Anmeldt toppsjef tjente som dommer

Tidligere finansdirektør i Funcom var anmeldt av Finanstilsynet mens han var dommer i en Økokrim-sak.

JOBBET: Her i Oslo Tinghus jobbet tidligere Funcom-sjef Bjørn Toften uten å vite at han var anmeldt for innsidehandel.
  • E24
Publisert:

Det var høsten 2012 at Finanstilsynet anmeldte tidligere finansdirektør i Funcom, Bjørn Toften, for brudd på reglene om innsidehandel.

Selskapet er fortsatt under etterforskning for blant annet markedsmanipulasjon i forbindelse med lanseringen av spillet «The Secret World».

Ni dager etter anmeldelsen sluttet Toften i spillselskapet og begynte som fagkyndig meddommer Transocean-saken, der Økokrim har reist tiltale.

Der satt han først ni måneder i rettssalen, og deretter i fem måneder med arbeid på dommen, før han plutselig ble innkalt til avhør i forbindelse med Økokrims razzia av Funcoms lokaler i januar i år, skriver Dagens Næringsliv onsdag.

Meldt inhabil

Deretter gikk det ytterligere to uker før Toften fikk beskjed om at han var anmeldt for innsidehandel, og først i midten av februar i år begjærte Økokrim Toften inhabil i Transocean-saken.

Dette regnes som en av Norges største skattesaker, og dom faller denne uken.

- Toften hadde som finansdirektør en sentral plassering i Funcom. Han er anmeldt og vil bli etterforsket, opplyste Økokrim i februar i år ifølge inhabilitetskjennelsen.

Les også:

Funcom trenger mer penger til Lego-spilletFuncom håper på drahjelp fra HollywoodØkokrim: - Hjelper ikke om det er en vennetjeneste

Status som vitne

Toften opplyser til DN at hans status fortsatt er som vitne i Funcom-saken.

- Det var en del spørsmål fra Oslo Børs og Finanstilsynet sommer og høst 2012 om innsidehandler i Funcom, men ingen var spesielt til meg eller mine handler, sier Toften til Dagens Næringsliv.

På direkte spørsmål om hvor mye han tjente på realiseringen av opsjoner i den perioden der Funcom-ledelsen nå er etterforsket for markedsmanipulasjon (sommeren 2011 til sommeren 2012, red. anm.) svarer Toften følgende:

- Det husker jeg ikke. Det fremgår av børsmeldingene.

- Uheldig

Førstestatsadvokat Morten Eriksen i Økokrim sier følgende til DN om Toftens inhabilitet i Transocean-saken:

- Det er uheldig at sånt skjer, men det er nå ryddet opp i Transocean-saken.

Kursbevegelser

Som E24 skrev i månedsskiftet januar-februar i år, er det børsnoterte selskapet Funcom mistenkt for markedsmanipulasjon - det vil si å ha gitt uriktige opplysninger overfor børs og investorer.

Dette skal ha pågått i perioden august 2011 til september 2012 – samme tidsrom der Funcom utviklet, promoterte, lanserte og floppet med dataspillet «The Secret World».

Les også:

- Funcom-aksjonærer famlet i blinde

Funcom-aksjen hadde voldsomme bevegelser i denne perioden. I løpet av trekvart år steg kursen fra rundt 7 kroner per aksje til 23 kroner på det høyeste.

Flere i selskapets toppledelse og styre tjente gode penger på selge unna Funcom-aksjer i denne perioden. Se faktaboksen over hvilke innsidere i Funcom som handlet når og til hvilke kurser.

19 millioner kroner

E24s gjennomgang meldingene selskapet sendte ut i løpet av det året Økokrim mistenker at skittent spill har foregått, viser et skred av svært optimistiske børsmeldinger og prognoser i selskapets kvartalsrapporter.

Likevel ble aldri «The Secret World» den suksessen Funcom håpet på. Samtidig som de positive medlingene ble sendt ut, solgte altså fremtredende personer i selskapets ledelse og styre unna Funcom-aksjer. Salgene skjedde mens kursen var på de høyeste nivåene på flere år.

Den samlede realiserte aksjegevinsten til innsiderne var på i underkant av 19 millioner kroner.

Les også:

Slik snakket Funcom opp sin egen flopp

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Nå starter Funcom-saken i retten

  2. Advokat om Funcom-tiltalen: – Vi ser frem til rettssaken

  3. Tre av de fire tiltalte dømt i Funcom-saken

  4. Økokrim anker ikke i Funcom-saken

  5. Funcom-topper fortsatt under Økokrim-etterforskning