Bryggerier må permittere ansatte etter nasjonal skjenkestopp

Aass Bryggeri i Drammen permitterer 25 ansatte og Mack bryggeri i Tromsø må sannsynligvis permittere flere.

Aass Bryggeri i Drammen permitterer 25 ansatte.
Publisert:

Administrerende direktør Christian Aass, ved Aass Bryggeri, sier til NRK at de permitterte hos dem driver med uteliv og butikksalg.

Drammen-bryggeriet har 100 ansatte.

Bryggerigiganten Hansa blir også påvirket av den nasjonale skjenkestoppen.

– Det er dessverre slik at vi også må permittere. Vi hadde noen delvis permitterte i desember, og vi øker nå ytterligere i januar, sier Lars Giil, administrerende direktør i Hansa Borg.

Hansa Borg er den nest største leverandøren av øl til utelivssegmentet.

– Utelivsomsetningen vår var midlertidig lav fra før grunnet Covid-19 tiltak og markedsbegrensningene, men den var i hvert fall tilstede. Nå går den ned til null, sier Giil. Han presiserer samtidig at salget til dagligvarebutikkene går som normalt.

– Håper regjeringen tar til fornuft

Mack i Tromsø har 95 ansatte, og flere er allerede permittert.

– Vi har et en-til-en-forhold med utelivsbransjen og hvordan de har det. Selger ikke de øl, får ikke vi omsetning, sier Mack-direktør Roger Karlsen til iTromsø.

Nå frykter Karlsen at ansatte over hele landet som arbeider inn mot utelivsbransjen også blir permitterte.

– Den siden av bedriften vil lide kraftig de neste ukene. Vi må sannsynligvis permittere flere ansatte. Det er ekstremt skadelig, dette som regjeringa har kommet med nå, sier han til avisen.

– Vi håper regjeringen tar til fornuft og åpner opp igjen i Nord-Norge når de to ukene nå har passert. Skjenkenekt burde være en regional bestemmelse, og ikke slik det er nå at man skjærer alle over en kam, legger han til.

Full innkjøpsstopp hos utelivet

For Graff Brygghus er skjenkestoppen enda mer dramatisk. I normale tider går 70 prosent av produksjonen til utelivsbransjen, men under korona har prosentandelen sunket ned til 50.

I april 2020, da samfunnet var stengt ned, var 96 prosent av salg til all uteliv borte. I de to kommende ukene vil det være full innkjøpsstopp.

– Det er dårlig nytt, rett og slett. Ingen restauranter eller barer kjøper inn øl nå, naturlig nok, og det merker vi godt. Vi vet jo at det vil åpne igjen, men det vanskelig å vite når og hvor langvarig og dyrt det blir i denne runden, sier daglig leder i Graff Brygghus, Martin Søbstad Amundsen, til iTromsø.

Publisert: