Black Friday-kajakk har førpris som ble brukt sist i august
Ifølge Forbrukertilsynet skal førprisen man markedsfører et tilbud med, i all hovedsak være den laveste prisen som har vært brukt i forkant. Kajakk & Fritid mener de sammenligner rett.
De to siste årene har Forbrukertilsynet sendt ut brev til et tosifret antall butikker med kritikk av deres markedsføring gjennom høstens store tilbudsperiode.
E24 har denne uken undersøkt hvordan disse nettbutikkene markedsfører kampanjevarer under årets Black Week.
I nettbutikken til den drammensbaserte forretningen Kajakk & Fritid møter kunder i år som i fjor en rekke Black Week-tilbud.
Deriblant en grønn kajakk fra Northzone, nå med 29 prosent rabatt. Førprisen på 6.999 kroner har imidlertid ikke vært i bruk siden midten av august, ifølge Prisguiden.
Frem til Black Week-prisen på 4.990 kroner har kajakken kostet både 5.999 og 5.599 (se bilde).
Regner man avslag basert på forrige pris i stedet for den som sist ble brukt i august, tilsvarer dagens tilbud 10 prosent rabatt, ikke 29 prosent.
– Vi opplyser på banneret på forsiden vår at vi har regnet rabatten ut fra veiledende priser som vi opererer med mesteparten av året, forklarer daglig leder Michael Trønnes Bernth.
Lenger ned i saken kan du lese utfyllende svar fra Kajakk & Fritid og de andre selskapene som omtales i artikkelen.
Flere gjør som Gullsmed Heyerdahl: – Jeg hater Black Friday
Satt opp 1.500 kroner før Black Week
Blant selskapene som tidligere har fått kritikk fra Forbrukertilsynet, har E24 funnet flere eksempler på Black Week-tilbud som har blitt satt opp i pris tidligere i høst, for så å bli en kampanjevare.
Det gjelder for en barnevogn fra Maxi-Cosi, solgt i nettbutikken til Babycare.
Barnevognen har vært blant barnebutikkens kampanjevarer denne uken. Den har ligget ute for 5.490 kroner, 1.500 kroner mindre enn den utstrekede prisen på 6.990.
Statistikk fra sammenligningstjenesten Prisguiden viser at barnevognen var like billig før. 5490 har vært fast pris det siste halvåret.
Først 16. oktober, fem uker før Black Week, ble prisen satt opp med 1.500 kroner til 6.990.
Har du et tips som handler om Black Week eller andre kampanjedager? Kontakt E24s journalist på hans@e24.no eller 98826142.
Billigere tidligere i år
Hos den svenskeide møbelforhandleren Trademax har de «nedsatt pris på alt».
Man kan eksempelvis kjøpe en kontinentalseng fra Bedly for 6.495 kroner, 35 prosent billigere enn «ordinær pris» på 9.995.
Bortsett fra en treukersperiode i september/oktober, har sengen for det meste kostet 9.995 i høst, ifølge Prisguiden.
Men statistikken for resten av året viser at sengen man nå kan få «black deal» på, som regel har vært enda billigere.
Gjennom hele første halvår har sengen vekslet mellom å koste 5.295 og 6.195, mindre enn dagens tilbud.
Har fått kritikk før
Babycare, Trademax og Kajakk & Fritid har alle vært i Forbrukertilsynets søkelys tidligere. Etter Black Week i 2019, var de blant selskapene som fikk refs for villedende markedsføring.
Da tilsynet sendte ut 14 likelydende brev året etter, var Babycare nok en gang blant mottakerne.
Forbrukertilsynet var da først og fremst kritisk til at selskapene markedsførte varer uten reelle førpriser, eller at det ikke var et tydelig nok skille mellom hva som var kampanje og hva som var normal pris.
Tilsynet vil ikke kommentere de konkrete eksemplene E24 beskriver nå.
Avdelingsdirektør Bente Øverli i tilsynsavdelingen skriver i en e-post at de også i år vil følge med på om næringsdrivendes markedsførte prisbesparelse er reell.
– Vi ser dessverre at tilbudene ikke alltid er så gunstig som det gis inntrykk av.
Laveste pris som førpris
Det er strenge regler for salgsmarkedsføring.
For at markedsføringen ikke skal være ulovlig, må prisene være satt ned og reelle førpriser skal som hovedregel være oppgitt, forklarer Øverli.
Hun forklarer at det er to krav i vilkåret om at en førpris skal være reell.
– For det første skal førprisen som markedsføres som hovedregel være den laveste prisen som tilbyderen har brukt i perioden før salget starter. Det andre kravet er at varen må ha vært solgt i et tilstrekkelig antall til denne prisen.
– Hvis ikke vil markedsføringen lett være villedende og ulovlig.
Hva som er tilstrekkelig antall, avhenger av konkrete vurderinger, sier Øverli. For å etablere reell førpris, vil det som hovedregel kreves færre salg av dyre varer som selges sjelden enn av masseproduserte varer med høy omsetningshyppighet.
– Lite sannsynlig at du gjør den beste dealen nå
Mener de sammenligner rett
Michael Trønnes Bernth, daglig leder i Kajakk & Fritid, sier at de alltid tar utgangspunkt i ordinær/veiledende pris.
– Med det mener jeg den prisen vi har hatt igjennom det meste av sesongen, og især høysesong. Da har våre priser vært stabile. Som du selv bemerket, så har kajakken kostet 6.999 kroner fra 1. desember 2020 og helt frem til 15. august, da vi satte i gang «end of summer sale».
Trønnes Bernth sier han ikke ser noe galt i å operere med en førpris som ikke har vært i bruk på tre måneder, selv om Forbrukertilsynet på generell basis mener butikker skal sammenligne med laveste førpris før en tilbudsperiode.
– Vi opplyser på banneret på forsiden vår at vi har regnet rabatten ut fra veiledende priser som vi opererer med mesteparten av året, sier han.
– Jeg mener at vi ikke på noen måte opererer med feil priser. Vi justerer ikke prisen opp i forkant, som vi mener at er å lure folk, men gir kundene våre enda bedre tilbud.
Mener lovverket har svakheter
Daglig leder Harald Eikrem Andersen i Babycare sier at barnevognen fra Maxi-Cosi er et produkt som de har hatt lavest pris på gjennom hele året.
– Vi ser ved din henvendelse at produktet har en oppgitt rabattsats i forhold til veiledende pris inne på produktbeskrivelsen på vår nettside. Dette er en menneskelig feil, og vi vil rette opp i dette umiddelbart.
Barnevognen ligger etter endringen ute uten førpris, men med «favorittpris» 5.490. Eikrem Andersen synes det er en svakhet ved lovverket at butikker med markedets laveste pris har begrenset med virkemidler under Black Week.
– I dag kan en butikk kommunisere en prosentvis rabatt dersom man har hatt høy pris på produktet i forkant, samtidig som en annen aktør som har hatt lav pris hele året på et helt identisk produkt, faktisk ikke får lov til å oppgi den reelle rabatt på hva produktet selges for i markedet, selv om man er billigst.
– Dette mener vi er misvisende ovenfor forbruker, og er en svakhet i lovverket som gjør det faktisk vanskeligere for forbruker å avdekke hva som er en reell god pris.
Tekstilforsker kritiserer Black Friday-stunt
Økte kostnader
Innkjøpssjef Jens Ewert i Trademax forklarer at sengens prisøkning i høst, før kampanjeperiodene, er et resultat av høyere kostnader.
– Våre leverandører tar høyere priser nå, noe som igjen henger sammen med globale råvare- og fraktpriser. Dette gjør at selv vi har blitt tvunget til å øke prisen ut mot kundene.
Etter sommeren ble Trademax’ pris på den aktuelle sengen doblet, før den nå er på tilbud med 35 prosent rabatt.
– Økte priser fra vår leverandør gjør at ordinær pris ikke lenger kan være det samme som tidligere i 2021, sier Ewert.