Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Dobbeltmoral for 10 milliarder

Det er lave odds for at Norsk Tippings såkalt sosialpolitiske funksjon bare er et spill for galleriet.

  • Øystein Sjølie
    Journalist

Norsk Tipping profilerer seg som samfunnsansvarlig. Samtidig bruker de flere hundre millioner på å oppmuntre befolkningen til å bruke titalls milliarder kroner i året på tipping og lotteri. Det er mildt sagt et underlig sammentreff.

E24.se kunne nylig melde at en ny styreleder i Svenska Spel skal påse at den svenske motsatsen til Norsk Tipping tar mer sosialt ansvar enn tidligere.

Svenskene har fått unntak fra EU-prinsippet om fri konkurranse på pengespillområdet fordi Svenska Spel angivelig har en svært viktig sosialpolitisk funksjon i det svenske samfunnet. Underforstått: Man vet at spill er noe skummelt griseri som kan ruinere Medelsvensson før de får sukk for seg, og nettopp derfor er det viktig at staten har kontroll på omfanget. At staten også får kontroll på inntektene fremstår nærmest som en utilsiktet bivirkning.

Argumentasjonen for Norsk Tippings spillmonopol er kliss lik.

Men utfordringen for spillmonopolistene i Sverige og Norge er at den sosialpolitiske funksjonen til spillmonopolene ikke akkurat er påtrengende tydelig. Dermed svekkes argumentasjonen for unntak fra EU-prinsippet om fri konkurranse.

Dette ser nå svenskene ut til å ta på alvor, og regjeringen har derfor hyret inn en ny kost for å rydde opp i Svenska Spel. Blant annet blir det aktuelt å innføre iøynefallende advarsler mot tap og spilleavhengighet på alt reklamemateriell.

Norsk Tipping er en av Norges aller største annonsører, med årlig budsjett i 100-millionersklassen. For tiden kan vi blant annet vanskelig unngå reklamer i ulike formater for det fiffige nye tallspillet Keno. Det er ikke mange advarsler å spore i disse reklamene.

Det nærmeste du kommer sosialpolitisk funksjon på Norsk Tippings hjemmeside er et lite banner som spør deg om du spiller for mye. Trykker du på banneret blir du servert denne oppmuntrende teksten:

"Spill skal være uskyldig moro - ikke gi problemer! Norsk Tipping AS tar spilleavhengighet på alvor og er bevisst på dette gjennom det vi tilbyr og det vi kommuniserer. Vi ønsker ved vår opptreden, informasjon og samfunnsengasjement å begrense antall personer med spillproblemer. Vi tilbyr spill som underholdning og uskyldig moro. Vi oppfordrer derfor deg som kunde til ikke å spille for mer enn du har råd til å tape!"

Hø? Norsk Tipping teppebomber det norske folk med skøyeraktig reklame for pengespill og lotteri. De ytterst få spillvinnerne løftes frem og feires i beste sendetid på NRK. Men det er ikke mange intervjuer med de som har spilt Lotto i 20 år uten gevinst. Taperne er i overveldende flertall, hele tiden, men i Norsk Tippings kommunikasjon er de fullstendig usynlige.

Er dette opptreden, informasjon og samfunnsengasjement som begrenser antall personer med spillproblemer? Er det på noen måte sosialt ansvarlig å oppmuntre andre til å spille bort pengene sine? Norsk Tipping omsatte for rekordhøye 10 milliarder kroner i fjor.

"Veksten dokumenterer at Norsk Tippings har en solid posisjon som gledesspreder og underholdningsleverandør for det norske folk," var administrerende direktør Axel Krogvigs kommentar.

Alkohol er også uskyldig moro og nytelse for de fleste som nyter det. Men "gledessprederen" Vinmonopolet får ikke reklamere. Hvorfor ikke, mon tro?

I tillegg til den rørende omsorgen for de spillavhengige kan du også lese lenge og vel om Norsk Tippings samfunnsansvar på deres nettsted. De har til og med laget en egen rapport om samfunnsansvar (fra 2006). Jeg tør ikke tenke på hvordan det hadde sett ut om ikke Norsk Tipping tok samfunnsansvaret så mye på alvor som de gjør.

Men Svenska Spel har fått ny styreleder med regjeringsmandat til å rydde opp, annonserer Norsk Tipping etter en informasjonsrådgiver som skal lede og koordinere selskapets arbeid med samfunnsansvar. En informasjonsrådgiver, der altså.

Hva er nå oddsen for at det blir mer spill for galleriet fra Norsk Tippings side fremover?

Publisert:

Flere artikler

  1. Norge strammer inn lov. Denne svensken ser rødt

  2. «Kampen om spill hardner til»

  3. - Kunne ikke gjort annet

  4. DnB Nor kutter gebyrene

  5. Verdens rikeste på handletur i Europa