Mener markedet er verdt én milliard: Dansk leksehjelpsselskap vil ta opp konkurransen

Danske GoTutor har beregnet at markedet for privat leksehjelp vil være verdt én milliard om noen år. Nå tar de opp kampen med de etablerte kjedene – og frivillige studenter. 

Markedet for privat leksehjelp er i kraftig vekst. Illustrasjonsbilde.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:

Om du helst ser at mattekarakteren løfter seg et par hakk før eksamen, er det nok av steder til å hente profesjonell hjelp etter skoletid for å nå målet.

Markedet for leksehjelp har vokst kraftig den siste tiden, og private selskaper organiserer privatlærere for grunnskolen og videregående med timepris fra under 400 til opptil 700 kroner.

I tillegg kommer en rekke frivillige organisasjoner og privatpersoner som tilbyr tjenesten.

GoTutor, som inntil nylig markedsførte seg som GoKarakter, etablerte seg i Danmark for fem år siden og har hatt en kundemasse på fire tusen elever.

Administrerende direktør Mads Christensen ansetter nå nye privatlærere og er klar for å satse i Norge.

Han øyner et «lukrativt» marked verdt én milliard i horisonten, men markedet er langt fra der i dag.

– På nåværende tidspunkt er ikke markedet særlig stort og ble for alvor etablert i Norge i 2014, sier Christensen til E24.

Administrerende direktør Mads Christensen i det danske selskapet GoTutor.

Foto: GoTutor

Betalt leksehjelp er ikke en helt ny innovasjon, men markedet den siste tiden har vært preget av flere etablering av selskaper som organiserer private leksehjelpere.

– Faktisk har det jo eksistert så lenge det har vært skole og utdannelse – eksempelvis ved at unge mennesker tilbyr hjelp via Finn.no, sier han.

Etter det E24 kjenner til er flere utenlandske aktører på vei.

Franske Superprof markedsfører seg selv som «verdens største lærernettverk», med fem millioner lærere i 24 land. Nå står Norge for tur – gjennom en ansettelse på 99 stillinger, ifølge en annonse på Finn.no.

Vekst på hundre prosent

– Det er ikke på nåværende tidspunkt store volumer i markedet, men på den andre siden så har det vært en veldig markant vekst. Det har i flere år vært vekst på over hundre prosent i det norske markedet, og forventningene våre er vekst på 50 prosent de kommende årene, sier Christensen.

– Markedet er ikke lukrativt på nåværende tidspunkt hvis man ser statisk på det, men ut fra et tidsperspektiv så er markedet i veldig kraftig vekst og potensielt lukrativt i fremtiden, sier han.

– Har dere beregnet hva dere potensielt kan få i omsetning?

– For å finne størrelsen på markedet har vi gjennomført både kvalitative og kvantitative analyser av det norske markedet, sier han, og viser til at de blant annet har fått et analysebyrå til å analysere etterspørselen av tjenesten.

– Det har gitt oss et estimat, som viser at markedet for leksehjelp i Norge potensielt er verdt cirka én milliard kroner årlig for både grunnskolen og videregående skole.

Det tilsvarer 62.000 elever i landet.

– Markedet i dag er naturligvis langt mindre enn dette, så på kort sikt er vi bare glad for å få enkelte prosenter, kommenterer GoTutor-sjefen.

E24 har gjennomgått regnskapene til flere av aktørene i markedet. Selv om flere av dem omsetter for flere millioner, kan det virke langt til milliarden.

Her er et utvalg av dem:

  • House of Math omsatte for 7,64 millioner kroner. Årsresultatet endte på rundt 18.000 kroner.
  • Privatundervisningen hadde inntekter på 6,4 millioner kroner. Bunnlinjen endte på 364.000 kroner.
  • Ungdomsakademiet omsatte for 3,6 millioner kroner, og satt igjen med et negativt resultat på 218.000 kroner.

Les også: Akers IT-satsing Cognite henter kloke hoder verden over til Norge: Mener vi må bli bedre på egenreklame

Vil ta opp konkurransen

Det er særlig én aktør GoTutor vil ta opp konkurransen med, og det er Mentor Norge.

Selskapet markedsfører seg selv som landets største av sitt slag, og har en stall på 2.500 privatlærere (eller, «mentorer» som selskapet kaller dem) og har hatt over 10.000 kunder.

– Fra et forbrukerperspektiv er det slett ikke god nok konkurranse. Det gjelder primært en spiller på markedet: Mentor Norge, hevder Christensen.

Mentor Norge varslet nylig at gründer og nå styreleder Andreas Bjerkedal har solgt sin andel på 73 prosent av selskapet til minoritetseieren Mentor Danmark. Regnskapet fra 2018 viser en omsetning på 18,6 millioner kroner – og et resultat på 1,56 millioner.

Daglig leder Bjørn Kristian Haugerud i Mentor Norge er ikke enig i kritikken.

– Det er allerede mange aktører på banen her i Norge, så vi gjør åpenbart noe riktig i og med at så mange velger å benytte akkurat oss for å få hjelp i skolehverdagen, sier han, og legger til:

– Jeg tror at familiene som benytter privatundervisning og leksehjelp i hjemmet velger den tilbyderen som passer deres behov best.

Les også

Omsetningen til Itslearning faller for andre år på rad

GoTutor-sjefen begrunner kritikken:

– Vi synes ikke at der er noen virksomheter i det norske markedet som på nåværende tidspunkt tenker noe ut over deres eget produkt og setter kundens behov i sentrum, sier Christensen.

Konkurrenten er uenig.

– Vi har klart å utarbeide et produkt som både er kvalitetssikret og gjennomtestet – og fleksibelt! Uansett hva man skulle trenge hjelp til og hvor man bor, kan man få undervisning av en mentor fra Mentor Norge. Sånt blir det kunder av, svarer Haugerud.

GoTutor-sjefen mener, naturlig nok, at det nå trengs konkurranse i markedet.

– Ut ifra vårt eget forretningsmessige perspektiv, så tenker vi faktisk ikke på konkurranse som noe negativt, faktisk kun positivt. Vi ønsker at det var langt mer konkurranse, sier han, og legger til:

– De kunne reklamert, utviklet nye produkter og promotert leksehjelp så mye som de ville, det vil nemlig komme alle i markedet til gode ettersom produktet ikke er så godt kjent.

Les også: Skaper møteplasser for unge i finansbransjen

– Også med frivillige?

Det er imidlertid ikke bare kommersielle aktører som har tatt en del av markedet. Frivillige stiller også opp for forbedre karakterene til landets elever, deriblant flere studentinitiativer, samt en ordning underlagt Kunnskapsdepartementet, og blant annet Røde Kors.

På grunnskolen er gratis leksehjelp lovpålagt. Kommunene er pliktet, i henhold til Opplæringsloven, å tilby dette i hver kommune etter skoletid.

– Noen av aktørene er frivillige. Har dere noen tanker om å konkurrere med dem?

– Det er selvfølgelig konkurranse, men vårt konsept og produkt skiller seg veldig fra det frivillige tilbudet. Det er like mye tryggheten, den løpende dialogen og muligheten for å kunne skifte lærer og fag underveis, som kunden betaler for, svarer GoTutor-sjefen.

Christensen forklarer imidlertid at han håper de kan samarbeide med dem.

– En frivillig løsning er også veldig bra, men man skal være sikker på at læreren er den rette fra starten av, legger han til.

For ordens skyld: E24 er et heleid datterselskap av VG, som igjen er eid av Schibsted. Finn.no, som ble omtalt i denne saken, er også en del av dette konsernet.

Publisert:

Flere artikler

  1. Corona-løft for Morgenlevering: – Vi har doblet omsetning

  2. Hurtigruten klager inn Nordkapp-enerett til ESA

  3. – Norgesgruppen får nesten alltid bedre betingelser

  4. Milliardras for coronatynget sjømateksport

  5. Energidrikk trosser sukkeravgift: Solgte Red Bull for rekordbeløp