1–2 dager før alle SAS-fly er i luften etter streikeslutt

SAS vil trenge inntil 48 timer på å få alle fly luften igjen nå som streiken er over. Tirsdag morgen viser Avinor-data at 112 SAS-flyvninger er innstilt. Strandede turister blir prioritert.

SAS har et stort rutenett i Norden og Europa. Det vil ta litt tid før alle ruter går som normalt etter at streiken avsluttes.
Publisert:

Mange nordmenn venter på en avklaring om hvordan SAS-streiken påvirker deres reise.

Noen av disse skal på ferie i utlandet eller i Norge. Og noen sitter nå i solstoler i Sør-Europa og lurer på hvordan de skal komme seg hjem igjen.

Pressetalsperson Tonje Sund i SAS Norge

Svaret fra SAS er at de vil trenge 1–2 dager på få absolutte alle fly i luften og alle ruter i gang igjen, fra det øyeblikket at streiken erklæres avsluttet, noe som altså skjedde natt til tirsdag.

Tirsdag har 112 flyvninger til og fra Norge blitt innstilt. Onsdag er allerede 36 flyvninger kansellert.

SAS opplyser at det er mange fly som må klargjøres etter å ha stått på bakken i to uker. Disse må kontrolleres og godkjennes før de kan ta av.

– Vi jobber intenst

– Vi jobber intenst for å få trafikken i gang så raskt som mulig. Vi vil ha fullt fokus på å få flyene i luften igjen, sier Tonje Sund, pressesjef i SAS, til Aftenposten/E24 tirsdag morgen.

Det vil likevel ta nesten to døgn før alle SAS-fly vil gå som normalt.

– Passasjerer som ikke har fått en annen beskjed, skal møte opp på flyplassen som vanlig. De som er berørt av innstillinger eller forsinkelser, vil få direkte beskjed fra oss.

– Hva er den største utfordringen nå med tanke på å sette i gang flytrafikken etter streiken?

– Det er flere steder der fly og mannskaper befinner seg på ulike steder akkurat nå. Det vil ta noe tid før kabinansatte og piloter er der flyene står. Nå jobber vi med dette og veldig mye vil skje det første døgnet, svarer Sund.

Hundretusenvis rammet

Flyene har under streiken stort sett parkert på sine respektive baser i Skandinavia. Derfor kan det ta noe tid å få alle inn i trafikk på riktig sted, for eksempel i de tilfellene der man har planlagte avganger på populære destinasjoner i Sør-Europa.

Det er anslått at flere tusen charterpassasjerer er strandet som følge av streiken. Noen har vært nødt til å be om økonomisk hjelp av familie og venner.

Sund understreker at SAS vil prioritere passasjerer som er strandet ut i verden.

Hun trekker fram disse rutene som først i køen:

  • Oslo – Santorini – Oslo (flyr tomt fra Oslo)
  • Tre flygninger fra Oslo – Chania – Oslo (flyr tomt fra Oslo)

SAS skriver på sine nettsider at flyvninger som allerede er kansellert, ikke vil bli satt i rute igjen. De ber passasjerene sjekke status på sine flyvninger før de drar til flyplassen.

Mange SAS-fly står nå parkert på den norske basen på Gardermoen.

Innenriksruter hardt rammet

SAS har satt opp en egen nettside som dag for dag viser alle avganger som er avlyst på grunn av streiken og hvilke som går som planlagt.

Det er særlig de store melkerutene Oslo-Trondheim og Oslo-Bergen som er rammet av streiken innenriks.

De mange daglige flyvningene mellom de norske storbyene har vært flydd nesten utelukkende av piloter som har vært i streik.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om