AVGA SIN STEMME: Partileder Trine Skei Grande (V) avgir sin stemme på Gamlebyen skole mandag.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix
Det Nye Norge

Kronikk Det nye Norge, Heidi Karin Monsen: «Alt begynner i skolen», sier Venstre. Men stemmer det?

Det er barna som blir fundamentet for vår fremtidige vekst og økonomi, skriver Econas Heidi Karin Monsen.

 • Heidi Karin Monsen
  Heidi Karin Monsen
  Styreleder nettverk for økonomi- og virksomhetsstyring, Econa.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.


I forbindelse med den siste partilederdebatten fikk jeg et godt inntrykk av Venstre og Trine Skei Grandes positive innspill om et videre sentrumssamarbeid, men jeg kan ikke si meg enig i slagordet om at «alt begynner i skolen».

Jeg er av den oppfatning av at alt starter i mors liv, og at et sunt svangerskap kan bidra til å gi en god start til barna våre.

Selv var jeg uheldig og opplevde å føde min sønn syv uker for tidlig, noe som bidro til at legene kom med pessimistiske uttalelser om en sen utvikling og læring for Kristian.

Det var noe som heldigvis ikke slo til. Vi foreldre, og hele familien, var innstilt på at det første barnebarn i familien skulle få en god oppfølging og vokse opp omkring en god struktur og faste rammer, og ikke minst hadde vi et godt fokus på å «se» Kristian.

Allerede som treåring kunne han flere bøker utenat, og han viste mange gode kreative sider med Lego-klossene sine - og vokste opp i et trygt og godt nabolag på Nordås i Bergen, med mange gode venner rundt seg.

Sammen med et nabopar ble vi enige om å spleise på dagmamma ut fjerde klasse. På den tiden fantes det ikke SFO, og vi jobbet jo alle, så det ble en god løsning for oss.


Man ønsker å lovfeste en samarbeidsplikt mellom barnehage og skole for å sikre en god overgang. Det er bra tenker jeg.

Trygghet var viktig. Og, ja en solskinnshistorie ble det på mange måter også skolemessig. Vår sønn gjennomførte sine sivilingeniør studier innenfor teknisk kybernetikk ved NTNU, og jobber i dag ved Googles hovedkontor i Mountain View i California.

Jeg er så heldig at jeg har fått anledning til å være gudmor og fadder for seks jenter og en gutt. Da min kusine og venninne i Bergen ønsket å etablere en ny Montessori skole dro jeg til departementet for å snakke deres sak. Den familien har gjort en stor og imponerende innsats for nettopp å få på plass den skolen og jeg forstår at det er ventelister med barn som ønsker å få plass. Jeg har selv ingen forutsetning for å vurdere hvilken type skole som er best egnet for barn i dag; det jeg skjønner er at det på Bjørgvin Montessori skole som drives ut fra Maria Montessoris filosofi og pedagogiske prinsipper blir det lagt til rette for hjelp til lekser slik at barna kan ta del i fritidsaktiviteter etter skoletid.

Da jeg leste Jens Stoltenbergs bok; «Min historie» var det også interessant å bli kjent med hvordan det var å vokse opp i en barndom gjennom Steinerskolen i Oslo.

I KLASSEROMMET: Statsminister Erna Solberg besøker førsteklassingene på Jar skole i Bærum i forbindelse med valgkampen.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Jeg vil gi stor honnør til Høyre som har lagt til rette for at kravene til lærerutdanning er satt på dagsorden og at det må gjennomføres en Mastergrad for å kunne undervise som lærer. «Barn skal glede seg til å gå på skolen. Da må den være en arena for mestring, ikke for nederlag», hevder Høyre som nå har nedfelt mange gode tiltak med tanke på en enda bedre norsk skole der alle er velkommen og ønsket. «Den nye reformen for tidlig innsats skal forhindre at barn slutter å rekke opp hånden for å få hjelp», sier statsminister Erna Solberg.


Vi er godt på vei inn i den fjerde industrielle revolusjon også her i landet vårt. «Det nye Norge» som skal digitaliseres og robotiseres vil stille ytterligere krav til viljestyrke hos barna

I tillegg ønsker man å lovfeste en samarbeidsplikt mellom barnehage og skole for å sikre en god overgang. Det er bra, tenker jeg.

Jeg håper virkelig dette kan bidra til at vi slipper å høre om alle de elver; spesielt gutter, som i dag faller ut av skolen altfor tidlig. I Econa som jeg er tilknyttet har vi satt «økonomiglede» på dagsorden, og arbeidet er startet med økonomiopplæring til elever rundt om i landet. Det er blitt svært godt mottatt av elevene.

Jeg har bodd de fleste av mine år i Bergen, og ser en stor forskjell i nabolagene der i forhold til i Oslo hvor jeg bor nå. Det er tankevekkende å lese om; «illevarslende forskjeller i barnefattigdom» i Oslo. Det var en artikkel i Aftenposten som gjorde meg ytterligere oppmerksom på dette fenomen. Det er helt klart at det er illevarslende når 64 prosent av barna på Nedre Tøyen vokser opp under fattigdomsgrensen.

Jeg har gjennom flere år lagt merke til forskjellene mellom øst og vest i Oslo, og det er lenge siden jeg ble klar over at både arv og miljø preger barna våre og det starter lenge før barna starter på skolen. Det starter i oppveksten. Fra barna er små.

Det kan i tillegg se ut til at barnevernet må få et større fokus og styrkes ytterligere. Hvor mange historier har vi ikke lest om barn som har vokst opp under et dårlig barnevern?

Det er et stort forbedringspotensial innenfor barnevernet, og som mor, tante og økonom vil min stemme ved dette valget vil gå til det partiet som setter skole og tidlige barneår i sentrum.

Vi er godt på vei inn i den fjerde industrielle revolusjon også her i landet vårt. «Det nye Norge» som skal digitaliseres og robotiseres vil stille ytterligere krav til viljestyrke hos barna.

De må forholde seg til en utvikling som går så raskt at vi knapt kan forstå det!

Det er barna som blir fundamentet for vår fremtidige vekst og økonomi.

Les også

Det nye Norge, kronikk Christian Haslestad, BCG: Tiden er inne for å utnytte mulighetene ved Industri 4.0

Les også

Kronikk, Det nye Norge, Kathrine Myhre i Norway Health Tech: Fantastiske nye Helse-Norge

Les også

Kronikk, Det nye Norge. Heidi Karin Monsen: Digitalisering og robotisering – noen av mulighetene den fjerde industrielle revolusjonen gir oss

Her kan du lese mer om

 1. Det Nye Norge
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Dette er de nye tiltakene i Oslo

 2. Betalt innhold

  Hans Jacob og Randi har bygget milliardbedrift: – Det var flere som advarte oss

 3. Nå inntar Apple norske høyskoler med eget pensum

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Investorenes investor

 6. Sluttet i Aker Solutions uten å vite hvor han skulle – ber nordmenn ta mer risiko