Her skjenker Jan-Erik sin første øl etter å ha vært permittert i tre uker: – Jeg har slitt ut sofaen

Fredag ble skjenkenekten opphevet og etter tre uker hjemme, fikk Jan-Erik Didriksen endelig komme tilbake på jobb på utestedet Jernbanen.

ENDELIG TILBAKE: Jan-Erik Didriksen fyller opp det første glasset med pils siden skjenkestoppen kom 25. mars. Fredag venter han storinnrykk allerede fra 14-tiden og regner med flere enn normalt vil ta turen innom for å møte kjentfolk. Foto:
 • Carina Hansen
 • Ronald Johansen (iTromsø, foto)
Publisert: Publisert:

På Jernbanen og No. 24 har mellom 25 og 30 personer vært permittert helt siden regjeringen innførte skjenkeforbudet 25. mars. Fredag var alle tilbake på jobb.

Da Jernbanen åpnet klokken 12.00 fredag formiddag tok det ikke lang tid før det var syv-åtte personer på plass foran bardisken.

– Nå er folk pisslei, sier en av gjestene.

Det har bartender Didriksen forståelse for.

– Jeg tror veldig mange har ventet på å få gå ut og treffe kjente og være sosiale, sier Didriksen bak bardisken.

Selv har han tilbrakt de siste tre ukene innenfor husets fire vegger.

– Jeg har slitt ut sofaen og fått gikt i tommelen etter å ha trykt så mye på fjernkontrollen. Nei da, jeg har fått gjort en del forefallende arbeid i hjemmet, men før eller siden blir det slutt med forefallende arbeid også. Det er fint å være tilbake, sier han.

(+) Disse pubene, restaurantene og reiselivsbedriftene får koronastøtte fra kommunen

Hadde ikke noe valg

Pubeier Harry Granås sier han er særdeles glad for at de nå kan åpne. Han forteller at det har vært en utfordrende periode for alle.

– Da skjenkeforbudet kom var det bare å lukke dørene. Vi hadde ikke noe valg. De ansatte er lei. Det er så uforutsigbart. I tillegg får de mindre utbetalt i permitteringspenger, enn det de får i lønn. Jeg vet at de er veldig glade for å komme tilbake nå, sier Granås.

(+) Restauranten er hardt rammet – nå skal de slipe kjøkkenkniver

Vanskelig

Bartender Didriksen har ikke så veldig mye til overs for regjeringens strategi.

– Da de stengte ned nå i mars, så føltes det litt urettferdig. Smittetrykket har vært lavt i Tromsø og så blir hele bransjen satt ut av spill økonomisk i tre uker. Det siste året har det vært stadig endrede regler og det har vært vanskelig for oss og enda vanskeligere for kundene. Jeg mener regjeringen i større grad burde latt kommunene ansvaret for å stenge ned ved lokale utbrudd. Tromsø kommune har vist har de taklet pandemien veldig bra og jeg mener de har vært best i landet, sier Didriksen og legger til:

– Jeg tror ordet dugnad begynner å bli litt utslitt nå.

Til utelivsbransjen i Tromsø, takk for at dere holder ut!

I det han serverer dagens første øl, må han samtidig servere pølse med brød til. Det synes han er greit, men det er andre regler han stusser på.

– Smittevernmessig synes jeg det er lite logisk å kreve bordservering på dagtid når vi har færre kunder som er spredt utover hele lokalet. Jeg forstår at vi bør ha det på kvelden, men å ha samme reglene på dagtid henger ikke på greip, sier han.

Må spille på lag

Pubeier Harry Granås håper nå gjestene føler på et ekstra ansvar når de kommer for å ta en øl og en matbit.

– Vi håper det ikke kommer et større lokalt utbrudd som gjør at vi må stenge igjen. Vi håper jo at dette var siste gang. Derfor er det viktig at alle passer på at gjestene gjør som de får beskjed om av dem som er jobb. Her må både vi og gjestene spille på lag, sier Granås.

(+) – Kommisjonen påpeker ting vi har opplevd på kroppen i Tromsø

Apropos spilling. Fredag kveld har Jernbanen en trubadur på plass. Det var planlagt for lenge siden og nå klaffet det tilfeldigvis med at skjenkeforbudet er opphevet.

– Nå åpner vi første dag med musikk. Akkurat nå kjennes det ekstra fint, sier Didriksen.

Det er fortsatt en del restriksjoner som gjelder. Selv om det nå er tillatt å servere alkohol, må man bestille mat til. Utestedene må stenge serveringen klokken 22.00. Gjestene må holde én meters avstand til hverandre og det er kun tillatt med bordservering. Det er første trinn i regjeringens gjenåpningsplan der de har en gradvis nedtrapping av de nasjonale tiltakene. Hvis smittetallene ikke øker, vil neste trinn innføres i mai.

Les også

Nå lettes de nasjonale tiltakene!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Tromsø
 3. Coronaviruset
 4. Skjenkebevillinger
 5. Øl
 6. Utesteder
 7. Utelivsbransjen

Flere artikler

 1. Hotelldirektør gråt da Erna gjenåpnet Norge: – 24. september er ny merkedag

 2. Nye skjenkeregler vekker harme i nord: – Dette er jo bare tull

 3. Utelivseiere fortviler over ny skjenkestopp: – Vi taper hele påsken

 4. Hotell og uteliv i Tromsø jubler over gjenåpning: – Fantastisk

 5. Gjenåpner utelivet frem til klokken 23: – Jeg håper folk tør å gå ut