Kapitalen bestemmer - den er rå!

- Jeg er ikke bitter. Det er jungelens lov som gjelder, sier Dag Swanstrøm. I går gikk han av som toppleder i Synnøve Finden - bedriften han startet for 20 år siden.

Publisert: Publisert:

- Jeg har kjørt et rått løp med en vanvittig vekst. Det har av og til gått litt ut over lønnsomheten, sier Swanstrøm. Gründeren er vant til at det går fort unna, og Aftenposten møter ham i resepsjonen oppe i NRK, midt oppe i opptak til både radio og TV-sendinger. Men det er ingen bitter mann som nå må forlate toppsjefjobben i Synnøve Finden, som han etablerte i 1987. Slik er det i business.
- Kapitalen bestemmer. Den er rå.
Han forklarer den raske sortien med uenighet mellom ham og styret om veien videre.
- Vi er uenige om reisen videre. Styret ønsker mer fokus på lønnsomhet på kort sikt. Jeg mener det er feil, og tror raskere vekst ville gitt best resultater på lang sikt, sier Swanstrøm, som likevel sier seg fornøyd med det han har oppnådd.
- Jeg leverer fra meg et bo i god skikk. Synnøve Finden er i dag et selskap med en egenkapitalandel på 40 prosent, og som kommer til å ende opp med 100 millioner i overskudd på slutten av året. De 100 millionene er resultatet av fem år hardkjør og langsiktig tenkning. Dét mener jeg beviser at det er lønnsomt på sikt å kjøre hardt.
- Du startet med å eie 100 prosent av selskapet. Angrer du på at du gradvis solgte deg ned og nå sitter med bare 8 prosent og uten toppsjefjobben?
- Jeg har hele tiden ment at det var bedre å ha lite av noe stort, enn stort av noe lite. Jeg er en gründer som elsker å skape ting.
Swanstrøm får 5 millioner i sluttvederlag.
- Det er en engangssum, før skatt. Så det blir 2,5 millioner etter skatt.
I tillegg skal han fortsette å jobbe som selvstendig konsulent for Synnøve Finden, blant annet med rettssaker mot staten om melkeprisen selskapet betaler, og med internasjonal ekspansjon i Baltikum.
- Hvordan er det å gå av som toppleder i Synnøve Finden etter alle disse årene?
- Jeg håper de tar godt vare på henne. Går det bra for Synnøve, går det bra for meg.

Publisert: