ESA sier nei til å stoppe sukkeravgiften

EØS-tilsynet ESA vil vurdere den kraftig økte sukkeravgiften nærmere, men krever ikke at den suspenderes mens behandlingen av saken pågår.

SUKKERVAREAVGIFT PÅ SUKKERFRITT: Til venstre i bildet vises sukkerfrie varer som rammes av den økte avgiften på sjokolade- og sukkervarer. Varene til høyre inneholder sukker, men inngår ikke i avgiften.

Foto: Gøran Bohlin VG
  • NTB
Publisert: Publisert:

Beslutningen kommer etter at NHO mat og drikke i forrige uke klagde sukkeravgiften inn for overvåkingsorganet i Brussel.

NHO krevde midlertidig forføyning, det vil si en beslutning om å stoppe innføring av avgiften mens klagesaken behandles.

Det sier ESA nei til.

– Vi mener det er for usikkert. Det er for mange lag av usikkerhet til at vi vil fatte noen beslutning om midlertidig forføyning, sier ESAs konkurransedirektør Gjermund Mathisen til NTB.

Han understreker likevel at ESA tar saken på alvor og vil arbeide videre med den i 2018.

I den borgerlige budsjettavtalen økes avgiften på sjokolade- og sukkervarer med 83 prosent, mens avgiften på alkoholfrie drikkevarer økes med 42,3 prosent. Det betyr anslagsvis to milliarder kroner til statskassen neste år.

NHOs standpunkt er at den økte avgiften kan være konkurransevridende og utgjøre ulovlig statsstøtte. Finansdepartementet har stått fast på at avgiften ikke utgjør statsstøtte.

Les også

Her kan sukkeravgiften stanses

Les også

NHO klager sukkeravgiften inn for ESA for mulig brudd på EØS-avtalen

Les også

Orkla mener økt sukkeravgift er EØS-stridig

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. NHO
  2. ESA

Flere artikler

  1. Her kan sukkeravgiften stanses

  2. Refser regjeringens avgiftshopp på godis

  3. Regjeringen endrer den omstridte sukkeravgiften

  4. Annonsørinnhold

  5. Orkla mener økt sukkeravgift er EØS-stridig

  6. Slik påvirker statsbudsjettet økonomien din