HAAKON LORENTZEN: - Pengene kommer
Haakon Lorentzen tar usikkerheten rundt Aracruz-salget med ro, og han er sikker på at milliardhandelen går i orden.
Haakon Lorentzen(54) bor i Rio, og han er kjent for å være en dyktig forretningsmann. I alle år har han jobbet tett sammen med faren, Erling Lorentzen.
På mandag den 6.oktober skulle familien, ifølge kontrakten som ble inngått den 3. august mellom Aracruz Celulose og VCP, innkassere 4.5 milliarder kroner for aksjeposten på 28 prosent:
- Det skjedde ikke, men vi har undertegnet en fast kontrakt med Brasils største industrigruppe Votarantim Celulose Papel (VCP) , og derfor er jeg sikker på at handelen går i orden. Det var VCP som selv foreslo oppgjørsdagen den 6.10, men uroen i markedet førte til at selskapet valgte å utsette oppgjøret. Det forholder vi oss til, sier Lorentzen.
Etter det E24 kjenner til er siste dato for oppgjøret 90 dager etter kontrakten ble undertegnet i august.
Oppvask
Det var på fredag i forrige uke Aracruz Celulose sendte en melding til Bovespa børsen i Sao Paulo , hvor det redegjorde for et tap på nesten 6 milliarder norske kroner på å binde dollaren i en gitt kurs til den brasilianske real.
Nå er det full oppvask i Aracruz Celulose og jakten på syndebukker har startet:
- I det vi underskrev salgskontrakten, var vi ute av styre og stell i Aracruz. Vi kjente til noe av dollarbindingen, som ble gjort før vi solgte. Men vi ble overrasket over milliard beløpet som nå er tapt, sier Haakon Lorentzen, som understreker at selskapet skal til bunns i hva som har skjedd.
Uro
Familien Lorentzen sitter ennå på sin aksjepost på 28 prosent i Aracruz Celulose, selskapet som Erling Lorentzen startet i 1968, og som i dag regnes som en av verdens største cellolosebedrifter:
- Vi overfører ikke vår post til VCP før pengene for oppgjøret er inne på konto, men det regner jeg med skjer ifølge avtalen. Det er imidlertid ikke enkelt å drive forretning i disse turbulente tider, heller ikke å holde fokus på et slikt oppkjøp. Og VCP er i sin fulle rett til å utsette oppgjøret, slik selskapet har gjort, sier Haakon Lorentzen.
Les også: