Advarer mot meglerne

Sjeføkonom Stein Reegård i LO mener det er en utvikling i feil retning dersom aksjemeglere får større politisk gjennomslagskraft i det norske samfunnet.

Publisert:

Sjeføkonom Stein Reegård i LO reagerer kraftig på Carnegie-sjef Anders Onarheims utspill om at staten oppfører seg bøllete som eier.

Les også:
- Det er grunn til å være oppmerksom på den innflytelsen meglerbransjen har. Land der de har større innflytelse er gjerne preget av mye mer sosial ulikhet og konflikt. Særlig USA og Storbritannia er eksempler på det, sier Reegård.

Les flere nyheter på E24.

Bølle

I gårsdagens Aftenposten sa Carnegie-sjef Anders Onarheim at staten oppførte seg bøllete som eier under opsjonsstriden i Hydro i sommer.
- I Hydro-saken i sommer gikk Regjeringen rett og slett inn og presset styreformannen ut, etter at han kun gjennomførte allerede inngåtte avtaler. Det er en bøllete opptreden av en stor eier, som i denne anledning er staten, sa han.
LOs sjeføkonom Stein Reegård sier ham midt imot.

"Karre til seg"

- Onarheim, som er en av de rikeste meglerne med størst innflytelse i finansmarkedet, synes Ap og SV mener for mye om næringslivet, og at de mener gale ting i forhold til blant annet opsjoner og rederiskatt. Det skinner igjennom at han ønsker en mer passiv stat, og at de rike uforstyrret må kunne karre til seg det de klarer, sier Reegård.
I korte trekk ville Onarheim ha frem at han mener Regjeringen opptrer vinglete, og at den er lite forutsigbar. Men han trakk også frem rederiskatten.
- Rederinæringen er viktig for Norge, og internasjonale investorer har lagt penger på bordet når ingen norske har gjort det, som for eksempel Sohmen-familien, som kjøpte Bergesen. Jeg synes det er trist når de sier at det er bra å ta fra de rike eierne. For meg handler dette om politisk grådighet. Enten det er penger eller makt de er grådige etter, går det ut på det samme. Dette var et desperat forsøk fra SV på å få litt vind i seilene før et valg, og dessverre vant de gehør i Regjeringen, sa han.

Grådighet

Reegård tar til motmæle:
- Onarheim viser jo samtidig at alle pengene kan gi folk et urimelig høyt selvbilde når man sier at "politikere stort sett aldri har jobbet eller vært involvert i næringslivet". Særlig god er hans analyse av grådigheten til SV. Jeg kan vanskelig tenke meg en bransje som er grådigere enn hans egen. Det fremgår av regnskapsresultater og ligningsprotokoller. Slike ser seg ikke tjent med en stat som eier og som til og med mener noe om den helt urimelige inntektsfordelingen de er en del av, sier Reegård.
Meglertoppen Jan Petter Collier i ABG Sundal Collier har følgende mening om Onarheims uttalelser:
- Jeg har jo åpenbart en del synspunkter, men velger å ikke gå til offentligheten med disse, sier Collier, og viser blant annet til at det forenkler hans forhold til enkelte klienter.
Forskrekket over Onarheims utspill

Finansdepartementet reagerer kraftig på at Carnegie-sjef Anders Onarheim kritiserer SV for å være grådige i forbindelse med at saken om rederiskatten ble lagt frem rett før valget.
- Onarheims utspill er overraskende, nesten på grensen til å være useriøst. Da Regjeringen gikk ut med dette, var det på tross av det forestående valget, sier statssekretær Geir Axelsen i Finansdepartementet (Ap).
Han viser til at det var flere parter som ville reagere negativt på beslutningen om at redernes skattekreditt skulle betales tilbake. Blant annet påpeker Axelsen at det i forslaget også ble lagt opp til noe nær nullskatt for rederne i fremtiden. - Det er ikke nødvendigvis bare lett for en SV-leder å fronte et slikt forslag rett før valget, sier Axelsen.
Ifølge Axelsen gikk det rykter om forslaget i aksjemarkedet, og det var årsaken til at forslaget ble offentliggjort akkurat den dagen, rett før valget.
- Det var ulik informasjon i markedet. Det kunne ikke fortsette, og vi gikk derfor ut med forslaget akkurat den dagen. Det burde Onarheim vite. At han ikke har satt seg bedre inn i dette, får meg til å lure på hvor seriøs han er, sier Axelsen.
Han påpeker at rederiskattproblematikken ble varslet allerede i statsbudsjettet for 2007, og mener det derfor ikke bør være noen overraskelse når det kommer i statsbudsjettet for 2008.
- Å kalle dette uforutsigbart faller derfor på sin egen urimelighet, sier Axelsen.

Publisert: