BJØRN EINAR ROMØREN: Gutta fra Bærum tar det de synes tilkommer dem.

Romøren: Ekte Blærumsgutt

Gutta fra Bærum lar seg ikke kødde med. Får de ikke førstehoppet, så bare tar de det.

  • Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Bjørn Einar Romøren hadde trolig ikke peiling på hvilke følelser han utløste da han satte ut for den nye Holmenkollen i går kveld. Han er veldig lei seg, sies det, og det er da enda godt. Det er også klokt at han trekker seg fra hoppingen i kveld.

I hele dag har raseriet over hoppet hans dominert landets nettaviser og sosiale medier. Det er et rasende brøl fra den norske løve, på vegne av Anette Sagen. Denne jenta har i årevis holdt ut i en av de mest mannsdominerte idrettene, og trosset både åpen og skjult motstand så det holder.

Det hadde på forhånd vært et enormt mediengasjement rundt førstehoppet i Holmenkollen. Gjennom avstemninger, både offisielle og mer uoffisielle, har folket stemt fram Anette Sagen som førstehopperen.

Gi dem en straff så det kjennes.

Motkandidaten var, nettopp, Bjørn Einar Romøren, også en mann med imponerende resultater. Han var kandidaten til Kollenhopp, klubben som skal stå for arrangementet og sikkert har lagt ned uendelig med dugnadstimer nettopp for hans klubb og denne bakken.

Det er forståelig at miljøet rundt Romøren ble skuffet da Sagen vant førstehoppet. Men er det noen som ser for seg at Anette Sagen hadde satt utfor kvelden før som første testhopper, med Dagbladets fotograf til stede?

Jenter gjør ikke sånt. De følger spillereglene. I motsetning til gutta, som sikkert hylte av skadfryd da Romøren satte utfor. Er det noe som gleder en ekte Blærumsgutt, så er det å drite i fellesskapet for å få fremhevet seg selv.

Jeg synes jeg hører dem: "Nå ble Anette Sagen, byrådet, hele folket og bønda på Face skikkelig EID!".

Til orientering: Å bli eid er å bli lurt, overmannet eller beseiret i Bærums- og Oslo Vest-sjargong. Og ja, det stemmer. Vi ble eid, alle vi som hadde stemt på Anette Sagen. Romøren har rappet førstehoppet, en gang for alle. Hadde Kollenhopp brukt en hvilken som helst annen testhopper enn akkurat ham, hadde ikke saken vært en sak. Dette må Romøren og folkene rundt ham ha visst på forhånd.

Jentene i mannsdominerte idretter blir "eid", år etter år. Gutta fra landet blir eid av gutta fra byen, ungene fra Groruddalen blir eid av ungene fra Bærum. Det er dette som gjør oss så rasende ved Bjørn Einar Romørens prøvehopp. Det var den mekanismen Romøren og rådgiverne hans ikke forsto.

Det handler om å ta seg til rette. Fordi man er så ovenpå fra før at man kan drite i konsekvensene. Romøren bare satte utfor. Han fortsatte bare en årelang tradisjon for Bærumsgutter som vil ha det gøy. Enten det går ut over bønder i Hemsedal eller jenter fra Vefsn. "So WHAT?!".

Det var et overtramp som trolig får konsekvenser for Romøren selv. Og det bør få konsekvenser for hans utrolig dårlige rådgivere, først og fremst lederen i Kollenhopp, Roar Gaustad.

Romøren har nettopp skrevet en pressemelding der han skryter Anette Sagen opp i skyene. Det er bra.

Men framstillingen av ham selv som en ydmyk testhopper i det godes tjeneste, står ikke helt til troende. Så symboltung er Holmenkollen, at han visste hva han gjorde.

Følg Ørjasæter på Facebook: www.facebook.com/lederboka.

Følg Ørjasæter på Twitter: @orjas

Publisert:

Her kan du lese mer om