte ble sagt opp.
Sentralt i Wework-turbulensen står gründer Adam Neumann som i løpet av 2019 trakk seg som toppsjef. Da hadde flere amerikanske medier meldte om kritikkverdige forhold, deriblant at han hadde solgt rettighetene til selskapets navn til Wework for seks millioner dollar i aksjer (som han senere leverte tilbake), marihuanarøyking om bord på privatfly, nær rentefrie lån av kapital fra Wework og en ellers svært utsvevende livsstil.
Nå er fokuset på lønnsomhet, og Weworks nåværende toppsjef Sandeep Mathrani uttalte nylig til Bloomberg at målet er å være lønnsomme ved utgangen av 2021.
Han sa videre til nyhetsstedet at han fremdeles snakker jevnlig med gründer Neumann, som er en større aksjonær i selskapet.
Har gitt rabatter
I Norge peker Kolev på at de gjerne fortsetter veksten i Oslo med nye kontorer hvis etterspørselen er stor nok.
Men de siste månedene har fokuset vært på å ta vare på de medlemmene man allerede har.
– Har man gitt rabatter til kunder som har trengt det?
– Ja, det er ingen hemmelighet at små selskaper hadde det tøffest under pandemien, så spesielt for disse følte vi det var nødvendig å sette oss ned med enkeltkunder som hadde det vanskelig for å høre hva vi kunne gjøre for å hjelpe dem gjennom perioden.
I tillegg har selskapet lansert nye konsepter man håper gjør at flere får øynene opp for selskapet, deriblant det de kaller «all access» og «on demand». Med andre ord at medlemmer kan få tilgang til fasilitetene når enn de ønsker det, og at ikke-medlemmer kan booke tid på times- eller dagsbasis.
Nå venter selskapet på at anbefalingen om å holde seg på hjemmekontor utgår.