Katharina (18) sendte pappaen ned fra toppen av rikinglisten

I fire år på rad har Johan H. Andresen toppet formuelisten i Norge, men nå er det slutt.

TAR EIERSKAP: Det er seks år siden Johan H. Andresen overførte store deler av sitt selskap til døtrene sine. I fjor var første året Katharina G. Andresen (bildet) ble lignet for eierskapet.

Publisert:,

I årets utgave av skattelistene står Andresen oppført med en formue på 6,7 milliarder kroner. Det er ned hele 4,4 milliarder sammenlignet med året før.

Det betydelige fallet er ikke utløst av store tap på børsen eller gambling i valutamarkedet. Det dreier seg om noe langt hyggeligere, nemlig overføring til fremtidig generasjoner.

Allerede i 2007 overførte Andresen over 80 prosent av eierandelene i selskapet Ferd Holding til døtrene Katharina (18) og Alexandra (17). Så langt har man ikke sett snurten av denne verdioverføringen i skattelistene, men nå slår den inn.

I fjor var nemlig første gang Andresens eldste datter, Katharina, selv ble lignet for eierandelene. Ifølge skattereglene skal barn lignes selvstendig fra de er 17 år.

Hva Katharinas formue nå er, er imidlertid ikke kjent. Skatteetaten offentliggjør nemlig ikke ligningstallene på personer som var under 18 år i ligningsåret.

Men det er nærliggende å tro at Katharinas formue nå er på drøye 4,4 milliarder kroner, altså det samme som farens formue nå er redusert med. I fjor var Johan H. Andresen en ligningsformue på 11,1 milliarder. Dersom 80 prosent av dette tilhører døtrene, og arven er fordelt likt, utgjør Katharinas andel litt over 4,4 milliarder.

Les også: Dette er Norges 100 rikeste

Katharina G. Andresen ønsker ikke å kommentere tallene, men i den kommende utgave av Ferdmagasinet forteller hun hvordan det føles å vite at hun skal følge i sin fars fotspor.

- Jeg opplever at jeg har et ansvar. Jeg har en oppgave, og jeg må bidra. Foreløpig er jeg bare 18 år, så jeg er ikke helt sikker på hva jeg vil gjøre ennå. Det som er positivt er at pappa er den han er. Jeg er sikker på at han vil hjelpe meg med å finne ut av hva jeg vil drive med i fremtiden, sier Katharina.

STOLT PAPPA: Johan H. Andresen valgte i fjor å trekke seg tilbake fra den daglige ledelsen av Ferd. Ifølge Andresen var en av årsakene at han ønsket å være mindre sjef og mer pappa.

Krister Sørbø

Hun forteller videre at hun er vokst opp med et strikt regime når det gjelder lommepenger.

- Og det har aldri vært slik at vi har fått alt vi peker på, hverken jeg, søsteren min eller halvbroren vår, Wilhelm, sier Katharina.

Ifølge intervjuet hender det likevel at hun opplever misunnelse, og at folk spør hvor mye penger hun har.

- Da tenker jeg at det alltid vil være noen som ikke forstår hva formue er. Det er jo ikke slik at pengene står på bankkontoen min.

For å få en smak på arbeidslivet, jobbet Katharina i sommer på Anton Sport i Karenslyst allé. Til Ferdmagasinet forteller hun at fokuset nå ligger på skole. Katharina går i tredje klasse på Fagerborg videregående skole på allmennfaglig studieretning.

- Jeg vet at karakterene teller mer enn tidligere, og når jeg virkelig setter meg ned og jobber med stoffet, så ser jeg jo at det gir gode resultater, sier hun.

Når hun til våren er ferdig på videregående har Katharina lyst til å ta et arbeidsår før hun starter på studiene.

- Jeg vil bruke tiden på å finne ut mer om hva jeg vil gjøre i fremtiden, og håper jeg får arbeide med ulike prosjekter i Ferd, spesielt innenfor sosialt entreprenørskap, sier hun.

16 milliarder

Ifølge selskapets egne beregninger var Ferd Holding verdt 16 milliarder kroner ved årsskiftet, altså betraktelig mer enn ligningsformuen til familien.

Johan H. Andresen har tidligere fortalt at han vil sette av mye tid til å lære barna om selskapet.

- De har en spennende og lærerik ungdomstid foran seg. Jeg vil bruke mer tid på å lære dem om Ferd. Det er naturlig for meg både som pappa og styreleder. Det er et arbeid å få de til å se mulighetene og forstå ansvaret som ligger i eierskapet. Det er enhver families fordømtes plikt, sa Andresen til Dagens Næringsliv i fjor.

Her kan du sjekke topplistene fra din kommune

Les også: Far og sønn topper inntektslisten