Kleskjeden Polarn O. Pyret søker om konkursbeskyttelse i Norge

Kjeden for barneklær var allerede var under konkursbeskyttelse i Sverige. I dag kom beskjeden om at det samme skjer for den norske virksomheten.

Kleskjeden Polarn O. Pyret, som er kjent for barneklær, har måtte søke om beskyttelse mot konkurs grunnet coronasituasjonen.
 • Sindre Hopland
 • Eivind Bøe
Publisert:

Polarn O. Pyret Norge AS har torsdag søkt om rekonstruksjon. 

Selskapet uttaler i en pressemelding at årsaken er behovet for en raskere omstilling som følge av coronakrisen.

– For å håndtere de negative konsekvensene av covid-19 må vi gjennomføre vår toårsplan på bare to måneder. Samtidig tror jeg virkelig på styrken i varemerket, på vår langsiktige relevans på markedet. Den økte netthandelen viser at kundene våre mener det samme. En rekonstruksjon er en måte å sikre Polarn O. Pyrets fremtid i Norge, sier Åse Tosterud, International Retail Director, Polarn O. Pyret.

At selskapet søker om konkursbeskyttelse betyr i praksis at man inngår i gjeldsforhandlinger hvor man får en rettslig ramme for forhandlinger med kreditorene, enten frivillig eller tvunget, for å unngå at den som skylder penger går konkurs.

Polarn. O Pyret er glad for de nye reglene, og skriver følgende i en melding:

«Den nye rekonstruksjonsloven gir selskapet mulighet til å løse opp i sine økonomiske problemer mens bedriften fremdeles er likvid, restrukturere driften og ruste seg for fremtiden».

Kraftig omsetningsfall

Kleskjeden skriver at man forventer et stort omsetningsfall i de fysiske butikkene som følge av endrede handlevaner, men også fordi nordmenn forventes å ha dårligere råd fremover.

Videre skriver Polarn. O Pyret at en historisk svar krone sammen med dyre husleier og en klesbransje preget av salgskampanjer, gjør klimaet for varehandel svært tøft.

Morselskapet RNB Retail and Brands har allerede søkt om konkursbeskyttelse i Sverige, men nå har altså selskapet måtte gjøre det samme også i Norge.

Selskapet åpner for å stenge butikker, men ingen bestemmelser har blitt tatt:

«Polarn O. Pyret vil nå se over samtlige leieavtaler for å sikre langsiktighet og ta med seg de mest lønnsomme butikkene inn i fremtiden. Det er ikke gjort noen konkrete beslutninger angående stenging av butikker – det kommer an på utfallet av leieforhandlingene.»

Kan bli oppsigelser

Rekonstruktør Håvard Wiker forteller at det er sannsynlig at selskapet kan komme til å legge ned butikker og at «enkelte avtaler ikke blir med videre».

– Vi kan komme til å sette opp virksomheten annerledes. Navnebyttet fra gjeldsforhandling, er begrunnet i at vi kan rekonstruere virksomheten, sier Wiker.

– Hva betyr det for de ansatte?

– I utgangspunktet er det ved en rekonstruksjon mulig å legge ned butikker, og normalt vil det kunne medføre enkelte oppsigelser.

Det er for tidlig noe om antall butikker og ansatte. Arbeidet med rekonstruksjonen er i en tidlig fase, og Wiker forteller at han ennå ikke har full oversikt over hvor mye den norske virksomheten skylder kreditorene sine.

– Det svenske morselskapet er største långiver og det er en del konsernintern gjeld.

Den store forskjellen fra en konkurs er at en rekonstruksjon har som mål å redde en ellers levedyktig virksomhet, forklarer rekonstruktøren. En konkurs betyr derimot likvidasjon og derigjennom normalt å legge ned driften.

Har fått en halv mill. i kontantstøtte

Wiker forteller at selskapet også har forpliktelser etter leiekontrakter som ikke ligger som gjeld i balansen.

– Nå skal selskapet i samarbeid med oss fremsette et forslag til kreditorene. Min jobb bli da å føre tilsyn, passe på at selskapet følger reglene, at kreditorene får det de har krav på og bistå selskapet med forslag til løsning eller akkord. Da må vi sørge for at forslaget er bedre enn alternativet, altså en konkurs som vil gi dårligere dekning, sier Wiker.

Wiker sier de nye reglene for konkursbeskyttelse åpner for at det kan gå raskere enn ved de tidligere reglene for gjeldsforhandling.

– Samtidig er fristen forlenget, slik at vi kan holde på så lenge vi mener det er fornuftig. Målet er å bli ferdig så raskt som mulig. Det vil gå minimum et par måneders tid, ettersom det blant annet er berammet et fordringshavermøte om fire uker. Hvor lang tid vi bruker i denne saken vil vi måtte komme tilbake til, sier han.

Polarn O. Pyret Norge har mottatt 506.174 kroner i kontantstøtte for mars, viser E24s oversikt.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Klesindustrien
 2. Varehandel
 3. Polarn O. Pyret

Flere artikler

 1. Polarn O. Pyret halverer antall butikker – sier opp 40

 2. Første selskap til å søke om konkursbeskyttelse

 3. Norges første konkursbeskyttelse: – Hadde ikke fungert med de gamle reglene

 4. Betalt innhold

  Dette skjer når en bedrift går konkurs

 5. Regjeringen endrer konkursreglene fra mandag