TGS-sjefen om avslått milliardbud: – Vi er skuffet

TGS ville kjøpe seismikkdata fra konkurrenten PGS, men fikk blankt avslag. På Oslo Børs faller PGS-aksjen seks prosent.

VILLE KJØPE KONKURRENTENS DATA: TGS-sjef Kristian Johansen.
Publisert:

– Vi er skuffet over lite vilje fra PGS-styret og ledelsen til å gå inn i samtaler for å finne felles muligheter og samarbeid som indikert i vårt tilbud, sier TGS-sjef Kristian Johansen i en børsmelding.

PGS har gitt milliardbudet fra konkurrenten TGS en kald skulder. Sistnevnte ville kjøpe seismikkdata fra PGS for 600 millioner dollar, men budet ble blankt avslått torsdag kveld.

På Oslo Børs faller PGS-aksjen seks prosent i starten av handelen fredag. Samtidig er TGS-aksjen ned 3,5 prosent.

Johansen sier også i meldingen at en «konsolidering» mellom de to selskapene har en «sterk industriell logikk», og at selskapet har sett sterk støtte for dette.

TGS «avventer situasjonen»

– Siden dette ble så blankt avvist vil vi bare avvente og se hva slags refinansiering PGS-styret foreslår for sine aksjonærer, og så får vi ta det derfra, sier finansdirektør Fredrik Amundsen i TGS til E24, med henvisning til at PGS har et låneforfall på 135 millioner dollar i september.

– Vi mener fortsatt at bransjen har behov for konsolidering. Som industrileder i bransjen ønsker vi å fasilitere det, sier han.

Ifølge Amundsen har det ikke vært noen kontakt mellom selskapene om budet.

– Vi er overrasket over håndteringen, og at PGS-styret og ledelse ikke engang har tatt kontakt før de avslår den muligheten til å samarbeide, sier han.

TGS har heller ikke tatt direkte kontakt med PGS.

– Nå avventer vi bare hva PGS vil gjøre. De er fortsatt i en presset situasjon, sier Amundsen.

– Er det aktuelt å komme med et høyere bud?

– På nåværende tidspunkt, med den avvisningen, så er tilbudet borte, og vi bare avventer situasjonen.

Blankt avslag

Avslaget fra PGS kom torsdag. Selskapet meldte da at styret «enstemmig» har konkludert med å avslå budet fra TGS om å kjøpe seismikkdata for 5,4 milliarder kroner.

Styret mener at verdien av seismikkdataene er «betydelig» høyere enn det som reflekteres av budet, og at tidspunktet for budet er «opportunistisk gitt det nåværende markedsbakteppet og makroøkonomiske klimaet».

Oppkjøpsforsøket av det som er en sentral del av virksomheten til PGS kommer samtidig som oljeleverandørindustrien er midt i en krise, etter at oljeselskapene har strammet inn på pengebruken som følge av oljeprisfallet.

Dilemma

Analytiker Kim André Uggedal i SEB har tidligere pekt på at et salg av seismikkdata ville gi PGS penger til å betale gjeld, men samtidig vil en viktig del av inntektsgrunnlaget forsvinne.

– Fra TGS sitt perspektiv er det en kjempedeal – de bruker muligheten, og får de det gjennom er det veldig bra. Men for PGS løser det kanskje et kortsiktig problem, men det ødelegger antagelig butikken på lang sikt, sa analytikeren da budet ble kjent i forrige uke.

PGS har vært hardt presset finansielt og gjennomførte en større refinansiering tidligere i år. Det neste låneforfallet er likevel ikke lenger unna enn september.

Uggedal uttalte torsdag et salg ville etterlatt PGS med en «lite bærekraftig» virksomhet, og at kreditorene «så at dette ville være verdiødeleggende, og at PGS nå kommer til enighet med sine kreditorer om en kortsiktig utsettelse» av september-forfallet.

Publisert:

Her kan du lese mer om