Eksportrekord for norsk sjømat

Til tross for at volumet falt i årets seks første måneder, har aldri Norge eksportert sjømat for større verdier.

 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Norge eksporterte sjømat for 51,2 milliarder kroner i årets første seks måneder. Sammenlignet med i fjor er det en økning på 3,1 milliarder kroner, eller syv prosent, skriver Norges sjømatråd i en pressemelding torsdag.

– Norge har aldri før eksportert sjømat for så store verdier i et halvår. Norsk laks står for omtrent to tredjedeler av verdiveksten dette halvåret, og vi ser også en fin verdiøkning blant annet i skalldyreksporten, sier Tom-Jørgen Gangsø, direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd i en uttalelse.

Les på E24+

Dette er de største fiskene i Lakse-Norge

Lavere volumer

På tross av verdirekorden var volumene langt lavere enn i fjor. Totalt eksporterte Norge 1,3 millioner tonn sjømat, noe som er en nedgang på 13 prosent fra samme periode i fjor.

– Volumnedgangen sett opp mot samme periode i fjor skyldes i all hovedsak redusert eksport av kolmule (fiskeart i torskefamilien red.anm.) og manglende loddekvote, sier Gangsø.

Statistikken viser at eksportvolumet av fersk torsk falt med hele 21 prosent til 40.200 tonn. Samtidig falt verdien av norsk torsk med 123 millioner kroner til 1,7 milliarder kroner i årets seks første måneder.

Les også

Chile rammet av verste lusebølge på fem år – kan presse opp lakseprisene

På motsatt side ble det et svært godt halvår for eksporten av norsk laks. I løpet av perioden har Norge eksportert laks for 34,6 milliarder kroner, en økning på 6 prosent sammenlignet med året før.

– Vi har hatt en sterkere produksjonsvekst av laks i første halvår enn det som var forventet ved starten av året. Samtidig har vi hatt en etterspørselsvekst, spesielt fra EU og Asia, sier Gangsø.

– Etterspørselsveksten, sammen med en svak krone, forklarer dermed hvorfor vi også har hatt en prisvekst, samtidig som volumene har økt.

Les også

Kraftig eksportvekst for levende norske skalldyr

Mye mer til Kina

Ser man kun på lakseeksporten til Kina har man allerede passert nivåene for hele fjoråret. Hittil i år er det eksportert 12.130 tonn fersk laks til Kina. I løpet av hele 2018 var eksporten på 12.000 tonn laks, opplyser sjømatrådet.

E24 har tidligere omtalt at Norges sjømatråd mener at kineserne kan gå fra å spise om lag 90.000 tonn laks i 2017 til 240.000 tonn i 2025, og at 65 prosent av dette kan komme fra Norge. Et slik anslag utgjør 156.000 tonn, noe som er 13 ganger mer enn hva vi eksporterer til Kina i dag.

– Beregningene er basert på etterspørselsvekst i Kina de siste årene, der vi de tre siste årene har sett en vekst på om lag 16 prosent i året. Dette er et anslag vi fortsatt mener står seg. Tiden vil vise om vi lander på et total konsum på 240.000 tonn og norsk markedsandel, sa Victoria Braathen, som er Sjømatrådets fiskeriutsending til Kina.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Sjømat
 2. Norges sjømatråd
 3. Oppdrettsnæring

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Tidenes beste halvår for norsk sjømateksport

 2. Rekord-halvår for norsk sjømat – eksportverdien var 53,7 milliarder kroner

 3. Betalt innhold

  Verdien av norsk sjømateksport økte med 15 prosent

 4. Betalt innhold

  Norge eksporterte sjømat for rekordhøye 107,3 milliarder i 2019

 5. Norsk sjømateksport falt i april