Overblikk: Equinor-resultat, Kina-sjokk og krypto-comeback

Overblikk
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Mange er i likhet med meg tilbake på jobb denne uka, selv om sommeren heldigvis ikke er helt over. Her har jeg plukket ut noen nyheter det kan være greit å få med seg fra økonomi og næringsliv i uka som har gått:

 • Equinor leverer milliardoverskudd
 • Kina sender sjokkbølger i aksjemarkedene
 • Amazon-rykter gir comeback for bitcoin

Jeg kommer også med noen anbefalinger til helgekos.

Milliardoverskudd for Equinor

Equinor-sjef Anders Opedal presenterte denne uka tall for andre kvartal.

Norges største selskap, olje- og energiprodusenten Equinor, har levert et resultat for andre kvartal som viste en mangedobling fra samme tid i kriseåret 2020. Overskudd etter skatt steg til 1,9 milliarder dollar, tilsvarende 17 milliarder kroner. Dette er selskapets andre kvartal på rad med positiv bunnlinje, etter seks kvartaler i minus.

Høyere oljepriser er en viktig årsak til oppturen, men Equinor-sjef Anders Opedal advarer også om risiko for store oljeprissvingninger fremover.

Kina-reguleringer skaper børsfrykt

Kina-spesialist Kelly Chen i DNB Markets.

Starten av uka var preget av frykt og uro i aksjemarkedene, etter at Kina strammet inn på profittmulighetene til nettlæringsselskaper. Mange ble redd for at også andre sektorer kunne stå for tur. Etter noen dager med børsfall, gikk kinesiske myndigheter ut og beroliget internasjonale storbanker, noe som umiddelbart dempet den verste uroen.

Til tross for Kinas eierskapsbegrensninger for utlendinger, er nå nesten 250 kinesiske selskaper notert på børsen i New York med en verdi på rundt to tusen milliarder dollar.

Kina-spesialist Kelly Chen i DNB Markets tror imidlertid ikke at myndighetene vil regulere i hjel de store teknologiselskapene, men at de konsentrerer seg om sektorene som bidrar til økte ulikheter i samfunnet. I denne saken forklarer hun litt om bakgrunnen.

Comeback for kryptovaluta

Rykter om at netthandelsgiganten Amazon snart ville akseptere bitcoin som betalingsmiddel, har gitt ny giv i markedet for kryptovaluta. Prisen på en bitcoin steg med rundt 10.000 dollar (87.500 kroner) på få dager til rett over 40.000 dollar.

Også andre digitale «mynter» steg kraftig i verdi, før de falt litt tilbake etter at Amazon avkreftet konkrete planer, men samtidig uttalte at de fortsatt er interessert. Hvis så store selskap tar i bruk bitcoin, kan det endre kryptovaluta fra et rent spekuleringsobjekt og være et skritt i retning av allmenn aksept, tror flere eksperter.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen er skeptisk og fikk mye oppmerksomhet da han sa at man like gjerne kan kjøpe mummikopper.

Undersøkelser har uansett vist at mange synes kryptovaluta er for vanskelig.

Ellers har pandemien vært en sentral del av nyhetene også denne uka:

Jamaicas gullfavoritt Shelly-Ann Fraser Pryce med sønnen Zyon.

I helgen kan du lese om Oljefondets sommerpraktikanter. E24 har snakket med fem av studentene som oljefond-sjef Nicolai Tangen har tatt under sine vinger.

Jeg anbefaler også å ta en bærtur i skogen i løpet av helgen. Varmen i sommer har modnet både blåbær og multer, og i tillegg er soppsesongen i full gang. Visitnorway har laget en guide til bærplukking i landet vårt: Bærplukking: Sunt, godt og koselig!

Håper du nå føler deg litt mer oppdatert og inspirert før helgen.

Hva synes du om Overblikk? Send meg gjerne noen linjer på camilla.knudsen@e24.no.

Kos deg i helgen!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Overblikk
 2. Kryptovaluta
 3. Equinor
 4. DNB Markets
 5. Kina
 6. Hjemmekontor
 7. Amazon

Flere artikler

 1. Oljeopptur for Equinor: – Vi er forberedt på volatilitet

 2. Betalt innhold

  Dette kan endre kryptovaluta fra spekuleringsobjekt til allmenn aksept

 3. Betalt innhold

  Dette ligger bak det kinesiske børssjokket

 4. Kraftig fall i bitcoinutvinning etter Kina-forbud

 5. Over 100 millioner mistet jobben under pandemien. For Oljefondet har den vært en fest.