BÅRD EKER: - Drømmen er å kjøpe Saab

Fredrikstad-selskap mener de kan drive den konkurstruede bilprodusenten bedre selv.

  • Ingrid H. Indseth
Publisert:,

Mens den svenske bilprodusenten Saab sliter, går det bra for Eker Group i Fredrikstad, som blant annet produserer fartsvindunderet Koenigsegg.

Bård Eker, som både eier og driver Eker Group, mener at selskapets 250 ansatte har ett og annet å lære svenskene.

- Det finnes ikke noe som blir drevet mindre effektivt enn en bilfabrikk i dag. Saab har 1200 ingeniører, og når du spør sjefen hvorfor det er så mange er svaret at det står i lærehåndboken til bilindustrien at det minst bør være 600. Vi er 10 mann som utvikler verdens raskeste bil, Koenigsegg, sier Eker.

Selskapet hans er eneleverandør i Norge av det svenske bilmerket Koenigsegg. I tillegg har Eker sammen med Dag Høili designet superbilen Koenigsegg CCXR.

- Drømmen er å kjøpe Saab, sier Eker.

Hvor realistisk det er, er en annen sak. Saab-eier General Motors jobber for tiden med å kvitte seg med den svenske bilprodusenten, og det er kinesiske kjøpere som trekkes frem som mest aktuelle. Fiat er også nevnt som en mulig beiler.

Bør satse smått

Eker var sammen med blant annet eiendomsinvestor Christian Ringnes invitert til FrPs seminar om å se mulighetene Norge har til å komme seg ut av finanskrisen.

Eker mener at veien å gå er å satse på små bedrifter, slik som hans egen.

- Det er i småbedriftene at nyskapningen skjer. Det har blitt satset altfor mye på de store bedriftene, det gjør oss sårbare i tider som nå, sier Eker.

Det beste Norge kan gjøre nå er å satse på egen hjerne - og håndkraft, mener han.

- Den største feilen vi kan gjøre er å sitte hjemme ved kjøkkenbenken å lage gode ideer som vi får andre i utlandet til å produsere for oss.

Vi må bli møkkete på hendene selv, sier Eker.

Tenke nytt

Han får støtte fra eiendomsinvestor Christian Ringnes.

- Den tradisjonelle norske produksjonsindustrien er over slik vi kjenner den, det er ikke der den store verdiskapningen ligger. Vi må tenke nytt. Hvor er det vi i Norge virkelig ikke har noe fortrinn foran andre? Jo, når det gjelder sol. Hva heter verdens største solenergiselskap? Rec, som er norskeid, sier Ringnes.

Milliardæren mener også at det nå må legges bedre til rette for næringslivet.

- Det er et innmari komplisert skattesystem i Norge. Nå er kanskje min selvangivelse mer komplisert enn for de fleste andre, men fy søren så langt tid det tar, sa Ringnes til latter fra de fremmøtte FrP-erne.

Får støtte

For FrPs leder Siv Jensen er det musikk i ørene å høre om Eker Groups satsing i Fredrikstad.

- Det foregår mye spennende rundt i norsk næringsliv, og det er viktig å sette søkelyset på skapermiljøene. Det er det vi må fokusere på nå, ikke på det negative, sier Jensen.

Hun mener at det er på tide å se fremover, og utover finanskrisen.

- Mange av verdens statsledere bidrar til en negativ, selvforsterkende effekt hver gang de åpner munnen nå. Vi politikere bør heller ta ansvaret for å gi det ekstra dyttet, sier hun.

Flere nyheter på E24.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Vil snu opp ned på Saab

  2. Norsk fartsfantom på SAAB-jakt

  3. Stor aksjeposttil salgs i Koenigsegg

  4. Annonsørinnhold

  5. - Koenigsegg kjemper om Saab

  6. Herfra styres Saab-kjøpet