«Bolleland» selger 1,3 millioner boller i året

STANGE (E24) I 1999 bestemte bensinstasjoneier Rune Gulbrandsen seg for å satse knallhardt på boller. Mange lo. I dag er det han som ler.

  • Ida Hanstad
Publisert:

På Shell-stasjonen Espa servicesenter, best kjent som «Bolleland», går bollene fortere unna enn varmt hvetebrød. I fjor solgte de godt over 1,3 millioner av de kjente «Espa-bollene», noe som bidro sterkt til omsetningen på nesten 60 millioner kroner i 2011.

Det var på slutten av 90-tallet at eier Rune Gulbrandsen fikk boller på hjernen. Siden han tok over stasjonen i Stange i 1994 hadde salget av drivstoff gått kraftig ned, og noe måtte gjøres for holde hodet over vannet.

På E24 Bedrift kan du selv sjekke regnskapstallene til Espa servicesenter.

- Det startet med at vi kjøpte en kaffemaskin og tenkte at folk ville ha noe å tygge på til kaffen. Vi solgte derfor en kaffe, en sjokolade og en bolle for 25 kroner. Mange spurte om de kunne droppe sjokoladen og heller få to boller. Det var da jeg tenkte at «her ligger det potensiale», sier Gulbrandsen.

På E24 Bedrift kan du: * Søke opp bedrifter, bransjer og roller i norsk næringsliv. Tjenesten inneholder blant annet 1 million selskaper, 370.000 daglige ledere og 870.000 styreledere. * Optimalisere og filtrere søkeresultatet * Finne generell informasjon om bedriften * Lese regnskap og finansielle grafer og nøkkeltall for bedriften * Se roller, kunngjøringer, aksjonærer og eierposter i bedriften * Mulighet for å kjøpe detaljerte rapporter om bedriften * Bruke andre verktøy.Tjenestestedet vil etter hvert inneholde mer og bedre innhold/tjenester.

Ifølge den erfarne bensinstasjonseieren var det langt fra alle som hadde tro på at han og de to andre eierne, Roger Danielsberg og Morten Støen, ville gjøre store penger på gjærbakst. Der tok de feil.

- Logistikk uten like

Da E24 ankommer bensinstasjonen klokken 09.15 en mandag i juli har de allerede solgt 6.000 boller den dagen.

På et rom bak kassen stekes det flere brett samtidig. Ovnene piper stadig vekk for å signalisere at et nytt brett med rykende ferske boller er klart. Lenger inn i lokalet står også mengder med boller til heving, og på kjølerommet venter enda flere på tur.

- Det går unna her, ja, sier sommervikar Thea Nysæther lattermildt til E24 mens hun i imponerende tempo og med ekstrem presisjon tar brett med ferdige boller ut av ovnen og setter nye inn.

Sjekk regnskapstallene til bedrifter i ditt nærmiljø på E24 Bedrift.

Denne dagen har hun nemlig ansvaret for at bollene blir akkurat passe hevet og stekt, og i «Bolleland» er det en av stasjonens desidert viktigste oppgaver.

Gulbrandsen blir entusiastisk når E24 spør hvordan de klarer å tine, heve og steke flere tusen boller i døgnet.

- Det er en logistikk uten like. Du vil ikke tro det, sier han ivrig, og legger til at hvis alt klaffer kan de steke 2.000 boller i timen.

Gode på mersalg

I dag står Gulbrandsen i kassen sammen med to sommervikarer og selger den rykende ferske hvetebaksten til bollesultne kunder.

- Hvor mange boller skal du ha i dag?, spør han blidt til en dame som egentlig skal betale for en brus. Hun tenker litt, før hun svarer at hun vil ha ti stykker.

- Ikke flere, altså?, sier han spøkefullt.

De aller fleste som er innom vil ha en eller to boller, men ofte går de ut igjen med langt flere enn det.

- Alle ansatte skal spørre om kundene vil ha boller, og vi prøver alltid å få dem til å flere enn de hadde tenkt seg. Blant annet blir det lavere pris per bolle jo flere man kjøper, sier han.

- I snitt selger vi tre per kunde, og det er veldig få som ikke kjøper boller i det hele tatt, forklarer Gulbrandsen.

Saken fortsetter under bildet.

BOLLETRANSPORT: Bollene står på store traller og flyttes fra rom til rom ettersom hvor i prosessen de er. Her henter Thea Nysæther nok et lass med boller fra kjølelageret.

Får «bollebonus»

Både vikarer og faste er godt drillet i mersalg, og tjener 50 øre per bolle de selger. De ekstra bolleinntektene slås sammen og deles likt mellom de ansatte. Det vanker også bonuser når mål blir nådd.

Vet du om en spennende bedrift E24 bør besøke? Kontakt vår journalist.

- I fjor fikk de faste rundt 75.000 kroner i bonus. Også vikarene fikk en solid påskjønnelse, sier Gulbrandsen.

LES OGSÅ: Ambisiøse bensinstasjon-ansatte får to år på BI

I 2000 solgte stasjonen 18.000 boller. Fire år senere solgte de nærmere 400.000 boller.

- Etter hvert satte vi oss som mål å klare 1 million, selv om det den gangen hørtes noe urealistisk ut, forklarer Gulbrandsen.

I 2008 nådde de målet, og vel så det. I år er målet å selge 1,5 millioner boller.

- Det er nok ikke sikkert vi klarer det, men ingenting er umulig. Det har vi jo allerede sett, sier han blidt.

Bollekunder døgnet rundt

Inntil videre ser det i hvert fall ikke ut til at Ola og Kari Nordmann har fått nok av den populære gjærbaksten.

- Vi har åpent hele døgnet hele året, og selv på julaften kommer folk og kjøper boller, sier han.

Innimellom kommer det også bestillinger som er langt større enn vanlig. Blant annet har de levert 1.000 boller til en privatperson i forbindelse med et utdrikningslag.

- Den største bestillingen til en enkeltperson er på 1.400 boller. Han sa aldri hva han skulle med dem, sier Gulbrandsen lattermildt.

I løpet av årene med bolledilla har stasjonen gått fra å selge boller med og uten rosiner, til å få blant annet sjokolade- og karamellboller. Men ikke alle forsøk på å skape noe alternativt har lyktes.

- Vi har prøvd oss på både lakris- og jordbærboller, men det ble litt for spesielt for folk, sier han lattermildt.

LES OGSÅ: Vurderer krisemøte om høye matpriser

Dyre toaletter

Selv tror han at utprøving av forskjellige smaker er noe av det som har gjort bolleprosjektet til en suksess. Han mener også beliggenheten som en viktig faktor.

- Uansett hvilken vei du kommer kjørende er det ganske langt herfra og til neste bensinstasjon. Hvis du kjører fra Oslo, holder du jo på å tisse på deg hvis du ikke skal stoppe før neste stasjon etter oss, sier han.

For også toalettene alene trekker mange kunder. Hele døgnet er de i bruk av yrkessjåfører, pendlere, turister og andre gjennomreisende.

- Vi bruker om lag en halv million bare på å holde dem rene og i god stand, men slik må det bare være. I dag har folk høye krav til hvordan et toalett skal se ut. Er det rent og pent får de et godt inntrykk av stasjonen, og kommer igjen senere, sier Gulbrandsen.

- Jeg tror at den stasjonen som til slutt vinner E6-kundene er den med de fineste toalettene, legger han til.

«BOLLEBIL»: På avkjøringen fra E6 står den godt synlige firmabilen til Espa servicesenter. Det skal godt gjøres å ikke få øye på den.

Forventer endringer

Utbyggingen av E6 er i full gang, men Espa stasjon blir stående i fred. Det kan riktignok hende at det etter hvert vil bygges en ny og større stasjon.

- Ingenting er 100 prosent sikkert, men vi er i diskusjon med byggherrer og andre. Vi har også planer om å bygge både dagligvarehandel og gatekjøkken her etter hvert, avslører Gulbrandsen.

Bollene bakes ikke på Espa. Bensinstasjonen forsøkte å etablere eget bakeri, men kapasiteten ble sprengt. I dag bakes de hos Bakers på Økern i Oslo.

- Men vi har en egen oppskrift. Det er ikke de samme bollene som selges på for eksempel Statoil-stasjoner, understreker Gulbrandsen.

LES OGSÅ: Svensker selger brød for 150 millioner i Norge

Han ler når E24 spør om han aldri blir lei boller.

- Å, nei! Jeg er fortsatt veldig glad i boller. Jeg spiser én hver dag, men mer enn det kan det ikke bli. Man må tenke på helsa også.

Beina på jorden

Kanskje ikke så rart at han fortsatt er glad i Espa-bollene, for de gir gode penger i kassen. I 2011 var overskuddet 8 millioner kroner. Til tross for suksessen hevder Gulbrandsen selv at han riktignok ikke har problemer med å holde bena på bakken.

- Jeg tar ikke akkurat av, men har unnet meg noe. Blant annet har jeg kjøpt en ny tilhenger, sier den ydmyke hedmarkingen.

- Også er det godt mulig at han jeg kommer til å bruke noe på å bo i Spania store deler av året når jeg blir pensjonist, legger han til.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. E24

Flere artikler

  1. Her får de ansatte bolle-bonus

  2. Fredag hadde Bolleland 637 kunder. Samme dag i fjor var antallet 3.200

  3. Stille påske for bollegiganten på Espa

  4. Gjør god butikkpå dårlig vær

  5. Er dette Norges minste arbeidsplass?