Nordea forsvarer kontonekt i bitcoin-saken: – Massivt belegg for betydelig risiko

Advokatene til både Nordea og Sturle Sunde lente seg på politifaglige vurderinger da striden rundt bitcoinhandlerens kontonekt startet i Oslo tingrett torsdag.

I RETTEN: Bitcoinveksler Sturle Sunde har saksøkt Nordea.
Publisert:

Florø-mannen er blant landets største bitcoinvekslere. Han har saksøkt storbanken etter å ha fått stengt sin private konto og blitt nektet åpning av konto til selskapet hans, Bitmynt AS.

Sunde krever at Nordea lar Bitmynt åpne bedriftskonto med aksjekapital for å utføre betalingstjenester.

I desember i fjor avviste Oslo tingrett Sundes krav om å få gjenåpnet sin private konto midlertidig. Men det er først nå at hovedsaken skal avgjøres, gjennom en to dager lang rettssak som startet torsdag.

Stridens store spørsmål er om Nordea har saklig juridisk grunnlag for å nekte kontoforholdet på grunn av kryptohandelen – som banken selv tilknytter stor risiko for både hvitvasking og terrorfinansiering.

Kripos sier de har sporet Sundes transaksjoner tilbake til kriminelle, noe Sunde avviser kjennskap til.

Les også

Saksøker Nordea for å kunne selge bitcoin: – Føler meg som en lovløs

Ut mot kriminelt stempel

Ifølge Nordea har Sunde hatt om lag 1.400 transaksjoner i måneden.

– Risikoen knyttet til bitcoin er ikke så stor at den forsvarer å nekte oppretting av et kontoforhold etter finansavtaleloven, fremholdt Sundes advokat, Odd Bovim, i sitt åpningsinnlegg.

Det hersker en uriktig oppfatning om at kriminelle grupperinger flokker til bitcoin, argumenterte advokaten, og viste til denne E24-artikkelen fra oktober i fjor.

– Jeg synes ikke bitcoin fortjener et ensidig kriminelt stempel. Personlig vil jeg heller se fysiske kontanter forsvinne enn bitcoin, sa politiadvokat Richard Beck Pedersen til E24 i saken.

Sundes advokat viste også til andre uttalelser, både fra finansminister Siv Jensen, utenlandske reguleringsmyndigheter og fagkyndige, som han mener underbygger at Nordea overdriver risikoen.

Det avviste Nordeas advokat, Hallvard Gilje Aarseth, blankt.

– Det er massivt belegg for betydelig risiko knyttet til dette, kontret advokaten under sitt innlegg.

Les også

Politiet har knekt bitcoin-koden: – Kriminelle vender tilbake til kontanter

– Finn.no «by night»

– Bankene er opptatt av å ikke være involvert i transaksjoner som har tilknytning til kriminell aktivitet, eller der det er risiko for terrorfinansiering og hvitvasking. Man har både interne retningslinjer og et strengt lovverk å rette seg etter, sa advokaten.

– Og finansavtaleloven gir også plikt til å avvikle kundeforhold hvis det er risiko for at midler stammer fra straffbare handlinger, fortsatte Aarseth.

Det er en risiko som Kripos selv har advart Nordea om, fremholdt han, og viste til en Kripos-presentasjon hvor bitcoin-brukere deles inn i fire grupper:

Programmerere, liberale, spekulanter – og kriminelle.

– Standpunktet herfra er at spørsmålet om hvorvidt det foreligger hvitvaskingsrisiko og graden av dette, er bank- og politifaglige vurderinger som man skal være varsomme med å overprøve, fortsatte Nordea-advokaten.

Han viste også til bruken av bitcoin og andre kryptovalutaer på det mørke nettet, og trakk frem et skjermbilde fra en ikke-navngitt nettside som tilbyr kjøp av narkotiske stoffer.

– Dette er Finn.no «by night», hvor man selger helt andre varer. Og det eneste betalingsmiddelet man bruker, er kryptovaluta.

Les også

Sør-Korea raidet kryptobørser – forbereder lov som kan forby kryptohandel

I sikkerhetsdialog for fire år siden

Sunde har avvist kjennskap til kriminelle vekslere og mener Bitmynt har hatt tilstrekkelig kontroll på sine kundeforhold.

Sundes advokat mener Nordea både overdriver den kriminelle risikoen og underspiller at Sunde selv har tatt initiativ til en dialog med banken om sikkerhetstiltak.

Dette skal ha skjedd allerede i 2014. Nordea svarte imidlertid at de uansett knyttet stor risiko til bitcoin-transaksjoner.

I årene etter vekslet Sunde bitcoin gjennom sin private konto.

I 2017 innkalte en Nordea-sikkerhetsrådgiver Sunde til et møte. Der ble han konfrontert med bankens bekymring for de mange transaksjonene.

Banken ville vite hva Sunde foretok seg for å påse at kronene som skal veksles til bitcoin, stammer fra legal virksomhet.

Sunde svarte at han er bevisst på dette og at han tar kontakt med sine kunder dersom han blir mistenksom, fremholder advokaten hans.

Sunde orienterte også om at han er i gang med å få opprettet et aksjeselskap og planlegger å gjøre handelen fra en bedriftskonto.

Banken valgte å si opp kundeforholdet, og varslet samtidig at de «heller ikke ønsker å opprette en bedriftskonto» til Sunde når bitcoinhandel er selskapets formål.

Publisert:

Her kan du lese mer om