Ledig stilling dukket opp dagen etter internship-avslag til Andresen

Innovasjon Norge har aldri ansatt en praktikant uten utdanning. Likevel viste både Anita Krohn Traaseth og HR-direktør Yvonne Fosser til praktikantordningen i kontakt med Katharina Andresen, som ikke har formell utdanning. 

MØTER STYRET FREDAG: Administrerende direktør Anita Krohn Traaseth svarer for tiden på spørsmål knyttet til ansettelsen av milliardærarving Katharina Andresen, og fredag skal hun delta i et ordinært styremøte.

Foto: Terje Bringedal VG
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:,

Siden mandag har E24 spurt Innovasjon Norge om noen kandidater er blitt gitt et internship uten formelle kvalifikasjoner før.

Torsdag kom svaret:

– Nei. Internship-ordningen som ble innført i 2016 stiller krav til formelle kvalifikasjoner, og dette har vært førende for hvilke kandidater vi har valgt, skriver kommunikasjonsdirektør Kristin Welle-Strand til E24 i en epost.

Da Andresen og Traaseth først kom i kontakt med hverandre 10. april, viste Traaseth til internship-ordningen på hjemmesidene til Innovasjon Norge. Det kommer også frem av en melding om ansettelsen på hjemmesidene til Innovasjon Norge torsdag.

Den 31. mai sendte Andresen en epost og spurte om mer informasjon om ordningen, og eposten ble besvart 4. juni.

Traaseth sa at Andresen måtte ta dette med HR-avdelingen, ettersom administrerende direktør kun ansetter egen ledergruppe, og kopierte inn HR-direktør Yvonne Fosser, slik at hun også fikk tilgang til henvendelsen.

Les på E24+

Tre ting Traaseth kan lære av sin egen bestselger-bok om ledelse

Fosser ba om CV og søknad

Fosser svarer så Andresen på epost «angående internship, og etterspurte generell CV og søknad». E24 har tidligere fått opplyst at Andresen sendte CV på spørsmål om Innovasjon Norge mottok en jobbsøknad.

4. juni får Andresen tilbakemelding fra Innovasjon Norge om at alle internships i 2018 var besatt, men at det planlegges internships også i 2019.

På spørsmål fra E24 om hvorfor HR ba om CV og søknad dersom man på tidspunktet henvendelsen kom var klar over at ingen internship var ledige, svarer Welle-Strand:

– Fordi det på dette tidspunktet allerede var registrert et behov for avlastning i HR- avdelingen som spesifisert på våre nettsider.

Det Andresen ikke vet når hun henvender seg 31. mai, er at HR-avdelingen har flagget et behov for å avlaste avdelingen for økt mengde administrasjonarbeid i forbindelse med rekruttering og trainee-program den 30. mai. Det er for tiden bare én person i selskapet som utfører dette arbeidet.

HR-avdelingen fikk godkjent en midlertidig deltidsstilling den 5. juni, dagen etter Andresen fikk beskjed om at det ikke er ledige internships.

Les også

Innovasjon Norge: – Styret får ikke en redegjørelse

Ledig stilling i HR

Dagen etter avslaget på internship dukker det altså opp en ledig stillingshjemmel som HR-avdelingen mente kunne være aktuell for Andresen, for den 6. juni ble henvendelsen fra Andresen videresendt internt i HR i forbindelse med vurdering av løsninger på akutt behov.

Andresen har ingen formell utdanning, men har på tidspunktet vært i Ernst & Young i en praktikantstilling og har også arbeidserfaring fra selskapet Ferd, hvor hun er hovedeier sammen med søsteren.

Den 13. juni er Andresen inne til første intervju hos HR-avdelingen, og den 19. juni blir et andre intervju gjennomført med tre representanter fra HR. Senere på dagen får Andresen tilbud om en midlertidig stilling for å avlaste HR-avdelingen. Hun «matchet» Innovasjon Norges uforutsette behov, som selskapet tidligere har beskrevet.

Som E24 tidligere har omtalt, var ingen andre kandidater inne til intervju.

Andresen skulle egentlig starte i jobben 28. juni, men første dag på jobb er utsatt til 2. juli. Andresen har ikke returnert arbeidsavtalen med underskrift ennå.

Les også

Tillitsvalgte fornøyd med beklagelse fra ledelsen

Ville normalt være utelukket fra internship

Innovasjon Norge er flere ganger kåret til én av de mest populære arbeidsgiverne blant økonomistudenter, og kan presumptivt velge og vrake i kandidater til internship.

Det er foreløpig ingen informasjon om at HR-avdelingen eller Traaseth har informert Andresen at kandidater som henne normalt vil være utelukket fordi ordningen krever formelle kvalifikasjoner som utdanning.

E24 får ikke svar på et direkte spørsmål om hvorfor Traaseth ba Andresen om å se på internship på hjemmesidene, når Andresen ikke har formell utdanning, men Welle-Strand skriver istedet følgende:

– Innovasjon Norge er et ettertraktet sted å jobbe. Vi opplyser på våre nettsider at vi ikke tar imot åpne søknader, men det forhindrer ikke at flere sender direkte henvendelser til våre ansatte, også vår administrerende direktør.

– Alle henvendelser og spørsmål om jobb skal rutes videre til HR-avdelingen. Dette var også tilfellet da Andresen kom i kontakt med Traaseth, og helt i tråd med vanlig praksis, skriver hun.

Traaseth sa onsdag at hun er en døråpner for alle, og at hun har håndtert Andresens henvendelse slik hun ville håndtert hvilken som helst henvendelse.

Innovasjon Norge har erkjent at ansettelsesprosessen til Andresen reiser prinsipielle spørsmål om bruk av såkalte administrative ansettelser.

«Selv om dette er lovlig, har denne saken belyst at det er problematisk, og vi endrer praksis for kortsiktige ansettelser i Innovasjon Norge,» skriver Innovasjon Norge på hjemmesidene.

Dagens Næringsliv omtalte informasjonen på hjemmesidene først.

Ba Traaseth komme med forslag til deltagere

Foruten henvendelsen med traineship, opplyser Innovasjon Norge torsdag at Andresen henvendte seg til Traaseth, som er kjent for å være én av Norges fremste nettverksbyggere, 12. april i en annen forbindelse.

Andresen ba om forslag til deltagere som burde inviteres til EYs kvinnearrangement, «Women. Fast Forward», der Andresen da var ansatt. Andresen fikk svar på e-posten til Traaseth 16. april med forslag.

Les også

Næringsministeren presses om nytt Innovasjon Norge-bråk

Les også

– Dette høres ikke bra ut

Les også

Innovasjon Norge lyste ikke ut stilling - ansatte Norges rikeste kvinne

Her kan du lese mer om

  1. Innovasjon Norge
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Traaseth anbefalte Andresen «å se på» internship hos Innovasjon Norge

  2. E-poster viser innsidespillet i Innovasjon Norge

  3. Innovasjon Norge utsetter oppstart for Ferd-arving Katharina Andresen

  4. Annonsørinnhold

  5. Styreleder sier han har tillit til Traaseth

  6. Innovasjon Norge: Mål at Andresen skulle få «god erfaring»