Utrygge utenlandsformuer

En 37-åring trodde millioninntektene på Samoa var langt unna skattefuten. Han fikk to og et halvt års fengsel. Dommen får følger for alle bortgjemte formuer.

Deilige Samoa kan friste til skattefritak, men kontoen henger i en tynn tråd når du blir innhentet av skattefuten.

AFP
  • EINAR HAAKAAS
Publisert:,

Palmer og endeløse, hvite strender. Mannen trodde nok at gevinster på 33 millioner kroner sto på trygt på konto hos selskapet på øya Samoa i skjønne Stillehavet, hundrevis av mil unna skattefuten i Norge.
Men så gjorde han det man ikke bør gjøre med bortgjemte penger. Han overførte penger fra selskapet på palmeøya til seg selv, angivelig som lån. Kronene rullet via Sveits og Danmark. Dermed slo danske myndigheter alarm, og norsk politi gjennomførte razzia hjemme hos mannen hjemme i Norge.
I Asker og Bærum tingrett er mannen dømt til to år og seks måneders ubetinget fengsel for grovt skattesvik, og må belage seg på en solid straffeskatt for inntekter som er unndratt beskatning. Retten slår fast at selskapet på Samoa skal skatte til Norge. Dommen er rettskraftig, og får følger for alle som prøver å snike seg unna skatt ved å etablere bedrifter i skatteparadiser.
Truer NUF-ene
Leder for skattekrimenheten i Skatt Øst, Jan-Egil Kristiansen, er ikke i tvil om at dommen får konsekvenser for flere. Han vil bruke dommen for hva den er verdt for å skattlegge verdier som er forsøkt gjemt unna i skatteparadiser.
- Her har politiet og skattemyndighetene gravd opp et selskap som reelt sett hører hjemme i Norge, og selskapet har skjult penger. Jeg tror en del NUF-selskaper (Norskregistrert Utenlandske Foretak) er i samme situasjon. Virksomheten i utlandet skal føres opp i selvangivelsen. Nå viser det seg at de risikerer fengsel hvis de ikke gjør det, og folk bør kanskje tenke seg om før de går inn i en slik modell, mener Kristiansen.
Aldri vært på Samoa
Selskapet på Samoa ble opprettet via Hong Kong i forbindelse med kjøp og salg av ulike fiskeforedlingsselskaper som ga solide inntekter. Samoa er for øvrig et yndet skatteparadis også for den russiske mafiaen, og er kanskje ikke så trygt for pengeplassering likevel.
Den dømte har aldri vært på Samoa, og retten er ikke i tvil om at selskapet hører hjemme i Norge. 37-åringen har til og med selv innhentet ekspertuttalelser fra advokatfirmaet Wiersholm, som slo fast at han måtte skatte av Samoa-selskapets inntekter i Norge.
Likevel er ikke inntektene nevnt med et ord i mannens selvangivelser. Han er ikke dømt for å ha tatt ut penger fra Samoa. Derimot slår retten hardt ned på at oppdagelsen av selskapet er vanskeliggjort ved bruk av sveitsiske banker, samt at han har tilbakedatert dokumenter og opprettet dokumenter som ikke avspeiler reelle transaksjoner.
37-åringen er derfor også fradømt retten til å drive næringsvirksomhet i tre år.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Gjemte unna 400 mill.

  2. Økokrim jager nordmenn i skatteparadis

  3. Idrettsprofil (34) dømt etter pyramidespill

  4. Annonsørinnhold

  5. Spåkone dømt for millionsvindel

  6. Odd Nerdrum tilbake i rettssalen