Norsk lakseeksport til Vietnam stoppet opp etter Kina-avtale

Lakseeksporten til Vietnam hadde noen gode år frem til Norge i fjor fikk på plass en avtale om å normalisere forholdet til Kina.

SNUDDE: Lakseeksporten økte til Vietnam og falt til Kina etter fredsprisutdelingen i 2010. I fjor snudde det.

Foto: Henning Bagger NTB scanpix
Publisert:

Torsdag meldte Fiskeribladet at en norsk kvinne er varetektsfengslet i Kina med brev- og besøksforbud, siktet for å ha smuglet norsk laks inn i landet for mellom 150 og 180 millioner kroner.

Kina mener å ha avslørt omfattende smugling av norsk laks fra Vietnam til Kina.

Totalt er laks for 720 millioner kroner stoppet på grensen. Kinesiske myndigheter opplyser at det er svært mye frossen norsk laks i tollbeslagene.

Fisken er sendt med fly til Vietnam og blitt smuglet inn med båt til Kina til byene Guangzhou, Shanghai, Shenzhen og Beijing.

Halvert i Vietnam

Ruten via Vietnam er ikke ukjent heller for den lovlige eksporten av norsk laks. Etter den kontroversielle fredspristildelingen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010, innførte Kina strenge restriksjoner på import av norsk laks, og norske eksportører måtte sende laksen til Vietnam for å nå kinesiske forbrukere.

Les også

Kina setter fart på lakseimporten fra Norge

I mai i fjor signerte daværende fiskeriminister Per Sandberg en protokoll med kinesiske veterinærmyndigheter hvor det igjen ble åpnet for norsk lakseimport, noe som sakte har vendt markedet tilbake til normalen.

Analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets illustrerer hva som siden har skjedd.

De første tre månedene i fjor ble det eksportert 8.200 tonn norsk laks til Vietnam. I år er det knapt 3.500 for de samme månedene, forteller Giskeødegård.

– Samtidig har eksporten til Kina økt fra 625 tonn de tre første månedene i fjor, til 4.500 de tilsvarende månedene i år. Det støtter jo hypotesen vi hadde om at vi ville se en refordeling mellom Vietnam og Kina, sier Nordea-analytikeren.

IntraFish skriver fredag at Vietnam lenge har vært en velkjent «omvei » for laks som skal til Kina.

– De fleste vet at fisken som sendes til Vietnam blir smuglet inn til Kina. Men det er ikke nordmennene som gjør noe galt, de bare selger fisken til Vietnam, sier en anonym norske fiskeeksportør basert i Singapore til Intrafishs søsterorgan Fiskeribladet.

Les også

Lakseslakteri slått konkurs - 120 mister jobben

Stopper litt opp

Giskeødegård forteller at smuglersaken kun vil få en kortsiktig effekt for lakseeksporten til Vietnam.

– For noen uker så er det klart at det stopper litt opp i Vietnam, som gjør at fisken må selges til andre markeder, som igjen vil skape et visst prispress. Men det er en kortsiktig effekt frem til man får planlagt bedre. Man må huske at dette er en så liten andel av den norske totaleksporten at det ikke er «make it or brake it» her. Det er ikke som da Russland stengte i 2014, sier Giskeødegård.

Norge eksporterte mer enn 1.700 tonn laks til Kina i januar, åtte ganger mer enn i samme måned i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Det som skjedde etter fredsprisen i 2010 var at lakseeksporten fra Norge til Kina gikk ned. Økningen som hadde vært i årene før flatet i alle fall ut. Og det siste året før Kina åpnet igjen var det på veldig lavt nivå, forklarer Giskeødegård.

Samtidig økte eksporten til Vietnam betydelig i den samme perioden. Etter lakseavtalen snudde det igjen, og lakseeksporten til Vietnam ble halvert

Les også

– Vi håper trenden har snudd

Les også

Salmar forsøkte å få igjen på skatten – tapte i Høyesterett

Les også

Lusebekjempelse en stor påkjenning  for laksen

Her kan du lese mer om