Rett fra Stortinget til Rema-lobbyist – vil påvirke tidligere kolleger

Like før Høyre-politiker Kårstein Eidem Løvaas ga seg på Stortinget i høst, ledet han en viktig prosess knyttet til dagligvarebransjen. Nå er han tilbake på Stortinget, som lobbyist for Rema 1000.

LOBBYIST: Rema-lobbyist Kårstein Eidem Løvaas fikk åtte år på Stortinget for Høyre. Men så ble han vraket i nominasjonskampen i forkant av stortingsvalget 2021 – med 61 stemmer til motkandidat Erlend Larsen mot Løvaas sine 60 stemmer.
Publisert:

Du og vi kjøpte mat for 208 milliarder kroner i fjor.

Nå foregår det en heftig kamp om din mat og dine matinnkjøp, hvor markedsaktørene Rema 1000, Norgesgruppen og Coop utkjemper en kraftfull batalje – også på Stortinget:

Rema 1000s nye toppsignering og frontfigur i denne kampen er tidligere Høyre-politiker Kårstein Eidem Løvaas, som gikk ut av Stortinget i fjor høst.

Han satt i næringskomiteen, og som saksordfører ledet han arbeidet med stortingsmeldingen om konkurranseforholdene i dagligvarebransjen, som ble vedtatt i februar 2021.

Allerede før stortingsvalget fikk Løvaas ny jobb hos Rema-eier Reitan Handel, som såkalt «myndighetskontakt» – det som på folkemunne kalles lobbyist.

– Kommer til å være obs

Nå jobber han med å påvirke sine tidligere stortingskolleger til å stemme for et forslag som vil styrke Rema 1000 i konkurransen med de to andre store dagligvareaktørene Norgesgruppen og Coop.

Næringspolitikere fra Høyre, Arbeiderpartiet, Venstre, SV og Fremskrittspartiet bekrefter møter eller kontakt med Løvaas.

Venstres medlem i næringskomiteen, Alfred Bjørlo, sier de er bevisst på Løvaas tidligere rolle som sentral Høyre-politiker på dette feltet – og nå som Rema-lobbyist.

– Vi kommer til å være obs på den rollen han har hatt, første som sentral politiker på feltet og så som lobbyist for en av de sentrale aktørene.

(IKKE COOP) OBS: Venstres Alfred Bjørlo lover å være bevisst på lobbyistenes påvirkning. Her med katt.

Lobbyismen i denne saken er omfattende og viser også at «de mektige kjedene er ikke bare rike på cash», sier Venstre-politikeren.

– De er også godt orientert om hva som skjer i det politiske systemet. Det må vi være obs på. Det burde være mye mer åpenhet om lobbyisme på Stortinget og hvem som kontakter hvem, sier Bjørlo.

Krever likebehandling

Forslaget som Løvaas har tatt kontakt om kommer fra SVs Torgeir Knag Fylkesnes og Andreas Sjalg Unneland. De foreslår at store matprodusenter som Gilde og Orkla må gi like innkjøpsbetingelser til dagligvarekjedene.

Norgesgruppen, med Kiwi som sin lavprisaktør, har 44 prosent av dagligvaremarkedet, mens Coop har 29,7 prosent og Rema 22,9 prosent.

SV krever at store matprodusenter må tilby samme pris til alle – selv om Norgesgruppen kjøper en million ketchupflasker og en mindre aktør bare kjøper 100.000.

SVs forslag åpner imidlertid for volumrabatter så lenge dette medfører lavere produksjon eller distribusjonskostnader.

Reitan og Oda mener at prisdiskriminering må forbys – og har gitt klart uttrykk for dette i en felles høringsuttalelse.

SVs forslag kan få store konsekvenser, mener næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Det kan gi høyere priser for forbrukerne, advarer Vestre i et brev til næringskomiteen.

MÅ VOKTE SEG SELV: Dagens stortingsrepresentanter må passe på at eks-kolleger som har blitt lobbyister ikke får fordeler fordi de folkevalgte kjenner dem fra før, mener SVs Torgeir Knag Fylkesnes.

– Ville ikke gjort det

28. mars hadde forslagsstiller Torgeir Knag Fylkesnes og hans rådgiver et møte med Løvaas.

Fylkesnes beskriver den tidligere stortingskollegaens rolle som «myndighetskontakt» som «synlig og åpen».

– Jeg ville ikke gjort det, men det er ingenting formelt i veien for det, sier SV-politikeren.

VG har tidligere kartlagt svingdøren mellom PR-bransjen og politikken. I tillegg til dette er det mange eks-politikerne som har gått fra Stortinget eller regjeringen til lobbyjobber i næringslivet eller i organisasjoner – og som forsøker å påvirke sine tidligere kolleger og partifeller i politiske saker.

Han skiller mellom PR-byråer og lobbyister som er ansatt i en bedrift eller en organisasjon.

– Det er greit, da er det åpenhet om det.

– De selger vel begge nettverket, erfaringen og kunnskapen sin?

– Ja, klart det. De har sittet på innsiden, og de vet hvordan Stortinget fungerer. De er veldig lukrative for ulike aktører som vil påvirke Stortinget, sier Fylkesnes og legger til:

– Det er opp til det enhver tid sittende storting å ikke la det føre til at de får fordeler fordi man kjenner dem fra før.

PÅ GJENSYN: Kårstein Eidem Løvaas forlot Stortinget i fjor høst, men har allerede rukket å møte sine tidligere partikolleger igjen. Her ved Høyres fraksjonsleder i komiteen, Lene Westgaard-Halle.

Bekrefter møte

Aps fraksjonsleder i næringskomiteen, Per-Vidar Kjølmoen, bekrefter at partiets næringspolitikere hadde ett møte med Kårstein Eidem Løvaas og Reitan Handel som ble avholdt i april.

Det har også Sivert Bjørnstad, Frps mann i komiteen.

Og Høyres medlem i næringskomiteen, Lene Westgaard-Halle, har møtt sin tidligere partifelle – nå Rema-lobbyist. Hun mener det ikke er et problem.

– Jeg synes det tidvis kan være et større problem med PR-byråene, som du ikke alltid vet hvem jobber for. Vi har møtt alle som har ønsket møter med oss i denne saken, og det har vært ganske mange. Vi kjenner bakgrunnen til Løvaas og snakker åpent og godt med alle aktører, sier Westgaard-Halle til VG.

– Kompromiss?

Fristen for å komme med komitémerknader er på onsdag. Westgaard-Halle fra Høyre svarer slik på spørsmål om det stemmer at Høyre nå arbeider for et kompromiss:

– Vi er ikke ferdig med å behandle saken. Vi er skeptiske til et rent forbud mot å ha ulike priser, men vi mener samtidig at intensjonen fra Stortinget i forrige periode, om å bedre konkurranseforholdene, ikke er tilfredsstilt. Det må tas grep.

Kårstein Eidem Løvaas sier det har vært full åpenhet rundt hans overgang fra å være sentral politisk aktør til å bli lobbyist for en av de kommersielle aktørene.

– HAR VIST ÅPENHET: Løvås sier åpenhet om sitt rollebytte har vært viktig.

– Da jeg ble ansatt i Reitan Retail var det viktig både for meg og selskapet om at det var full åpenhet om den overgangen. Det ble også betonet i pressemeldingen da jeg ble ansatt.

– Det var vanskelig på det tidspunktet å vite at det skulle komme et SV-forslag skulle bringe debatten om dagligvaremarkedet tilbake på dagsordenen. Gitt avstanden i tid – over halvannet år siden – og vår åpenhet om min rolle, mener jeg ikke det er problematisk.

– Skader konkurransen

Han sier at det er nyanser som det er viktig å få med seg.

– Vi støtter ikke SVs forslag, men tar utgangspunkt i det et enstemmig storting vedtok i 2021; vil skal til livs «ubegrunnede prisforskjeller» fordi det skader konkurransen.

Les hans utdypning her:

Publisert: