Kraftig økning i permitteringsvarsler hos kjøpesenter-butikker

Den siste nedstengingen på Østlandet har gått hardt utover butikkjeder som er tilknyttet kjøpesentre, som Princess og Normal. Flere hundre ansatte fikk permitteringsvarsel samme dag som sentrene stengte. Nå venter delvis nedstenging for 13 kommuner på Vestlandet også.

Nedstengingen 25. januar førte til 1.400 permitteringsvarsler på dagen. Siden har gatene til tider vært tomme.

Jil Yngland
  • Ingvild Sagmoen
  • Svein Olav Sæter
Publisert:

Den siste uken i januar økte antall permitterte med 5.300 personer, viser tall fra Nav.

Flere store butikkjeder tok grep i dagene etter smitteutbruddet i Nordre Follo kommune, som førte til en ny nedstenging av det sentrale østlandsområdet.

Søndag ettermiddag innføres det strengere tiltak og delvis nedstenging for også 13 kommuner på Vestlandet.

– Det får nok et ras med permitteringer, sier Anne Kverneland Bogsnes, direktør for Nav Vestland søndag formiddag.

En av dem som tok grep da Østlandet stengte, var interiørtekstilkjeden Princess, viser statistikk fra Nav som E24 har fått innsyn i.

Som følge av at kjøpesentre ble stengt, måtte Princess stenge alle sine butikker i regionen.

– For å ha kontroll på kostnader, blir permittering løsningen, sier daglig leder Kai Gulbrandsen i Princess-gruppen til E24.

250 ansatte i 43 butikker mottok permitteringsvarsel i forbindelse med nedstengingen, opplyser Gulbrandsen.

Overrasket over kjøpesenter-nekt

Tirsdag denne uken kunne interiørtekstilkjeden åpne åtte butikker igjen, som følge av at det ble lettet på restriksjoner i Drammen og flere andre kommuner.

Fordi Princess kun har butikker tilknyttet kjøpesentre – med unntak av én butikk som ligger i Oslo og åpnet onsdag – er kjeden spesielt hardt rammet av den siste nedstengingen.

Les også

Nå åpner flere butikker i Oslo igjen

Gulbrandsen synes det er vanskelig å forstå hvorfor kjøpesentre må fortsette å holde stengt, når andre butikker har kunnet åpne igjen:

– Vi er selvfølgelig opptatt av smittevern og å hindre smittespredning, men føler kanskje at dette som har skjedd med nedstenging av kjøpesentre ikke er helt riktig. Vi har jobbet med gode smitteverntiltak, vi har hatt masse tilsyn fra arbeidstilsynet som kommer og påser at hensyn blir fulgt og at covid-19-forskriftene følges, og vi har hatt maks antall i butikk, og så videre. Så vi er overrasket over at man stenger kjøpesentre mens alle andre butikker kan åpne.

600 fikk nye arbeidsoppgaver

Nedstengingene i januar har også hatt store konsekvenser for elektronikkgiganten Elkjøp. 900 medarbeidere vært berørt gjennom den siste måneden.

Nå har imidlertid 600 av disse fått alternative arbeidsoppgaver, opplyser administrerende direktør Fredrik Tønnesen i Elkjøp Norge til E24.

Det har skjedd gjennom godt samarbeid og bruk av kreativitet, sier han.

– Vi har ikke sendt ut noen oppsigelser og har ingen planer om å si opp noen medarbeidere, sier Tønnesen.

– Per nå har vi 114 fulltidsstillinger som er ute i permisjon, som vi gleder oss til å få tilbake i jobb så fort myndighetene tillater åpning av butikkene våre igjen.

Les også

Hundrevis av butikker stenges ned på Østlandet

Frem til onsdag denne uken holdt 31 av Elkjøp sine butikker stengt.

Våre ansatte har gjort en fantastisk jobb med å sikre nødvendige produkter til hundretusenvis av nordmenn på hjemmekontor, og jeg er utrolig stolt av den innsatsen mine medarbeidere har lagt ned det siste året. Derfor er det ekstra tungt, og må jeg innrømme, frustrerende, at nye påbud stadig innføres, endres og endres igjen med bare timers mellomrom, sier Tønnessen.

– Kommuner er ikke enig med seg selv, kommunene er uenig med regjeringen og regjeringen er ikke enig med Folkehelseinstituttet. Denne vinglingen har gjort hverdagen unødvendig tung for mine medarbeidere, og den psykiske belastningen de påføres bekymrer meg, sier han.

– Uforutsigbar tid

Jernvarehandelen Jernia måtte stenge 41 butikker og permitterte 365 personer under den siste nedstengingen. 84 av de permitterte var i heltidsstillinger.

Nå har en del av butikkene åpnet igjen, mens de fleste av butikkene som fortsatt holder stengt er åpne for klikk og hent og utlevering av varer utenfor butikkene.

– Så fort vi får åpne butikkene så vil de permitterte komme tilbake på jobb, sier administrerende direktør Espen Karlsen i Jernia til E24.

Butikkjeden Normal har 400 permitterte nå.

– Målet vårt er å få alle våre ansatte tilbake i jobb så snart som mulig. Vi er glade for å kunne tilbakekalle ansatte i kommuner hvor vi nå kan gjenåpne butikker, sier administrerende direktør Thomas Harsvik i Normal Norge.

– Når det er sagt, lever vi i en uforutsigbar tid hvor situasjonen med smittespredning legger føringen for gjenåpning av butikker og tilbakekalling av ansatte, sier Harsvik.

Normal er i likhet med Princess som oftest lokalisert i sentre.

Princess-sjef Gulbrandsen sier også de er forberedt på at det kan komme nye nedstenginger i flere kommuner utover vinteren og våren, men at en uke her og der må de kunne takle.

– Vi retailere er optimister, sier Gulbrandsen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Princess
  3. Jernia
  4. Elkjøp
  5. Normal
  6. Butikker

Flere artikler