Norwegian legger frem detaljer om redningsplanen

Det kriserammede flyselskapet vil gjøre om en stor del av gjelden til aksjer. Dagens aksjonærer vil sitte igjen med 5,2 prosent av selskapet etter omgjøring, men før den planlagte emisjonen.

Norwegian-sjef Jacob Schram.
Publisert:

Norwegian står midt i den største krisen i selskapets historie og kjemper en intens kamp for å overleve. Mandag morgen legger Norwegian frem detaljer om planen der det vil få slettet gjeld mot at kreditorer og leasingselskaper i stedet får aksjer i selskapet:

  • Norwegian foreslår å gjøre om til sammen 4,15 milliarder kroner i obligasjonsgjeld til aksjer. Det tilsvarer 60 prosent av gjelden i to obligasjonslån, og 85 prosent av gjelden i et konvertibelt obligasjonslån.
  • Forfallet på alle tre obligasjonslånene foreslås å bli utsatt med ett år.
  • Norwegian foreslår også at forfalte, ubetalte renter frem til konverteringsdato slettes, og at ingen renter skal påløpe før 1. juli 2021.
  • Samtidig ønsker Norwegian at leasing-gjeld for minst 500 millioner dollar, tilsvarende 5,3 milliarder kroner, skal bli gjort om til aksjer.

I den første meldingen om forslag til redningspakke opplyste Norwegian at selskapet i starten av april hadde 38,8 milliarder kroner leasinggjeld. Hvis selskapet får konvertert 5,3 milliarder kroner av dette, tilsvarer dette om lag 14 prosent – noe som betyr at leasingselskapene vil ende med å måtte konvertere langt mindre av sin gjeld enn det obligasjonseierne vil ende opp med i planen.

Les også

Norwegians redningsplan: Tror ikke på normal drift før i 2022

Vil hente 400 mill.

Norwegian har likevel et mål om at enda mer av gjelden skal bli gjort om.

Målet er nemlig at til sammen 1,2 milliarder dollar i obligasjons- og leasing-gjelden skal bli byttet om til aksjer, tilsvarende et beløp på 12,7 milliarder kroner hvis man bruker dagens valutakurser.

Norwegian skal i møte med obligasjonseierne torsdag denne uken og holde en ekstraordinær generalforsamling i neste uke.

Norwegian vil gjennomføre en aksjeutvidelse på opptil 400 millioner kroner i en emisjon. Eksisterende og nye aksjonærer vil kunne delta i emisjonen. Emisjonskursen vil bli lagt frem senere.

Aksjeutvidelsen kan ikke bli gjort som en fortrinnsrettsemisjon grunnet tidsnød knyttet til selskapets likviditetssituasjon.

– Stor utvanning

Norwegian beregner at dagens aksjonærer vil sitte igjen med 5,2 prosent etter at gjelden er konvertert til aksjer, men før den planlagte emisjonen.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet har foreløpig ikke sett nøye på forslaget, som han karakteriserer som «komplisert».

– Dette er et forslag om å trykke opp ekstremt mye aksjer. Det blir en stor utvanning for dagens aksjonærer, dessverre, sier Johannesen i en telefonsamtale med E24.

Norwegians aksjekurs falt da handelen åpnet på Oslo Børs og kursen er ned 8,55 prosent til 5,3 kroner på Oslo Børs mandag formiddag.

Les på E24+

Børskommentar: Det verste som kan skje for Norwegian-aksjonærene nå, er at staten lytter til opprørske småaksjonærer

– Helt avgjørende

Norwegian har satt i gang en restrukturering for å møte corona-krisen og selskapet jobber hardt for å innfri kravene til den norske regjeringens statlige lånegaranti.

I dagens melding skriver Norwegian at selskapet vil ha en egenkapitalandel betydelig over kravet på 8 prosent, hvis forslaget blir godkjent.

Tidligere denne måneden meldte selskapet at det vil gjøre om gjeld til egenkapital ved å inngå avtaler med obligasjonseiere, långivere, leasingselskaper og leverandører.

– Det styret nå foreslår er helt avgjørende for å innfri de strenge kravene myndighetene har satt for at vi skal få tilgang på lånegarantier som vil gi oss til sammen tre milliarder kroner, sa konsernsjef Jacob Schram i Norwegian den gang.

Milliardpakke til luftfarten

Det var torsdag den 19. mars at myndighetene foreslo en garantiordning på 6 milliarder kroner for den norske flybransjen. Til sammen 3 milliarder av disse pengene kan gå til Norwegian.

Viruskrisen, som har rammet etterspørselen etter flyreiser verden over, har truffet Norwegian hardt.

Selskapet har fra før permittert 90 prosent av sine ansatte, og har parkert store deler av flåten.

Kvartalsrapporten legges frem 28. mai, etter at fremleggelsen ble utsatt grunnet corona-krisen.

Les også

Tviler på at hastelov vil hjelpe Norwegian: – Ikke veldig tilpasset vår situasjon

Les også

Norwegian skylder USA milliardbeløp: Amerikanerne vil ha full tilbakebetaling

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om