Økonom: - Nordmenn må ned i lønn

Den dagen det norske oljeeventyret ikke lenger kan finansiere nordmenns lønnsnivå, må lønningene kraftig ned, kanskje så mye som 25 prosent. Det mener sjeføkonom Knut Anton Mork.

VENNE SEG TIL LAVERE LØNN: Handelsbankens sjeføkonom Knut Anton Mork mener etterspørselen etter olje og gass ikke kan tvinge opp lønnsnivået i forhold til våre nordiske naboer.
  • NTB
  • E24
Publisert:

Det er den høye etterspørselen etter norsk olje og gass som har gitt den høye norske lønnsveksten, mener Mork, som er sjeføkonom i Handelsbanken.

Les også: Reuters: Norge kan komme ut av kurs

- Ikke smartere enn andre

Til Finansavisen sier han at nordmenn må venne seg til lønnskutt, kraftige sådan, for å komme ned til nordisk nivå den dagen oljeinvesteringene ikke kan finansiere særnorske lønninger.

- Norge er en boomtown. Det er det vi har, det er det vi er. Vi må ikke innbille oss at velstanden skyldes at vi er smartere enn alle andre eller mer ansvarlige enn alle andre, sier Mork.

Norske lønninger har økt med 63 prosent siden år 2000. Det er seks ganger mer enn i andre, etter dagens europeiske standard, velfungerende økonomier som Sverige og Tyskland.

I perioden 2003 til 2012 lå det norske lønnsnivået 38 prosent over gjennomsnittet i Norden og 64 prosent over gjennomsnittet i eurosonen.

Samtidig er sysselsettingen, justert for deltidsansatte, på 61 prosent. Ifølge Reuters er det lavere enn Hellas.

- Sårbare

Selv om det fortsatt er langt fram til den dagen lønnskuttene gjennomføres, mener Mork at det er bedre å forberede seg mentalt på at det vil skje enn å tviholde på at det ikke kommer til å skje.

- Vi er sårbare. Det kan fort hende, uten at det er noe annet som skjer enn at utenlandske oljeselskaper finner at de ikke vil betale så mye. Nå har oljeprisen falt 10 dollar på ti dager. Faller den 20 dollar til, blir det et helt annet ball game.

Siden 1990 har lønningene økt mer enn prisene i Norge. Det betyr at i over 20 sammenhengende år har norske arbeidstakere opplevd å få sterkere kjøpekraft, uavhengig av sektor, yrke og utdanningsnivå. Mye av æren for denne lønnsfesten tillegges utviklingen oljeprisen har hatt i samme periode.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    – Nordmenn må ned i lønn

  2. – Det kan godt tenkes at vi vil få kvartaler med negativ vekst

  3. Riksbanksjefen var mot stort rentekutt

  4. Utelukker rentekutt i år

  5. «Dette dramaet har knapt begynt»