Bemanningsselskap etter stengte grenser: – Det er ikke bare å ta inn hvem som helst

Langset KMC formidler arbeidskraft til en rekke norske industribedrifter. Nå advarer de om at nordmenn ikke kan erstatte alle de som nektes å komme fra utlandet.

AVHENGIG: Verftene er blant næringene som pleier å holde hjulene i gang med mange østeuropeiske arbeidere. Siden grensen stenges blir det vanskeligere, mener Leif Magne Langset i Langset KMC. Illustrasjonsfoto.

Berit Roald / NTB
 • Fabian Skalleberg Nilsen
Publisert:

Flere næringer rammes hardt av de strenge innreisereglene som ble innført natt til fredag. Selv om markedet for virksomhetene egentlig er der, vet ikke enkelte om de har nok arbeidskraft til å få gjort det de skal.

Fiskeriministeren har allerede varslet at Nav skal bistå sjømatnæringen med å prøve å erstatte de utenlandske sesongarbeiderne som uteblir med arbeidsledige nordmenn.

For verftsindustrien, samt en rekke olje- og gassbedrifter er det ikke så enkelt, ifølge Langset KMC.

– Det er ikke bare å ta inn hvem som helst. Problemet i Norge er at vi mangler mange med denne kompetanse selv, og dermed må vi ta inn folk fra utlandet, sier Leif Magne Langset til E24.

Han er daglig leder for selskapet som driver med bemanning for en rekke industribedrifter.

– Vi prøver til enhver tid å rekruttere norske, men her er det ofte mangel på kvalifiserte folk. Det er yrkesvalgene som gjør at vi er der vi er, fortsetter han.

Leif Magne Langset i Langset KMC.

Privat
Les også

Stengte grenser kan ramme fiskeindustrien: – Vi krysser fingre og tær

Revurderer å reise hjem

Ifølge Langset er mange av de utenlandske arbeiderne som de tilbyr kundene sine fra Polen og Romania.

Flere av dem er nå usikre på om de skal forlate Norge, i frykt for at de ikke får lov til å komme tilbake på jobb.

– Vi vil at arbeidslivsorganisasjonene, Arbeidstilsynet og fagforbund setter seg ned og finner gode løsninger for at de kan være på jobb lengre.

Les også

Verftene om innreiseforbud: – Vil få konsekvenser ganske umiddelbart

Krever bedre Nav-samarbeid

Industri Energi mener nå at alle steiner må snus for å unngå en bråbrems i flere næringer.

– Det er massevis av arbeidsledige i Norge nå, samtidig roper flere norske bedrifter etter arbeidskraft nå som grensene stenges. Da sier det seg selv at vi må få kaste oss rundt og få opp tempoet for å hjelpe folk ut av ledighetskøen og inn i jobb, sier leder Frode Alfheim.

Ifølge SSB var det nesten 11.000 lønnstagere i industrien bosatt utenfor i Norge i 2019. Det var 41 prosent mer enn bare tre år tidligere.

Nå er det litt over 10.000 industriarbeidere som har registrert seg som helt ledige hos Nav.

HJELP: Frode Alfheim leder Industri Energi og ber om at staten via Nav hjelper bedrifter med sårt tiltrengt arbeidskraft siden grensen blir stengt. Her er han avbildet under et besøk på Ekofisk-feltet i 2019.

Carina Johansen

– Er det noe coronakrisen har vist oss er det at store deler av norsk arbeidsliv er altfor avhengig av arbeidsinnvandring. Vi må få på plass ordninger som bedre bidrar til at ledige kan fylle de hullene som oppstår, fortsetter Alfheim.

Industri Energi mener at noen av de ledige nordmennene allerede er kvalifisert til å gå rett inn i jobbene. Mens andre vil trenge noen skoleringstiltak og lønnstilskuddsordninger før de er klare, ifølge lederen.

– Nav og arbeidsgiverne må samarbeide bedre. Nav bør stille med tiltakspenger og dekke utgiftene til skolering, bedriftene med opplæringspersonell og jobb i andre enden, sier han.

Vil kreve det samme nivået

Selv om det er et skrikende behov for folk vil ikke organisasjonen lempe på kompetansekravene.

– Det trengs ikke. Mange av dem som i dag er arbeidsledige har like god og bedre kompetanse enn en del av den arbeidskraften som bedriftene frem til i dag har hentet fra utlandet, mener Alfheim.

– Alle tjener på dette – de ledige, bedriftene og samfunnet.

E24 retter: I den opprinnelige artikkelen omtalte vi Frode Alfheim som leder av Norsk Industri. Dette stemmer ikke. Han leder Industri Energi.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Langset
 2. Verft
 3. Arbeidsliv
 4. Coronaviruset
 5. Bemanning
 6. Nav
 7. Jobb

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Han kom til Norge før grensen stengte – for andre blir det verre

 2. Norsk Industri etter møte med regjeringen: – Bedre med strenge regler enn at grensen er helt stengt

 3. Kaller fiskeriministerens utspill «svært naivt»: – Torsken venter ikke på at grensen åpnes

 4. Hotellsjef reagerer på NHO-utspill: – Umulig å få tak i nok nordmenn

 5. «Kielland»-overlevende kan få statlig kompensasjon