Politiets pressekonferanse om Lime-arrestasjonene:
- 18 pågrepet, dreier seg om menneskehandel og tvangsarbeid

18 personer tilknyttet dagligvarekjeden Lime er pågrepet mistenkt for grov menneskehandel og tvangsarbeid. De ble arrestert tirsdag i en politiaksjon som involverte 210 politifolk og ti politidistrikt.

STOR AKSJON: Politiet har gjennomført en større aksjon rundt dagligvarekjeden Lime i dag. Bakgrunnen er mistanke om grov menneskehandel og tvangsarbeid
Publisert:

(LILLESTRØM E24) Politiet tror en rekke personer fra Pakistan og Nepal har blitt utsatt for tvangsarbeid i dagligvarekjeden, som har butikker rundt om på hele Østlandet.

Det kom frem da politiet arrangerte pressekonferanse om saken på Lillestrøm i ettermiddag,

Pressekonferansen er akkurat avsluttet. Der kom det frem at hele 18 mistenkte - 17 av dem norske statsborgere - er arrestert i en stor, koordinert politiaksjon som involverte 210 politifolk fra ti ulike politidistrikt.

- Bakgrunnen er mistanke om grov menneskehandel og tvangsarbeid. Alle butikkene er involvert i etterforskningen, opplyste politimester Bjørn Eirik Vandvik på pressekonferansen.

- Under etterforskningen har vi møtt ansatte vi har skjellig grunn til å mistenke er gjenstand for tvangsarbeid. Dette er kriminalitet som er et prioritert område, sier politisjefen.

Les også

Advokat om kjemperazzia: - Får bare håpe de vet hva de holder på med

Politiet ønsker ikke å gå inn på hvor mange, og hvor, de har kommet over det de mistenker er mennesker utsatt for tvangsarbeid.

VENTENDE REPORTERE: Journalistene gjør seg klar pressekonferansen om razziane mot Lime-systemet i dag. Pressekonferansen avholdes i politiets lokaler på Lillestrøm.

- Vi er fortsatt inne i en aksjonfase, sier Vandvik.

Men han la til:

- Det er litt ulikt hvordan de har kommet seg til landet. Mange av dem har kommet hit lovlig. De er hovedsaklig fra Pakistan og Nepal.

210 politifolk involvert

Tirsdag morgen slo hundrevis av politifolk til hjemme hos flere personer i Lime-sfæren. Tre personer ble siktet for menneskehandel.

Senere slo politiet med hjelp fra Nav, Skatteetaten og Tolletaten til mot flere butikker.

- 18 er pågrepet, 20 butikker har vært gjenstand for razzia i dag og 210 personer fra politiet har deltatt, opplyser politimester i Romerike, Bjørn Eirik Vandvik.

Politiet har også sendt ut en omfattende pressemelding tirsdag, hvor de forklarer størrelsen på aksjonen. Les hele meldingen her.

- Dette er den største aksjonen skatteetaten har vært med på, sier Jan Egil Kristiansen i Skatteteten under pressekonferansen.

- Vi har over 50 personer i aksjon, mange av dem dataeksperter. Vi har hentet inn datapersonell fra hele landet for å delta i aksjonen, sier Kristiansen.

- Tidlig fase

Det har vært deltakere fra 10 ulike politidistrikt, opplyser politiet.

Det har vært razzia mot Lime-butikker i Rælingen, Skedsmo, Ski, Akser, Bærum og Larvik i tillegg til Oslo.

- Det er også indikasjoner på trygdebedrageri, sier politimesteren,

- Alle de siktede, men unntak en svenske, er norske statsborgere.

Politiinspektør Åsmund Yli opplyser at politiet har mye arbeid som gjenstår.

- Til tross for at etterforskningen har pågått en periode, er vi fortsatt i en tidlig fase. Det er mye materiell som nå må gjennomgås.

Politimesteren i Romerike understreket det samme.

- Dette er en komplisert sak. Det er mistanker om ulovligheter på flere områder, sier Vandvik.

Les også: Storstilt politirazzia

Slekt av gründeren

Under aksjonen i dag ble minst tre nære familiemedlemmer av Lime-gründer Sajjad Hussain pågrepet.

Hussain ble i august arrestert på Gardermoen, minutter før han gikk ombord i et fly til Portugal.

Lime-gründerens advokat John Christian Elden opplyser overfor E24 tirsdag, at hans klient sitter i isolat.

- Han er ikke informert om dagens aksjon.

Hussian er siktet for grov menneskehandel og sitter for tiden i varetekt. Fra før er han siktet for skattesvik.

- Jeg venter i spenning på politiets redegjørelse for denne aksjonen, og får bare håpe de vet hva de holder på med, skrev advokat Elden i SMS til E24 tirsdag ettermiddag.

Også en advokat skal være pågrepet, ifølge VG.

- At politiet gjør et spørsmål om lønnsvilkår til en sak om menneskehandel er om ikke annet kreativt. Men med skattesaken som er fremmet mot min klient, tolker jeg nå først og fremst hele saken som et generelt ønske om å etterforske ham, sa Elden til E24 i august.

Publisert: