– Vi jobber på spreng for å sikre fremtiden til ansatte og restauranter

Lava Oslo, som eier flere av hovedstadens mest populære restauranter, sier at hele næringen nå opplever svært utfordrende dager. Både utelivskonsernet Rekom, og gourmetrestauranten Maemo stenger nå dørene.

Her er Hitchhiker i Mathallen i Oslo, en av Lava Oslos restauranter.
 • Sigrid Moe
Publisert:

– I løpet av de to siste dagene har vi sett en trend i markedet, hvor bordbestillinger uteblir og kanselleringene kommer hyppigere og hyppigere. Bare de to siste dagene har vi sett en drastisk økning, og vi går nå inn i en usikker tid, som vi ikke har noen anelse om hvor lenge vil vare, sier markedssjef Thomas Bratlie Haugland i Lava Oslo.

Lava Oslo består av mesterkokkene Stian Floer, Tom Victor Gausdal, Anders Braathen og Even Ramsvik, og står bak driften av flere av Oslos populære restauranter.

Haugland sier at alle i restaurantnæringen opplever særdeles utfordrende dager, som også vil ramme ansatte i restaurantene, men at det er uklart i hvilken grad det vil ramme dem.

Les også

Regjeringen med drastiske corona-tiltak: – Usikkert hvor lenge flytrafikken i Europa vil være åpen

En meters avstand

– Vi er forberedt på å gjøre alle nødvendige tiltak for å begrense smitterisiko i våre restauranter, og vil også tilby take away på alle våre steder, sier Haugland.

– Samtidig jobber vi på spreng for å sikre fremtiden til alle våre ansatte og våre restauranter, legger han til.

Lava Oslo driver restaurantene Katla, Hitchhiker, Strand, Smalhans, Brutus, Handwerk Oslo, The Golden Chimp, Hrímnir, Stasjonen, Dugurd Kantiner, Haakon, Vega snackbar og Sentralen restaurant og kafé.

Torsdag fortalte norske helsemyndigheter at de gjør ytterligere tiltak for å bremse utbredelsen av coronaviruset. Ett av tiltakene er at Helsedirektoratet vedtar stenging av alle virksomheter i serveringsbransjen med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder, som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst en meters avstand.

Rekom skriver i en pressemelding torsdag kveld at de stenger alle sine barer i Norge de neste to ukene.

– Vi står i en alvorlig situasjon som land, og vi vet at smitten spres der folk samles. Derfor stenger vi alle våre barer og nattklubber i et forsøk på å hjelpe myndighetene med å bekjempe smittespredningen, sier Frederik Mygind, Country Manager Norge.

Også Maaemo stenger nå dørene i Oslo, og det samme gjør Michelin-restauranten Credo, ifølge Dagens Næringsliv.

Michelin-restauranten Re-Naa er en intim restaurant. Her tilbereder den prisbelønnede kokken Sven Erik Renaa mat i restauranten.
Les også

Kongsberg Gruppen har flere corona-smittede: Frykter forsinkelser i produksjonen

I Stavanger driver Torill Renaa gourmetrestauranten Re-Naa sammen med sin ektemann Sven Erik Renaa.

Hun forteller at de nå jobber med å ivareta ansatte og personalet på en god måte, og at vinbaren deres er stengt.

Ekteparet har også en cateringtjeneste, og den mer uformelle restauranten Bistro Matbaren.

– Der har vi hovedvekt av businessgjester, både grupper og mindre bord. Når flere firmaer innførte reiseforbud, så kom kanselleringene for der, forteller Renaa, som driver restaurantene i Stavanger sammen med sin ektemann Sven Erik Renaa.

– Svært alvorlig

Gourmetrestauranten Re-Naa fikk sin andre Michelin-stjerne i April.

– På Re-Naa har vi fremdeles godt belegg. Selv om det kommer enkelte avbestillinger så er det mange på venteliste, sier Renaa.

I Matbaren fikk de mange kanselleringer allerede i midten av februar.

– Vi har i tillegg en stor selskapsavdeling, samt en catering-kontrakt med Stavanger kommune, hvor alt er kansellert. Situasjonen er derfor svært alvorlig, og vi vurderer nå permitteringer i Matbaren, sier Renaa.

Selskapet har hatt flere møter om tiltak knyttet til både eventuelle permitteringsvarsel, og der de har gått igjennom interne hygiene- og vaskerutiner.

– I tillegg har vi blant annet innført ekstra renhold, vasking av betalingsterminaler etter bruk og innføring av papirservietter istedenfor våre linservietter, forteller Renaa, som legger til at de også har tømt flere leverandører for overflate- og hånddesinfeksjon.

Les på E24+

Slik kan Olsens krisegrep redde boliglånet ditt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Re-Naa
 3. Sven Erik Renaa
 4. Michelin
 5. Stavanger
 6. Coronaviruset
 7. Restaurant

Flere artikler

 1. Michelin-restaurant i Stavanger: – 2020 blir et kriseår

 2. Betalt innhold

  Renaa om 2020-tala: – Ikkje så gale som frykta

 3. Re-Naa stenger etter skjenkestopp

 4. Varsler permitteringer og konkurser i nord etter nye tiltak

 5. Omsetningen ble mer enn halvert etter skjenkestopp ved midnatt