Anmeldt toppsjef tjente som dommer

Tidligere finansdirektør i Funcom var anmeldt av Finanstilsynet mens han var dommer i en Økokrim-sak.

JOBBET: Her i Oslo Tinghus jobbet tidligere Funcom-sjef Bjørn Toften uten å vite at han var anmeldt for innsidehandel.

Tore Kristiansen
  • E24
Publisert:,

Det var høsten 2012 at Finanstilsynet anmeldte tidligere finansdirektør i Funcom, Bjørn Toften, for brudd på reglene om innsidehandel.

Selskapet er fortsatt under etterforskning for blant annet markedsmanipulasjon i forbindelse med lanseringen av spillet «The Secret World».

Ni dager etter anmeldelsen sluttet Toften i spillselskapet og begynte som fagkyndig meddommer Transocean-saken, der Økokrim har reist tiltale.

Der satt han først ni måneder i rettssalen, og deretter i fem måneder med arbeid på dommen, før han plutselig ble innkalt til avhør i forbindelse med Økokrims razzia av Funcoms lokaler i januar i år, skriver Dagens Næringsliv onsdag.

Meldt inhabil

Deretter gikk det ytterligere to uker før Toften fikk beskjed om at han var anmeldt for innsidehandel, og først i midten av februar i år begjærte Økokrim Toften inhabil i Transocean-saken.

Dette regnes som en av Norges største skattesaker, og dom faller denne uken.

- Toften hadde som finansdirektør en sentral plassering i Funcom. Han er anmeldt og vil bli etterforsket, opplyste Økokrim i februar i år ifølge inhabilitetskjennelsen.

Les også:

Funcom trenger mer penger til Lego-spilletFuncom håper på drahjelp fra HollywoodØkokrim: - Hjelper ikke om det er en vennetjeneste

Status som vitne

Toften opplyser til DN at hans status fortsatt er som vitne i Funcom-saken.

- Det var en del spørsmål fra Oslo Børs og Finanstilsynet sommer og høst 2012 om innsidehandler i Funcom, men ingen var spesielt til meg eller mine handler, sier Toften til Dagens Næringsliv.

På direkte spørsmål om hvor mye han tjente på realiseringen av opsjoner i den perioden der Funcom-ledelsen nå er etterforsket for markedsmanipulasjon (sommeren 2011 til sommeren 2012, red. anm.) svarer Toften følgende:

- Det husker jeg ikke. Det fremgår av børsmeldingene.

- Uheldig

Førstestatsadvokat Morten Eriksen i Økokrim sier følgende til DN om Toftens inhabilitet i Transocean-saken:

- Det er uheldig at sånt skjer, men det er nå ryddet opp i Transocean-saken.

Kursbevegelser

Som E24 skrev i månedsskiftet januar-februar i år, er det børsnoterte selskapet Funcom mistenkt for markedsmanipulasjon - det vil si å ha gitt uriktige opplysninger overfor børs og investorer.

Dette skal ha pågått i perioden august 2011 til september 2012 – samme tidsrom der Funcom utviklet, promoterte, lanserte og floppet med dataspillet «The Secret World».

Les også:

- Funcom-aksjonærer famlet i blinde

Funcom-aksjen hadde voldsomme bevegelser i denne perioden. I løpet av trekvart år steg kursen fra rundt 7 kroner per aksje til 23 kroner på det høyeste.

Flere i selskapets toppledelse og styre tjente gode penger på selge unna Funcom-aksjer i denne perioden. Se faktaboksen over hvilke innsidere i Funcom som handlet når og til hvilke kurser.

19 millioner kroner

E24s gjennomgang meldingene selskapet sendte ut i løpet av det året Økokrim mistenker at skittent spill har foregått, viser et skred av svært optimistiske børsmeldinger og prognoser i selskapets kvartalsrapporter.

Likevel ble aldri «The Secret World» den suksessen Funcom håpet på. Samtidig som de positive medlingene ble sendt ut, solgte altså fremtredende personer i selskapets ledelse og styre unna Funcom-aksjer. Salgene skjedde mens kursen var på de høyeste nivåene på flere år.

Den samlede realiserte aksjegevinsten til innsiderne var på i underkant av 19 millioner kroner.

Les også:

Slik snakket Funcom opp sin egen flopp

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Advokat om Funcom-tiltalen: – Vi ser frem til rettssaken

  2. Nå starter Funcom-saken i retten

  3. To tidligere Funcom-topper dømt i ankesaken – tidligere finansdirektør fullstendig frifunnet

  4. Annonsørinnhold

  5. Økokrim anker ikke i Funcom-saken

  6. Funcom-topper fortsatt under Økokrim-etterforskning