Nordea gir analytikere skriveforbud etter coronakritisk rapport

Nordea trakk tilbake en kontroversiell rapport der senioranalytikere stilte spørsmål ved effekten av coronavaksinene. Nå er begge ilagt skriveforbud av storbanken.

Får ikke skrive: Sjefstrateg Andreas Steno Larsen og hans kollega, sjefanalytiker Martin Enlund.
  • Ada Lea
Publisert:

E24 pressiserer: I første utgave av denne saken siterte vi Bloomberg på at de to var suspendert. Nordeas Christian Steffensen opplyser til E24 fredag kveld at det er en misforståelse, og at de to vil møte på jobb - men at det er snakk om at de er fratatt retten til å publisere analyser mens man avventer en intern granskning.

Det hele har bakgrunn i en analysen hvor sjefanalytiker Martin Enlund og sjefstrateg Andreas Steno Larsen sendte ut til bankens kunder sist søndag, hvor de stilte spørsmålstegn ved coronavaksinens effektivitet, offisielle smittetall og refererer til Nürnbergprosessen.

Ber om unnskyldning

– Vi har satt i gang en intern gjennomgang, og de to analytikerne vil ikke skrive eller publisere noe i løpet av gjennomgangen, sier
banken fredag.

Martin Enlund

Storkundedirektør i Nordea, Martin Persson, ber om unnskyldning for notatet og sier at Nordea vil fortsette å «publisere troverdig analyse og forskning med integritet», ifølge Bloomberg.

– Som bank er vår ekspertise bankstøtte og å gi råd til våre kunder om deres økonomiske situasjon. Vi overlater medisinske råd til ekspertene, og derfor følger vi som selskap myndighetenes råd om vaksiner og covid-19, sa Persson i uttalelsen.

Rapporten fjernet etter tre dager

Rapporten ble publisert på Nordeas hjemmesider søndag. Onsdag ble rapporten fjernet etter at den skapte rabalder på Twitter.

Samme dag skrev Nordea på Twitter at synspunktene i analytikerrapporten ikke reflekterer bankes offisielle holdning, og at de skulle starte en intern gransking.

Svenske Enlund begynte i Nordea i 2014 som sjefanalytiker og har tidligere jobbet i Svenska Handelsbanken i ni år. Danske Steno Larsen har vært i Nordea i mer enn ti år.

Denne saken ble rettet klokken 18.52, etter at Steffensen tok kontakt med E24

Les også

Nordea fjernet vaksinekritisk analyse med nazi-referanser

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. nordea

Flere artikler

  1. Nordea fjernet vaksinekritisk analyse med referanser til Nürnbergprosessen

  2. Forfatterne bak omstridt Nordea-analyse går av

  3. Eksperter advarer om turbulens i aksjemarkedet

  4. Betalt innhold

    Her ruster de opp for å redde Europa

  5. Ukraina-krigen: Dette har skjedd