Finanskrisen fillerister Frp
Fremskrittspartiet blir et av finanskrisens ofre i Norge. Det er bra for Høyre, som åpenbarer seg som den trygge havn for antisosialistiske velgere.
- Elin ØrjasæterElin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Flere debatter i det siste har vist en helt ny side av Fremskrittspartiet. Den inkompetente siden. Det gir nye muligheter for Høyre.
Fremskrittspartiets Per Sandberg topper uka i Dagbladet onsdag med å årsaksforklare finanskrisen. Sandberg mener krisen skyldes at Bush og andre amerikanske presidenter har ført en for sosialistisk politikk.
Det er bedre å være grå og edru enn full og fargerik
Dette er en retorikk som kan fungere for noen millioner amerikanske velgere. Men i norske ører høres det ut som om fyren er på et saftig nachspiel.
I forrige uke debatterte Kristin Halvorsen og Siv Jensen finanskrisen på TV2 Tabloid. Jeg har aldri sett Siv så svak.
Kristin påpekte at Frp vil redusere beviligningene til Kredittilsynet, og dermed gjøre institusjonen svakere. Siv klarte ikke svare med annet enn litt innholdsløs kjefting. Hun møtte partiets liberalisme på direkten uten å kunne forklare den.
I krisetider søker folk en trygg havn, også politisk. Et parti som vil svekke Kredittilsynet høres ikke ut som en trygg havn i disse tider. Det høres bare inkompetent ut.
Så hva gjør forvillede velgere på høyresiden nå? Jo, de vender seg til gode, gamle Høyre. Nå er det nemlig duket for de kjipes storhetstid. De som tror på regler, som holder på penga og er ansvarlige.
Partiet Høyre har en høy troverdighet når det gjelder økonomi. Det har bare ikke vært behov for den troverdigheten på lenge.
Fremskrittspartiet vil bruke mye penger og ha få regler:
"Fremskrittspartiet vil erstatte handlingsregelen med retningslinjer for hvor mye statens utgifter kan vokse med fra år til år avhengig av økonomisk vekst og inflasjon," for å sitere fra programmet .
Høyre, derimot, skriver i sitt program : "Derfor må veksten i statsbudsjettets utgifter være mindre enn veksten i bruttonasjonalproduktet for fastlands-Norge".
Når det gjelder pengepolitikken er Frp liberalistisk: "Fremskrittspartiet mener at penge- og kredittmarkedet skal reguleres av tilbud og etterspørsel i markedet, uten politiske reguleringer eller inngrep."
Sitatet er hentet fra Fremskrittspartiets program.
Høyre på sin side er utpreget konservativt og vil "videreføre retningslinjene for pengepolitikken og finanspolitikken".
Dette er ikke bare ord. I finanspoltikken foreslår alltid Høyre inndekning i samme moment som de foreslår nye utgifter. Fremskrittspartiet på sin side kaster om seg med TV-milliarder i hytt og pine.
Når alvoret i den økonomiske situasjonen går opp for oss, vil Høyre vinne og Frp tape.
Erna ble en gang beskyldt for å være grå. Mannen hennes ble sur, han skjønte ikke at det var et kompliment. Nå kommer nedgangstiden. Da vil alle se at det er bedre å være grå og edru enn full og fargerik.