Røkke og Aker gir 100 millioner til havinitiativ

Dagen etter at Aker lanserte havsamarbeidet med World Economic Forum har de og storaksjonæren hentet frem sjekkheftene.

Kjell Inge Røkke, arkivbilde.

Åserud, Lise / NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Industrikonsernet Aker og Kjell Inge Røkke forplikter nå til sammen 11 millioner dollar (100 millioner kroner) i donasjoner til tre ulike havinitiativ.

Det opplyser Aker til E24.

Akers del av donasjon er på seks millioner dollar og Aker-selskapene Aker BP, Aker Energy, Aker Solutions, Kværner, Aker BioMarine og Cognite er alle med på spleiselaget.

De pengene skal gå til C4IR Norge, senteret for den fjerde industrielle revolusjon som Aker lanserte tirsdag i samarbeid med World Economic Forum.

Donasjonen fra Røkke på fem millioner dollar skjer gjennom forskningsselskapet Rev Ocean og investeringsselskapet hans The Resource Group.

Tre av millionene går til Ocean Data Plattform, som skal være en tjeneste for å utveksle og tilgjengeliggjøre data om havet mellom ulike aktører i samfunnet. De siste to millionene går til Plastic Revolution.

Donasjonene er et ledd i industrieier Kjell Inge Røkkes filantropiske arbeid. I 2017 fortalte Røkke at han ville gi bort mesteparten av det han har tjent til ulike gode formål.

I tillegg til å gi ut universitetsstipender har Røkke satt i gang byggingen av forsknings- og ekspedisjonsskipet som Rev Ocean skal benytte i sitt arbeid.

Les også

Aker og World Economic Forum etablerer havteknologisenter

Skal dekke kostnadene i starten

Ifølge Aker skal de 11 millioner dollarene til sammen dekke kostnadene i de tre prosjektene de neste tre årene.

– Alle våre industrielle aktiviteter er en del av havøkonomien. Havet er i dag i fare og det er nødvendig med endring. Jeg tror sterkt på at løsninger for havet utvikles raskere og mer robust hvis virksomheter som Aker går sammen med myndigheter, organisasjoner og andre aktører. Et sunnere hav er i vår felles interesse, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen i en uttalelse.

Rev Ocean-sjef Nina Jensen påpeker viktigheten av å samle de rette folkene og tilgjengeliggjøre data i initiativene:

– Gjennom havteknologisenteret inviterer vi offentlige og private partnere til å samarbeide om løsninger for miljøet. Vi overfører ideer til handling gjennom initiativer som Plastic Revolution-stiftelsen, som ble skapt for å skape en kommersiell bærekraftig og skalerbare løsninger for å kjempe mot plastforurensning, sier Jensen.

Plastic REVolutions første prosjekt er å etablere et anlegg som skal gjenvinne plast til drivstoff i Accra, Ghana, i tillegg til etableringen av innsamlingsordninger for plast.

Prosjektet skjer i det samme landet der Kjell Inge Røkke og Akers felleseide oljeselskap Aker Energy nå jobber med å få godkjent en utbyggingsplan for oljefeltet Pecan.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kjell Inge Røkke
 2. Rev Ocean
 3. Aker
 4. Øyvind Eriksen
 5. Nina Jensen

Flere artikler

 1. Aker og World Economic Forum etablerer havteknologisenter

 2. Microsoft blir med på Røkkes havsatsing

 3. Kjell Inge Røkkes Ocean Yield tar milliardnedskrivninger

 4. Annonsørinnhold

 5. Her ankommer Røkkes superskip Norge

 6. Akers oljeprosjekt i Ghana kan få grønt lys neste år: – Balanseprisen er blant de mest attraktive i bransjen