Her er Kongsberg Gruppens bestselger

Kongsberg Gruppen har solgt over 15.000 av våpenstasjonen Crows de siste årene. - Selskapet er et lokomotiv og en døråpner for norsk næringsliv, sier forsker.

LOKOMOTIV: Kongsberg Gruppen har solgt over 10.000 våpensystemer til det amerikanske forsvaret og 15.000 totalt.

Foto: Kongsberg Gruppen
  • Hans Iver Odenrud
Publisert:,

Den norske industrisuksessen Kongsberg Gruppen har nå levert mer enn 15.000 våpensystemer, eller såkalte Crows, til 16 land over hele verden.

Crows er en fjernstyrt våpenstasjon som betjenes på avstand for økt effektivitet og trygghet. (Se faktaboks)

- Vi har vært tidlig ute, innovative og har produkter med en unik funksjonalitet, sier kommunikasjonsjef Ronny Lie i Kongsberg Gruppen til E24.

LES OGSÅ: Mer forsvarskroner til Kongsberg

Pangstart i 1997

En av de som har vært med på utviklingen av Crows er Egil Haugsdal. Han har vært i Kongsberg Gruppen siden 1996 og har i dag ansvaret for selskapets avdeling for våpensystemer, Protech Systems.

Egil Haugsdal

Avdelingen spesialiserer seg i levering av våpenstasjoner til tanks og andre militære kjøretøy.

Haugsdal husker godt da selskapet fikk sin første avtale om salg av et fjernstyrt våpensystem. Dette var i 1997 og kontrakten var verdt 16 millioner kroner.

- Dette var helt fantastisk og var en enorm suksess for oss. Likevel visste vi lite om at dette skulle mangedobles noen år senere. Siden 1997 har vi jo hatt en kolossal utvikling, sier Haugsdal.

Kontrakten fra det norske forsvaret gikk ut på å utvikle og produsere et system som kunne fjernstyre våpen. Hensikten med fjernstyringen var å øke både effektivitet og beskytte operatøren av våpenet.

- Produktet skulle i utgangspunktet brukes til å skyte istykker miner på en sikker måte. Med tiden har produktet blitt utviklet for å beskytte personalet i kjøretøyet. Etterspørselen har jo blitt mye større enn vi kunne drømme om, sier han.

- Lokomotiv og døråpner

Forsker i økonomisk historie Eli Moen ved Handelshøyskolen BI sier at Kongsberg Gruppen har vært en god modell for hvordan norske bedrifter kan møte den globale økonomien.

(Saken fortsetter under bildet)

VÅPENSYSTEM: Bildet viser et M-ATV- kjøretøy med en Crows-våpensystem på taket, og er tatt i Afghanistan. Kjøretøyet traff en hjemmelaget veibombe, IED. Alle soldatene overlevde.

Bob Strong,

- Den tradisjonelle norske industrien fokuserer stort sett på kostnadsledelse, mens Kongsberg Gruppen har funnet nøkkelen til å være konkurransedyktige globalt, sier Moen til E24.

Moen mener Kongsberg Gruppen har en mer dynamisk organisasjon som gjør at selskapet lettere tilpasser seg forandringer.

- Selskapet har utrolig mange underleverandører i Norge, og flere av de er små, innovative og fleksible, sier hun.

Kongsberg Gruppen har nytt godt av samarbeidspartnerne samtidig som flere av samarbeidspartnerne har gjort det bra selv.

- Selskapet har åpnet dører for norsk næringsliv, sier Moen.

- Hadde det beste produktet

Et stort steg for selskapet var i 2000 da selskapet fikk tildelt en avtale verdt to milliarder kroner i USA.

Den neste store milepelen for Kongsberg Gruppen kom i 2007, da selskapet vant en avtale verdt åtte milliarder kroner for det amerikanske forsvaret.

- Det var i august for ganske nøyaktig fem år siden, forteller Haugstal.

Selskapet hadde da jobbet lenge for å komme inn på det amerikanske markedet. Haugsdal mener at markedspenetrering var en av de største utfordringene for Kongsberg Gruppen i starten.

- Det er svært frustrerende å vite at du har det beste produktet og ikke få lov til å selge det. Men i forsvarsbransjen er det også veldig mye som går på politikk, og det er ikke alltid at den som har det beste produktet vinner kontraktene, sier han.

-All utvikling i Norge

Etter kontrakten forteller han at selskapet leide Kongsberghallen for alle ansatte, selvfølgelig med all mat og drikke inkludert.

-Kontrakten var jo kjempestor og det skulle feires. Det ble en veldig sen kveld for mange, minnes Haugsdal.

I dag har Kongsberg Gruppen basert all utvikling av produkter i Norge, og har produksjonslokaler i Norge, Canada og USA.

- Det er veldig mye politikk i kontraktene med det amerikanske forsvarsdepartementet, så vi produserer alle varer som skal selges der i USA. Ellers foregår mesteparten av produksjonen vår i Norge, sier han.

Enorme produktinvesteringer

Selv om selve ideen til dagens Crows-våpenstasjonen i utgangspunktet kommer fra det norske forsvaret, er grunnen til Kongsberg Gruppens suksess stadige investeringer i produktutvikling, mener Haugsdal.

- Vi har brukt svært mye penger på å sørge for at produktene våre ligger helt i teknologifronten. I denne bransjen er vi helt avhengige av det. Vi har egenfinansiert og kundefinansiert utvikling og innovasjon helt fra starten av, sier han.

I ettertid er ikke Haugstal i tvil om at investeringene har vært verdt det.

-Vi ser jo det i dag at det gir svært stort handlingsrom til videre investeringer. Vår tidlige storsatsing på produktutvikling har gitt oss ordrer i store volumer. Dette får vi igjen for nå, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

TESTING: Bildet er fra Kongsberg Gruppens testing av Crows-våpensystemet på Rena.

I tillegg legger han til at flaks og dyktige medarbeidere skal ha sin del av æren.

Svakere utsikter i USA

Fremover forventer Kongsberg Gruppen svakere utvikling i USA etter at politikerne viser tegn til å redusere det forsvarsbudsjett på 700 milliarder dollar.

- Det vil ikke bli det samme i fremtiden og vi forventer at volumet i USA vil svekkes, men volumet vil fortsatt være betydningsfullt. Det har jo vært veldig kjekt å ha en så stor kunde, men fremover må vi inn på mindre og flere markeder, sier han, og legger til at Kongsberg Gruppen allerede vinner store ordrer i flere av verdens største markeder, sier han.

LES OGSÅ:

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kongsberg vant ny milliardkontrakt i USA

  2. USA vil krige med norske høyteknologiske våpen

  3. Ny våpenkontrakt til Kongsberg

  4. Annonsørinnhold

  5. Våpenordre til Kitron

  6. Kongsberg: Ny utvidelse av våpenkontrakt