Brandtzæg avviser politisk spill bak Alunorte-stengingen

Hydro-sjefen sier det utelukkende er eksterne ekspertråd som ligger bak beslutningen om å stenge verdens største aluminaraffineri.

Administrerende direktør Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro.

Foto: Ole Berg-rusten NTB scanpix
  • Karl Wig
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

– Denne beslutningen er kun teknisk. Det er en operativ beslutning basert på input fra eksterne fagfolk, sier Svein Richard Brandtzæg.

Onsdag stilte Hydro-sjefen i telefonkonferanse med nysgjerrige analytikere som ville ha svar på hvorfor han stenger Alunorte i Brasil, verdens største aluminaraffineri.

Nyheten skapte globale bølger da Hydro annonserte stengingen rett etter børsåpning onsdag. Prisen på aluminium bykset umiddelbart tre prosent. Og Norsk Hydro stupte 13 prosent på Oslo Børs.

Eksperter har spekulert i at stengingen er et politisk spill fra Hydro for å legge press på brasilianske myndigheter, som siden mars har tvunget Hydro til å kjøre anlegget for halv maskin.

Les også

Aluminiumsprisen stiger: Hydro-stenging skaper globale bølger

Utfordret på snuoperasjon

Dette avviser Hydro-sjefen på direkte spørsmål: Han sier det utelukkende var en teknisk vurdering basert på entydige ekspertråd.

Siden brasilianske myndigheter ikke vil la Hydro bruke sitt flunkende nye deponi for bauksittrester (DRS2) med et høyteknologisk pressfilter, har Hydro måttet bruke det gamle (DRS1).

Men nå er det skrøpelig, snart fullt, og ikke forsvarlig å bruke lengre, ifølge Hydro-sjefen.

– Det var et klart råd om at vi ikke kunne fortsette å bruke DRS1, og at det burde stenges umiddelbart, sier han.

Han sier utfallet hadde vært annerledes dersom Brasil ga dem lov til å bruke det Brandzæg kaller «state of the art»-teknologien ved det nye deponiet.

– Så lenge vi ikke kan det, må vi stenge ned.

Brandtzæg ble imidlertid utfordret på denne forklaringen. Fagfolk har nemlig tidligere ment at det gamle deponiet har lang levetid igjen.

– Hva førte til den dramatiske endringen i vurderingen av deponiets kapasitet, som ekspertene først mente kunne produsere i 12–18 måneder til? ville en Morgan Stanley-analytiker vite.

– Det er noe vi skal gå dypere inn i, svarte Brandtzæg, uten å utbrodere.

– Hydro tar ikke risiko

Hydro-sjefen bekreftet imidlertid at det er de samme tekniske ekspertene som først vurderte at deponiet kunne brukes mye lengre, som nå konkluderer med at det ikke lengre er forsvarlig.

Les også

Fagforeningsleder om Hydro-stenging: – Dette vil selvsagt komplisere ytterligere

– Vi vil ikke ta risiko på dette. Hydro er ikke et selskap som tar risiko. Derfor tar vi denne beslutningen, selv om den er dramatisk, sier Brandtzæg.

Han omtaler vurderingen som grundig, og sier de eksterne fagfolkene har brukt «alle tilgjengelige ressurser» for å komme til sin konklusjon.

– Vi ser ingen grunn til å betvile den konklusjonen, sier Brandtzæg.

Han sier Alunorte vil raffinere den gjenstående bauksitten til alumina før anlegget stenger helt, og anslår at dette vil ta fem til syv dager.

Stikk til myndighetene

Selv om Brandtzæg avviser at stengingen er et pressmiddel, la han ikke skjul på at han håper konsekvensen blir at myndighetene ser alvoret.

– Dette resulterer i tusenvis av mennesker uten jobb. Vi prøver å ta vare på dem, men dette har skapt noe hastverk lokalt, og vi får nå noen møter med myndigheter som vi har prøvd å få til en stund, sier Brandtzæg.

– Vårt mål er å komme tilbake til 100 prosent produksjon så raskt som mulig, sier han.

Hydro-sjefen sier at han tror at brasilianske myndigheter ble tatt på senga over dagens nedstengning, på lik linje med aksjemarkedet.

– Jeg tror de også ble overrasket, sier Brandtzæg.

Myndighetenes krav om at Alunorte må kjøre på halv kapasitet kom etter utslipp av regnvann fra fabrikkområdet i kjølvannet av et kraftig regnskyll i februar. Hydro har også måttet svare for lokale anklager om at rørslam har lekket ut, noe de hele tiden har avvist.

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Hydro stenger nok et anlegg i Brasil

  2. Kan gi ny smell for kraftmarkedet - aksjen fortsetter fallet

  3. Hydro får tillatelse til å gjenoppta driften i Brasil

  4. Annonsørinnhold

  5. – Vil slå massivt ut

  6. Hydro-sjefen varsler gjennomgang etter sjokkrapport