Bransjeaktører ikke overrasket over Maxgodis-nedleggelsen

– I den grad Maxgodis har basert sin forretningsmodell på et avgiftsfritak som etter vår mening ikke kunne fortsette, er dette en naturlig konsekvens, sier NHO Mat og Drikke, som samtidig jubler over at 350-kronersgrensen er historie.

Publisert: Publisert:

Fredag varslet den nettbaserte godterigiganten Maxgodis stans. Den såkalte 350-kronersgrensen, som ble fjernet 1. januar, får skylden for at virksomheten nå legges ned, etter forsøk med en alternativ forretningsmodell.

Den lille sjokoladefabrikken Hval i Sandefjord er ikke overrasket over utfallet.

– Det var ventet, fordi selskapet var bygd rundt regelen om at man kan slippe avgift, sier gründer og daglig leder Rune Forsberg i Hval.

Mens Maxgodis raskt økte salget da regelen ble innført, har Hval lidt under en samtidig økning i den norske sukkeravgiften. 2018 ble et svært krevende år for sjokoladeprodusenten, som måtte permittere ansatte og gikk på et tap på fem millioner kroner.

Nå ser det lysere ut, men nedleggelsen av Maxgodis vil neppe få noen virkning på salget fremover, tror Forsberg.

– Nei, ikke noen effekt, sier han.

– Det er mer for dem som driver og bor langt borte fra svenskegrensen. Det er en enkel tur for østlendinger over, og den handelen vil naturligvis gå fortsatt. Er du først i Sverige kjøper du kanskje mer enn før, for nå får du ikke kjøpt fra Maxgodis på nett, sier han, og peker på sukkeravgiften som en driver til grensehandelen.

Les også

Godtegiganten på nett, MaxGodis, legger ned

Etter at deler av sukkeravgiften ble reversert, har ordreinngangen bedret seg for Hval.

– I 2019 tok vi igjen det tapte. Vi hadde en tilbakegang på 25 prosent i 2018, og gikk frem igjen 27 prosent i fjor. Vi får en liten minus i 2019 også, men det er håndterbart. Det tar alltid litt tid å ta igjen prisøkninger, sier Forsberg.

Gründer og daglig leder Rune Forsberg i Hval.

– En forretningsmodell som ikke kunne fortsette

Administrerende direktør Petter Brubakk i NHO Mat og Drikke er glad for at momsfritaket på netthandel under 350 kroner nå er fjernet.

– Vi ønsker veldig velkommen at man tok vekk den forskjellsbehandlingen. Det var en helt urimelig regel som aldri burde vært innført, sier Brubakk.

Han mener det er en naturlig konsekvens av den politiske endringen at Maxgodis nå legger ned.

Les også

Sender krav til EU: Norsk varehandel forlanger tøffere krav til netthandelsplattformene

– I den grad Maxgodis har basert sin forretningsmodell på et avgiftsfritak som etter vår mening ikke kunne fortsette, er dette en naturlig konsekvens, sier han.

Brubakk påpeker samtidig at ferske tall viser at grensehandelen fortsatt vokser, noe som skyldes at Norge generelt har høyere avgifter enn Sverige. Han tror derfor ikke Maxgodis’ nedleggelse vil ha så mye å si for konkurransesituasjonen for norske aktører, kanskje med unntak for dem som driver virksomhet i områder hvor det ikke er fysisk grensehandel.

Konserndirektør for kommunikasjon og corporate affairs Håkon Mageli i Orkla.

– En vanskelig situasjon

Også Orkla er glad for å være kvitt 350-kronersgrensen.

– Vi har lenge arbeidet med at 350-kronersgrensen skal fjernes. For oss er det viktig å kunne konkurrere på like vilkår med internasjonale konkurrenter, sier konserndirektør for kommunikasjon og corporate affairs Håkon Mageli i Orkla.

– Grensen medførte at varer som ble produsert utenfor Norge kunne sendes inn i landet uten avgifter, uten moms og uten toll. I Norge betaler vi også en høy sukkervareavgift, den slapp utenlandske konkurrenter, sier Mageli.

– Merket dere 350-kronersgrensen på salget? 

– Ja, kombinert med at regjeringen i 2017 besluttet å øke sukkervareavgiften med 83 prosent, så ble det en svært vanskelig situasjon.

Les på E24+

Butikkdøden brer seg over landet, men noen butikker er i kraftig vekst. Slik får de det til

Publisert: