Gjedrem jobbet i det stille
Startet Svein Gjedrem finanskrisen? Hvis man skal dømme etter all kjeften han har fått de siste ukene, kan man få inntrykk av det.
- Per ValebrokkTidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger.
Står du i salaten med dressing til langt oppover halsen, er det ofte greit å stå stille og tenke nøye gjennom situasjonen du befinner deg i. Gjedrem ser ut til å være en tilhenger av denne leveregelen.
Gjennom hele sin tid som sentralbanksjef har han konsekvent valgt en forsiktig tilnærming til problemer. Sjefen for norsk pengepolitikk er definitivt ikke mannen for raske beslutninger.
Bortsett fra noe smågruff fra enkelte hold, har de fleste stort sett vært fornøyd med Gjedrems forsiktige holdning. Men finanskrisen endret på dette. Mens statsledere og sentralbanksjefer verden over har levert den ene spektakulære kriseløsningen etter den andre, har Svein Gjedrem tilsynelatende gjort lite. Og kjeften har ikke latt vente på seg, verken fra politisk hold eller blant økonomer. "Norges Bank har ikke gjort jobben sin. Ikke gjort jobben sin!", tordnet konsernøkonom Nils Terje Furunes i DnB Nor fra en talerstol onsdag. Professor og statsviter Frank Aarebrot slo fast at "Gjedrem er sidrompa".
Men så hadde visst Gjedrem gjort jobben sin likevel, han hadde bare ikke sagt det til Furunes, Aarebrot og oss andre før i går. Helt siden mandag i forrige uke har regjeringen jobbet med et forslag til krisepakke ført i pennen av Gjedrem og hans "sidrompa" kolleger. Økonomer og politikere virket jevnt over fornøyd med løsningen, som innebærer at staten byttelåner statsobligasjoner mot bankens boliglån. Dermed får bankene verdipapirer som selv de mest skuddredde i dagens finansmarkeder kan akseptere.
Gjedrem-kritikken er ikke nødvendigvis over med dette. Onsdag er det fremskyndet rentemøte i Norges Bank. Statsminister Jens Stoltenberg nærmest krever et rentekutt på inntil ett prosentpoeng, ifølge VGs kilder.
Man kan lure på hvorfor det haster sånn med store rentekutt nå. Det akutte problemet er at pengemarkedet ikke fungerer, og dermed ikke følger Norges Banks styringsrente. Derfor er det ingen grunn til å tro at et kraftig rentekutt fra Gjedrems hånd onsdag skulle hjelpe på situasjonen. Dessuten: Hvis det er som Stoltenberg sier, at finanskrisens effekt på norsk økonomi vil vare i mange år, får Gjedrem rikelig tid til å senke renten underveis – akkurat slik han liker å gjøre det.
Forhåpentligvis bidrar Gjedrem og regjeringens krisepakke til at skuldrene senkes i pengemarkedet. Men det er dilemma knyttet til disse krisepakkene som ingen sentralbanksjef eller statsleder i verden foreløpig har turt å så snakke høyt om: Kan vi løse finanskrisen, som ikke minst skyldes at vi i en årrekke har latt seddelpressene gå varme, ved å pøse ut tusenvis av nye milliarder? Eller skaper vi bare nye bobler?