Avliver myter om oppstartsbedrifter: – Vi lever i Norge, så hva er det verste som kan skje?

Ansatte i oppstartsselskap tjener relativt godt og må ikke bo på jobben, viser en fersk undersøkelse fra Danske Bank. – Den morsomste jobben jeg har hatt, sier Ida Aalen om å være medgründer i Confrere.

BYGGER OPP BEDRIFT: Ida Aalen er en av tre gründere som var med på å etablere Confrere i 2017. Å bygge opp et oppstartsselskap gjør at du kan bygge en bedrift du selv vil jobbe i. Du kan jobbe fra kontoret, hjemmefra, i New York– eller fra kafé, forteller Aalen, mens hun viser frem løsningen for videosamtaler de har utviklet.
Publisert:

– Jeg føler at vi avliver myten om at ansatte i oppstartsbedrifter jobber uten lønn og har uendelige arbeidstimer, forteller prosjektleder for Growth & Impact i Danske Bank, Ida Marie Christensen.

Hun viser her til Danske Banks nye undersøkelse av ansatte i nordiske oppstartsselskap, som de har gjennomført sammen med Arkwright X (se faktaboks).

– Vi håper at denne undersøkelsen kan fjerne noe av uvissheten, slik at flere vil satse på oppstartsbedrifter, sier Christensen videre.

En av dem som har satset på et oppstartsselskap er Ida Aalen (33), som er medgründer og produktsjef i Confrere. Hun bekrefter at det er ikke er noen motsetning mellom å starte selskap og leve et vanlig liv.

– Vi jobber helt vanlige arbeidsuker. Vår daglige leder pleier å si at dette er ikke en sprint, dette er et maraton.

– Stor verdi

Med base i lokalene til Tøyen Startup Village, har Confrere utviklet en løsning videosamtaler for profesjonelle som møter kundene sine en-til-en. Selskapet, som ble startet i juli 2017, har allerede ti ansatte og flere kunder i ulike land.

Aalen sier at hun jobber mindre nå og har det mer fleksibelt enn da hun var konsulent.

– Og jeg har det mye morsommere på jobb. Når du er med som gründer kan du være med å forme arbeidsplassen din. Jeg har lyst å bygge et selskap hvor folk kan ha et liv, familie og hobbyer.

Hun sier at vanlige arbeidsuker, i tillegg til et mangfoldig team og åpenhet for å jobbe hvor og når du vil, gjør det lettere å rekruttere.

– Mangfoldighet har vi jobbet helt bevisst med. Hvis vi skal lage et produkt for hele verden som alle skal ha glede og nytte av, så kan vi ikke være for like. Da klarer vi ikke å forestille oss problemene folk kan ha, sier Aalen, og trekker frem viktigheten av ulik sammensetning av kjønn, alder og nasjonalitet.

– Jeg vil oppfordre selskaper til å tenke tidlig på hvordan de skal få inn personer som ikke ligner på dem selv. Når man først er elleve menn på samme alder og fra samme studie, så er det vanskeligere å rekruttere, uansett hvor godt arbeidsmiljøet er.

Færre kvinner

Et av områdene oppstartsbedrifter sliter med å oppnå mangfoldighet, i er nettopp kjønn. I undersøkelsen fra Danske Bank er 28 prosent av dem som svarte kvinner.

– Jeg ser ingen grunn til at kvinner skal være lavere representert, men her må vi fortsette å jobbe med å vise frem dyktige kvinnelige rollemodeller, få teknologi og innovasjon inn i skolen tidlig, og økt fokus på ubevisste fordommer i et miljø som per nå har en overvekt av menn, sier Christensen.

Les også

Norge når ikke opp: Dette er verdens ledende tek-byer

Noe av det som overrasket Danske Bank i undersøkelsen, var at menn ofte tjener mer enn kvinner i oppstartsselskap.

– Vi antok videre at lønnsforskjeller mellom kvinner og menn var mindre fremtredende i oppstartsmiljøet, men denne er også her markant forskjellig, også når man har justert for erfaring, senioritet, rolle og størrelse på selskapet. Forskjellen er størst for ledelsesroller, sier Christensen.

MYTER: Ida Marie Christensen, som er prosjektleder for Growth & Impact i Danske Bank, håper undersøkelsen kan bidra til at flere tør å satse på oppstartsbedrifter.

62 prosent med underskudd

Kun en fjerdedel av de spurte sier at de jobber i en bedrift som går med overskudd de første årene. Danske Bank mener likevel dette er et bedrifter det er riktig for dem som bank å støtte opp om i profesjonaliseringsfasen.

Les på E24+

De har nese for teknologisk suksess, og satser der andre ikke våger. Det kan lønne seg

– Vi ser at disse nye selskapene ofte i høy grad baserer seg på teknologi og er bygget på nye og andre forretningsmodeller enn hva vi tradisjonelt sett har hatt mest av i våre porteføljer. For et selskap kan det være en helt bevisst strategi å bruke all kapital på topplinjevekst for å gjøre selskapet mer interessant for investeringsmiljøene, og dermed mindre fokus på å være profitabel de første leveår, sier hun.

– Lite skummelt

Aalen hadde vært frilanser i et halvt år da hun ble kontaktet for å være en del av Confrere. Å gå inn i et oppstartsselskap beskriver hun som lite skummelt, til tross for at mange oppstartsselskap har vanskelige økonomiske kår de første årene.

Les også

Gründer-boom i første kvartal: Det ble startet 19.000 nye bedrifter

– Vi lever i Norge, så hva er det verste som kan skje? Du kan måtte gå over på dagpenger om bedriften hvis det går gærent, men innenfor teknologi så får du ny jobb uten større problem. Det er selvfølgelig mye lettere å ta det valget om du ikke har familie eller noen andre å forsørge, sier hun.

Aalen og de to andre aksjonærene tok ikke ut lønn den første perioden etter oppstart.

– Vi så på dette som en investering i aksjene vi fikk i selskapet. Det har absolutt vært verdt det, sier hun.

MILJØ: At Confrere har lagt vekt på å hente ansatte med ulik alder, bakgrunn og kjønn gjøre dem til en mer attraktiv bedrift, sier Aalen. Til venstre er seniordesigner Julie Elise Hauge, og på skjermen sammen med Ida Aalen, er med gründer og teknologisjef, Dag-Inge Aas.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om