Dette er Telenor-konsernsjefen styreleder Wærsted vil kvitte seg med

Telenor-sjef Sigve Brekke har bakgrunn som odelsgutt, Arbeiderparti-politiker og forskningsassistent ved Harvard.

DRUMMER BOY: Sigve Brekke slo seg løs sammen med de indiske medarbeiderne som sjef for Telenors Asia-virksomhet.

Foto: Krishnendu Halder Reuters
  • Astrid Dalen
Publisert:

Det har vært noen tøffe måneder for konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke, siden han tiltrådte i august 2015.

Onsdag denne uken kom det frem at det er et svært vanskelig forhold mellom ham og Telenors styreleder Gunn Wærsted.

Sistnevnte skal ifølge Dagens Næringsliv ha gitt uttrykk for at Brekke burde gå av, men resten av styrets skal ikke ha delt Wærsteds oppfatning om konsernsjefen.

Dermed har man situasjonen hvor styrelederen har bedt konsernsjefen gå av, men hvor konsernsjefen fortsatt står i stillingen.

Eksperter E24 har snakket med sier situasjonen er umulig å leve med, og at den bare kan løses ved at enten Wærsted eller Brekke må gå.

Les også

Professorer: Enten Brekke eller Wærsted er ferdig i Telenor

Odelsgutt og AUF-er

Telenor-konsernsjefen ble født 15. desember 1959. Han vokste opp på en fjellgård i Uvdal i Buskerud, og tok skogbruksutdanning etter ungdomsskolen.

Brekke, som var odelsgutt, sa fra seg odelsretten og overlot ansvaret for gården til broren.

I tenårene ble han aktiv i AUF, og han ble valgt inn som kommunestyrerepresentant for Arbeiderpartiet i hjemkommunen Nore og Uvdal som 18-åring.

På 1980-tallet var Brekke generalsekretær i AUF, under Turid Birkelands ledelse. Han ble etter hvert politisk rådgiver, og deretter statssekretær i Forsvarsdepartementet fra 1993–1996. Da den såkalte CV-juks-saken rullet opp i fjor, kom det frem at han hadde et vennskap med den profilerte Ap-politikeren Martin Kolberg.

CV-juks og Harvard

I 1996 reiste Brekke fra forsvarsdepartementet til prestisjeuniversitetet Harvard i USA, hvor han arbeidet som forskningsassistent i forbindelse med et samarbeid mellom Fafo og Harvard.

I november 2011 ble det mye blest etter at han i Kapital ble beskyldt for CV-juks – en historie med utspring i denne perioden i Brekkes liv.

Konsernsjefen måtte beklage at han i CV-en blant annet hadde stått oppført med en bachelorgrad fra Høyskolen i Telemark som han ikke hadde fullført.

– Jeg har aldri forsøkt å fremstå med en tyngre akademisk bakgrunn enn den jeg faktisk har, sa Brekke den gangen - han beklaget unøyaktigheter, men nektet for bevisst juks.

(saken forstetter under bildet.)

AUF-FORTID: Sigve Brekke var generalsekretær i AUF da Turid Birkeland var leder. Dette bildet er tatt i forbindelse med medlemsjuks-saken i AUF.

Foto: Janne Møller-Hansen VG

Han ble først avvist da han søkte på et såkalt Fellow Program på Harvard. I søknaden skrev han at utdanningen i Telemark var mer tungtveiende enn den var.

«Søknaden ble avslått grunnet Brekkes manglende akademiske bakgrunn. I denne søknaden hadde Brekke beskrevet studiene fra høyskolen i Bø som en «degree» som en samlebetegnelse på sitt toårige studium», het det fra Telenor.

Les også

Styreleder Gunn Wærsted: – Diskusjoner i styret er for styrets ører, og ikke for andre

– Jeg innser i etterkant at dette var en uheldig formulering, og at jeg heller skulle ha skrevet kurs fremfor grad. Det hører uansett med til historien at jeg fikk avslag på denne søknaden, nettopp fordi mine akademiske kvalifikasjoner var for svake, sier Sigve Brekke.

Etter hvert fikk han via andre veier plass på et studieprogram ved det prestisjetunge universitetet, og tok en mastergrad i offentlig forvaltning.

Studiene inkluderte også asiatisk økonomi og kultur, og det var denne delen av studiet som skulle bane vei for hans videre karriere.

Telenors Asia-mann

I 1998 snuste Telenor på Asia som nytt satsingsområde, og Brekke var hentet inn som rådgiver for konsernet.

Han og familien reiste til Singapore året etter, og i 2002 gikk turen videre til Bangkok, Thailand - der Brekke ble utnevnt til administrerende direktør for det majoritetseide thailandske teleselskapet DTAC.

Les også

Monica Mæland: – Jeg kan ikke kommentere saken

Som øverste sjef for DTAC måtte Brekke blant annet streve med at hovedaksjonæren hos hovedkonkurrentens (teleselskapet AIS) også var Thailands statsminister, og brukte innflytelsen til å gjøre det vanskeligere for Telenor og andre som prøvde seg på det thailandske markedet.

I 2008 tok Brekke over som Telenors Asia-sjef, og under hans ledelse gikk konsernet inn i flere asiatiske land.

Mest problemer støtte Brekke og Telenor på i India.

På grunn av økt konkurranse stupte teleprisene i landet. I tillegg kom det korrupsjonsanklager mot Telenors partner Uninor, noe som førte til at Telenor fikk lisensene inndratt i et drøyt halvår.

India-eventyret har blitt dyrt for det norske konsernet - og de fleste analytikere tror selskapet prøver å komme seg ut.

I dette klippet fra indisk TV kan du se en dansende Brekke med medarbeiderne under den vanskelige perioden i Inda.

ASIASTUDIER: Det var asiastudiene som var inkludert i Harvard-mastergraden som gjorde at Brekke fikk innpass først som rådgiver i Telenor, da de skulle gjøre sin Asia-satsing på slutten av 1990-tallet.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Trøblete start

I mai 2015 ble det klart at Sigve Brekke skulle fylle Jon Fredrik Baksaas sko som ny konsernsjef i Telenor, noe som fra styrehold blant annet ble begrunnet med den store veksten han hadde klart å få til som Asia-sjef.

Les også

DN: Telenors styreleder ville kvitte seg med Sigve Brekke

Det tok ikke lang tid fra den nye konsernsjefen var presentert, før de kritiske røstene kom, blant annet fra skipsreder Elisabeth Grieg.

Kritikken dreide seg i all hovedsak om at valget nok en gang falt på en mann som leder for et norsk toppkonsern.

Etter kort tid avslørte VG også at de tre kvinnene med mest erfaring fra ledelsen i Telenor (blant annet Telenor Norge-sjef Berit Svendsen) ikke hadde blitt kontaktet om den ledige konsernsjefstillingen, og i alle fall ikke hadde deltatt i sluttrunder som styreleder Svein Aaser først hadde antydet.

Les også

Tilsyn sendte Telenor-avtale i retur: Får ny refs for behandlingen av konkurrentene

I oktober fratrådte Aaser for øvrig sin stilling som styreleder, og skyldte da på Vimpelcom-saken og uenigheter med næringsminister Monica Mæland.

Møllestenen Vimpelcom

De neste månedene tårnet vanskelighetene seg opp for den ferske konsernsjefen.

I november 2011 kom det melding fra Telenor om at Brekke, i samråd med styret, besluttet å fristille fire Telenor-topper, mens det pågikk gransking av Telenors håndtering av Vimpelcom-saken.

Telenors datter i det tidligere Sovjet var blitt beskyldt for, og inngikk også senere forlik, om korrupsjon i Uzbekistan. Denne skandalen er ingen ripe i lakken for Brekke personlig, som var i Asia på den tiden - men saken har blitt en møllesten om halsen på selskapet.

HØRING: Konsernsjef i Telenor Sigve Brekke sammen med styreleder i Telenor Gunn Wærsted under den åpne høringen om VimpelCom-saken i kontroll- og konstitusjonskomiteen tidligere i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

– Lei seg

2016 har vært full av leie saker:

* Først kom det frem at siden Brekke startet opp som konsernsjef, har seks av åtte konserndirektører forsvunnet fra sine stillinger.

* I begynnelsen av februar i år mente EFTAs overvåkningsorgan ESA at Telenor hadde misbrukt sin dominerende posisjon i Norge og at selskapet hadde brutt konkurransereglene.

* Aksjekursen i Telenor har tapt seg med 30 prosent siden han tok over.

* I mai var konsernsjef Brekke blant dem som møtte til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, for å forklare seg om Vimpelcom-saken.

* I november varslet Konkurransetilsynet at de vil ilegge Telenor en bot på 906 millioner kroner for misbruk av markedsmakten i det norske mobilmarkedet.

I februar i år intervjuet E24 konsernsjef Brekke om noen av de vanskelige sakene som hadde oppstått i hans korte tid som konsernsjef.

Han uttalte da at problemene gjorde at han ble lei seg, men at han ikke «overhodet ikke tenkte noe om» uttalelser fra blant annet tidligere Statoil-topp Inge K. Hansen, som mente Brekke burde gå av.

E24 har forsøkt å nå Sigve Brekke onsdag kveld og torsdag morgen uten å lykkes.

Til oppmøtt presse i forkant av Telenor Youth Forum torsdag klokken 13.00, hvor han selv er innleder, sa Brekke at han ikke har noen kommentar til konflikten med Wærsted.

Les også

Sigve Brekke: - Ingen kommentar

Les også

Kilder antyder «snarlig hastemøte» i Telenor-styret

Les også

DN: Telenors styreleder ville kvitte seg med Sigve Brekke

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Sigve Brekke
  3. Veon (tidl. Vimpelcom)

Flere artikler