Tiltalt for grovt underslag etter feriemareritt i Brasil

Pengene for ferieleilighetene i Brasil skulle stå på en sperret klientkonto, men endte som «kapitalforhøyelse til eierne», ifølge tiltalen.

To menn må i august møte i Oslo tingrett tiltalt for grovt underslag og brudd på bokføringsloven.
  • David Bach
Publisert:

Det norskeide leilighetskomplekset på nordkysten av Brasil ble påbegynt på midten av 2000-tallet. 45 norske kjøpere betalte til sammen 48 millioner kroner for leilighetene under oppføring.

Kjøperne ble forespeilet et luksuriøst anlegg helt nede ved stranden på Atlanterhavskysten. I dag står komplekset der fortsatt, men kjøperne har fortsatt ikke fått skjøter uten heftelser.

Flere sivile rettssaker og en langvarig politietterforskning, inkludert to henleggelser, har nå endt med tiltale for grovt underslag for to norske menn i 60-årene, som var medeiere av prosjektet den gang.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte tiltalen.

«Kapitalforhøyelse for eierne»

Ifølge tiltalen tilrettela de to for salget av leilighetene i Brasil, og formidlet kontrakter med de 45 norske kjøperne for til sammen rundt 48 millioner kroner.

Prosjektet skulle bygges og eies av et brasiliansk selskap, som var delvis eid direkte av de to tiltalte, og delvis indirekte gjennom et annet brasiliansk eierselskap som de to var daglig leder og styreleder for.

De norske kjøperne, som var klare for feriedrømmen i Brasil, fikk beskjed om at betalingen for de gryteklare leilighetene kunne gå til ett av tre valgfrie selskaper: Enten det brasilianske eierselskapet, eller til ett av to advokatfirmaer, et norsk og et brasiliansk.

Omtrent 27 millioner ble betalt inn til eierselskapet, mens bare 200.000 gikk til det norske advokatfirmaet. 21 millioner gikk til det brasilianske advokatfirmaet.

Les også

Eks-advokat tiltalt for underslag og bedragerier for 130 millioner

Likevel ble alle midlene fortløpende overført til byggeselskapet, der millionene ble merket med «kapitalforhøyelse for eierne» eller lignende, ifølge tiltalen.

Samtidig hadde kjøperne fått beskjed om at pengene skulle stå på en sperret klientkonto helt frem til overtakelse, og at de da ville få overlevert et heftelsesfritt skjøte på leiligheten. I stedet ble hele prosjektet pantsatt.

«I løpet av året 2008 sørget de dessuten for at leilighetskomplekset ble pantsatt som sikkerhet for et lån i banken Nordeste. Kjøperne fikk dermed ikke heftelsesfrie skjøter, og de hadde heller ikke rimelig mulighet til å heve kjøpet eller kreve pengene tilbake, siden pengene ikke lenger var tilgjengelig på konto, i strid med kjøpsavtalen», heter det i tiltalen.

Nekter straffskyld

Den ene tiltalte forsvares av Morten Grønvigh i Advokatfirmaet Grønvigh, Tjersland & Indrevær DA, som opplyser at hans klient vil nekte straffskyld når saken kommer opp i august.

– Han kommer til å erklære seg ikke skyldig etter tiltalen. Han ser frem til å få en avslutning på dette, i og med at etterforskningen har vart siden rundt 2014, og i tillegg er henlagt to ganger. Det har vært en voldsom påkjenning, og han ser frem til å få avsluttet dette, sier Grønvigh.

Den tiltaltes utgangspunkt til dette er at det er et eiendomsprosjekt som har skjært seg, og at det ikke er snakk om bedrageri eller underslag, forklarer advokaten.

– Mens kjøperne tror at [de to] har forsøkt å lure folk og svindle folk, så er realiteten at det var problemer med overskridelser og forsinkelser i prosjektet, sier Grønvigh.

– Det står et nydelig anlegg i Brasil som disse kjøperne har brukt i årevis, og om de ikke bruker det så leier de det ut. De har fått leilighetene sine, problemet er at de ikke har klart å få skjøter uten heftelser. Det er det denne saken dreier seg om. Det oppsto problemer, som ofte skjer i byggeprosjekter, og man har ikke klart å få bort heftelsene på skjøtene før situasjonen ble låst i rettslige konflikter.

Les på E24+

Millionbeløp forsvant fra studentkonto. Nå tilstår lederen underslag.

– Fortvilt situasjon

Saken har vært under etterforskning i flere omganger, og ble anmeldt allerede tilbake i 2008.

– For min klient helt det en fortvilt situasjon å bli omtalt som kriminell. Alle pengene som er innbetalt fra kjøperne ligger i bygget, han har ikke beriket seg selv. Anlegget hadde aldri blitt reist uten at alle penger som var involvert hadde gått til det. De to har selv skutt inn nærmere 20 millioner kroner i prosjektet.

– De har bare tapt penger, og de har minst like store tap som kjøperne.

– Han forstår at kjøperne er forbannet, og skulle like mye som dem ønske at byggeprosjektet kom i mål. Det er ikke av vond vilje at kjøperne ikke har fått heftelsesfrie skjøter. Alle har et ønske om at dette ordner seg.

– Midlene er brukt på eiendommen

Advokat og partner Petar Sekulic i Andenæs Aaløkken Veum Advokatfirma er forsvarer for den andre tiltalte, og sier at klienten ikke kjenner seg igjen i tiltalen.

– Han erkjenner overhodet ikke straffskyld. Han mener han har gjort det som har vært mulig å gjøre for å sikre kjøpernes krav av aktuelle eiendommer i Brasil. Og han kan på den bakgrunn ikke se at han har gjort noe straffbart.

– Han vil dokumentere at de midler som er brukt, er brukt på eiendommen. Det kan man også se ut fra eiendommens verdi i dag, at det er dit pengene har gått, sier Sekulic.

Det faktum at saken har vært under etterforskning i svært lang tid, har vært en påkjenning også for hans klient, sier advokaten.

– Denne saken har hengt over ham i lang tid, og har vært en berg- og dalbane ettersom den er henlagt to ganger før tiltale til slutt ble tatt ut.

– I tillegg til anklagen om at han skal ha gjort noe straffbart, har tidsbruken og vinglingen i påtalemyndighetene gjort dette til en stor belastning for ham.

Det har ikke lyktes E24 å komme i kontakt med bistandsadvokat Øyvind Clausen Bade, som representerer flere av kjøperne i saken. Det samme gjelder politiadvokat Ragnvald Brekke i Oslo politidistrikt.

De to er i tillegg tiltalt for brudd på bokføringsloven og eiendomsmeglingsloven i saken, som skal opp for Oslo tingrett i august. Det er satt av 16 dager til saken.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Etterforskning
  2. Brasil

Flere artikler

  1. Eks-advokat tiltalt for underslag og bedragerier for 130 millioner

  2. Betalt innhold

    Hans-Petters far lånte penger til investorer fra Bergen. Nå er pengene sporløst borte.

  3. Etterforsker kryptobedrageri på 2,5 mill. i Troms – advarer mot spesifikk bitcoin-adresse

  4. Amerikaner pågrepet i Norge etter beslag av sølvmynter verdt 14 millioner

  5. PST åpner etterforskning av dataangrepet mot Stortinget