Frydenberg fløy av gårde etter bare et halvt år

Kaare Frydenberg gikk i går av som SPDE-sjef. Storeier Orkla strammer grepet rundt det kriserammede selskapet.

Furulund, Svein Erik
  • Lars Magne Sunnanå - Aftenposten
Publisert: Publisert:

Scandinavian Property Development (SPDE) halter videre med kontantstøtte fra storaksjonærer, store lån og en høyst uklar tidsplan for når de enorme boligeiendommene på Fornebu blir utviklet.

De siste månedene har selskapet vært avhengig av lån fra eierne, i tillegg til salg av næringstomter. Nylig ble låneavtalen fra aksjonærene Orkla, OBOS og Stein Erik Hagens Canica utvidet til 300 millioner kroner.

Og i går varslet selskapets innleide toppsjef, Kaare Frydenberg, at han går av. Inn kommer sjefen for storeieren Orkla Eiendom, Morten Grongstad. Orkla eier en tredjedel av SPDE.

–Det er en grense for hvor mye du kan utrette som innleid. Situasjonen i selskapet er anstrengt. Disse aksjonærlånene betyr jo at vi nå de facto arbeider direkte med de store eiernes penger. Da synes jeg det er naturlig at de store eierne også tar det ansvaret som følger med, sier Frydenberg til Aftenposten.

Han tiltrådte 1. september i fjor, og har blant annet forsøkt å komme til en løsning med de rundt 500 fortvilte andelseierne i SPDE-datteren Fornebu Boligspar. Andelseierne har siden 2001 ventet på å få kjøpe gunstige leiligheter på det gamle flyplassområdet. Siden har kostnadene løpt løpsk og prosjektene er fortsatt utsatt på ubestemt tid.

På langt nær alle andelseierne var fornøyd med Frydenbergs forsøk. I går skrev Aftenposten at 87 av dem har tatt ut stevning for å få tilbake 120 forskuddsbetalte millioner. De krever samtidig å bli løst fra forpliktelsene om å kjøpe leilighet en gang i fremtiden.

Les mer på E24 her.

Publisert:

Flere artikler

  1. Frydenberg går på dagen

  2. Knallrøde tall for Fornebu-utbygger

  3. Nytt nødlån til Fornebu-utbygger

  4. Fornebu havner i retten

  5. Bare 1 av 5 blir på Fornebu