Langt færre grensehandler enn før pandemien

Nordmenn brukte 1,3 milliarder kroner på grensehandel i juli, august og september.

Grensehandelen gjenåpnet i tredje kvartal.
Publisert:

I juli kunne nordmenn gjeninnta Strømstad etter pandemiens restriksjoner ble lettet. Siden har grensehandelen tatt seg opp, og vinmonopolet har merket en salgsnedgang.

I årets tredje kvartal har nordmenn brukt 1,3 milliarder kroner på grensehandel, melder Statistisk sentralbyrå (SSB) torsdag morgen.

– Til tross for at grensehandelen tok seg kraftig opp i 3. kvartal sammenlignet med foregående kvartal, er det fortsatt et godt stykke igjen til den er på samme nivå som før pandemien, sier førstekonsulent Boyd Oyier i SSB i pressemeldingen.

I samme kvartal i 2019 satt grensehandelen rekord, da var den på 5 milliarder kroner, skriver SSB.

Les også

Dieselpriser fører til omvendt harryhandel

To av tre handleturer borte

Nordmenn reiste på 907.000 dagsturer til utlandet i tredje kvartal, ifølge SSB.

– Sammenlignet med tredje kvartal i 2019, og før det ble innført reiserestriksjoner, er omtrent to av tre handleturer borte, skriver byrået.

Byrået trekker også frem at selv om reiserestriksjonene ble lettet, så har det vært begrensninger som krav om coronapass for innreise til Norge i perioder i tredje kvartal.

Les også

Nordby-sjefen om grensehandelsfall: – Jeg har omdøpt Svinesund til Checkpoint Erna

Grensehandelen stupte i 2020

Pandemiens reiserestriksjoner førte til at grensehandelen stupte i mai 2020. Da var nedgangen på 57 prosent, som var det største fallet noen gang.

I juni fortalte butikksjefen på MaxiMat på Nordbysenteret, Ole Jørgen Lind, at de hadde gått fra 200 ansatte til 95 i løpet av pandemien. Da holdt han på å fylle på med varer og lete etter flere ansatte før grensen åpnet.

I juni åpnet grensen til Sverige igjen for coronavaksinerte, og allerede i juli ble det meldt om at grensehandelen på svensk side hadde tatt seg opp.

Les på E24+

Handelen i Halden har nådd toppen. Nå svirrer ett spørsmål i hodene til butikksjefene.

Les også

Har lagt igjen 629 mill. i utlandet i sommer: – Sammenheng mellom vaksinestatus og kortbruk

Publisert:
Gå til e24.no