Til sak mot SAS etter å ha nektet å fly

En kabinansatt mener hun ble sparket etter å ha nektet å fly på grunn av frykt for egen sikkerhet. Norsk Kabinforening mener det er en ukultur i SAS.  

REPRESALIER: Ifølge Norsk Kabinforening frykter kabinansatte i SAS å få represalier mot seg om de melder seg uegnet for flyging, noe som er en sikkerhetsrutine alle ansatte må forholde seg til.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX (illustrasjonsbilde)
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Den 21. august møter SAS en tidligere ansatt i Øvre Romerike tingrett etter det den ansatte og Norsk Kabinforening mener er en urettmessig oppsigelse.

En kvinne med mer enn 30 års fartstid i selskapet, blant annet som kabinleder (purser), meldte seg i fjor uegnet for en flyvning sammen med resten av kabinpersonalet etter landingsproblemer i Amsterdam som følge av dårlig vær.

Hun og resten av personalet var redde for å fly videre, og brukte sikkerhetsrutinen «unfit for flight» som er en individuell rettighet alle ansatte om bord har, som gjør at man kan melde seg uegnet til å fly, og beskrives som et sikkerhetstiltak.

Det var da problemene startet for den erfarne flyvertinnen.

– Det som har skjedd her er en såkalt endringsoppsigelse. Etter at hun meldte seg «unfit for flight» ble hun først tatt av flytjeneste uten noen god forklaring. Etter flere møter ble hun degradert. Da hun nektet å bli degradert fikk hun sparken, sier leder i Norsk Kabinforening Pål Røine som uttaler seg for kvinnen.

Frykter represalier

Kabinforeningen har fulgt den SAS-ansattes sak, og mener tilfellet ikke er unikt.

– Jeg har selv hørt at flere ansatte i SAS ikke tør å melde seg «unfit for flight», de er redde for represalier. Så mange SAS-ansatte er spente på utfallet av denne saken, sier Røine.

BEKYMRET: Pål Røine er leder i Norsk Kabinforening og er bekymret over at kabinansatte i SAS ikke tør å melde seg uegnet for flyging grunnet represalier for SAS.

Foto: Norsk Kabinforening

Når nok kabinpersonal melder uegnet for flyging kan utfallet bli at flyet må kanselleres, noe som koster flyselskapet store penger.

– Det er svært uheldig at ansatte straffes for å melde seg uegnet til flyging. Det betyr at andre ansatte ikke tør å gjøre dette, og kan utgjøre en sikkerhetsrisiko for flygingen.

– Er dette et problem i flere flyselskaper?

– Ut ifra hva vi har observert de siste årene, virker det som dette er et større problem i SAS, enn andre store norske flyselskaper, sier Røine og legger til:

– Det virker som det foregår en underrapportering i SAS, og det er svært alvorlig, og går i verste fall utover sikkerheten på flygingen.

Den ansatte som møter SAS i retten ønsker ikke å kommentere saken til E24 på nåværende tidspunkt. Også LO-advokat Imran Haider, som representerer den ansatte, henviser til Norsk Kabinforening.

Les også

Avis: Norwegian har fått grønt lys i Brasil

SAS: – Et hellig prinsipp

Kommunikasjonssjef i SAS Knut Morten Johansen sier det ikke stemmer at den oppsagte kvinnen mistet jobben for å ha meldt seg uegnet for flyging.

– Retten til å melde seg «unfit for flight» er ikke tema i denne saken. Ingen blir oppsagt i SAS med bakgrunn i en slik beslutning, sier Johansen og fortsetter:

– Dette er en pågående sak, og SAS kommenterer ikke løpende disiplinærsaker. Saken er berammet, og vi ser frem til å få den belyst rettslig.

Johansen forklarer at flyselskapet normalt ikke stiller spørsmål ved beslutninger om å melde seg uegnet for flyvning, og at man som ansatt om bord på SAS sine fly er forpliktet til å melde ifra om man ikke føler seg i stand til å fly.

Han avviser at SAS-ansatte risikerer represalier eller at det foregår underrapportering når det kommer til å melde seg «unfit for flight».

– Dette er et hellig prinsipp i SAS, og en forpliktelse som den enkelte medarbeider må anvende, når det er relevant.

AVVISER STRAFF: Kommunikasjonssjef i SAS Knut Morten Johansen sier kabinansatte i SAS er forpliktet til å melde seg uegnet til flyging når det er relevant, og kaller det et hellig prinsipp i selskapet.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
Les også

Ryanair-piloter i flere land går ut i streik

Les også

Flygigant gir plasstrøbbel for Norwegian i New York

Les også

Norwegian leier inn verdens største passasjerfly

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Scandinavian Airlines (SAS)
  2. Luftfart

Flere artikler