Statoil-bygget på Fornebu: Solgt for 3,9 milliarder

Syndikat kjøper Statoil-bygget. Leieinntektene er verdt over 200 millioner kroner året.

SOLGT: Statoil-bygget på Fornebu er solgt til et norsk syndikat satt opp av Arctic Securities.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
Publisert:,

Det er det New York-baserte Madison International som selger bygget til et syndikat satt opp av Arctic Securities, bekrefter partner Jørgen Haga i Akershus Eiendom, som har stått for salget.

Bygget er 67.000 kvadratmeter stort, og leid ut til Statoil frem til 2027.

Det var Finansavisen som først omtalte saken.

Partner og direktør for europeiske investeringer, Derek O. Jacobson, sier til avisen at prisen var for attraktiv til å la gå.

– Bred interesse

Investeringsselskapet kjøpte 35 prosent bygget, som da kostet i overkant av tre milliarder kroner, i 2012. I 2014 kjøpte de opp resten av bygget.

– Det er ingen tvil om at dette salget har vært en hyggelig opplevelse for Madison, sier Haga til E24.

Han opplyser at det var mange interesserte kjøpere, både norske og internasjonale investeringsselskaper.

– Prosessen har i realiteten pågått siden i fjor høst, med en liten pause tidlig vinter. Det har vært bred interesse, sier han.

Arkitektene av bygget vant oppdraget i konkurranse med 45 andre prosjekter, og har uttalt at sjøutsikt og gode lysforhold var viktige elementer i prosessen.

Hemmelig kjøperliste

Hvem som er med i investorgruppen som nå kjøper Statoil-bygget på Fornebu vil ikke konsernsjef i Arctic Securities, Mads H. Syversen, ut med. Overfor E24 vil han heller ikke bekrefte eller avkrefte om Trond Mohn er én av investorene.

Mohn er storaksjonær i Arctic Securities og skal i fjor høst ha kjøpt ett av de tre DNB-byggene i Bjørvika. Syversen sier at Arctic selv ikke er med på investorsiden i kjøpet av Statoil-bygget.

– Arctic er ikke en del av egenkapitalen som kommer inn her, sier han til E24.

Arctic har på vegne av investorene satt opp transaksjonen gjennom en kombinasjon av egenkapital, preferanseaksjer og en juniorobligasjon.

Arctic er engasjert i eiendomsmarkedet i to kanaler. Den ene er corporate finance-avdelingen som tilrettelegger eiendomshandler, slik som avtalen om Statoil-bygget. Den andre kanalen er gjennom Arctic Capital, som meglerhuset eier 80 prosent av. Det er ifølge Syversen en ren distribusjonskanal av direkte eiendoms- og shippinginvesteringer.

Statoil-bygget er ikke den første eiendomshandelen Arctic har bistått med i år, men vil trolig bli én av de største, om ikke den største.

– Vi har gjort fire til fem eiendomstransaksjoner tidligere i år, men de er ikke så store som denne, sier Syversen.

Yield på 5,38 prosent

De årlige leieinntektene på bygget er nå på 210 millioner kroner, noe som gir en såkalt yield på 5,38 prosent.

Da den samme eiendommen ble solgt for tre milliarder kroner for snaue fire år siden, var leieinntektene på 195 millioner. Det ga en yield på 6,50 prosent.

Yield er eiendomsbransjens mest sentrale begrep og et uttrykk for investorenes årlige avkastning.

Etter finanskrisen har verdens styringsrenter falt ned til et nivå til og forbi null. For verdiutviklingen på næringseiendom har de fallende styringsrentene vært svært positivt, og ført til at investorenes avkastningskrav til aktiva med en gitt risiko har avtatt.

Med uendrede eller svakt stigende leieinntekter øker dermed verdien på landets næringseiendommer, i dette tilfellet med nesten én milliard kroner på under fire år.

Ute av Norge

I 2013 kjøpte Madison seg inn i Søylen eiendom og fikk en eierandel på 30 prosent i motehuset Eger Karl Johan og Posthuskvartalet.

Disse eiendommene er også solgt, og Madison er dermed helt ute av Norge. I en pressemelding opplyser imidlertid direktør Jacobson at selskapet vil fortsette å se hitover:

– Vi vil fortsette å fokusere på Norge og ser frem til fremtidige investeringer i dette markedet, sier han i pressemeldingen.

Overtagelsen av bygget var torsdag forrige uke.

Les også

På vei inn i verdens største oljeselskap?

Les også

Statoil selger eiendommer i Trøndelag

Les også

Brennhet boligbutikk

Her kan du lese mer om