Økokrim: - Tiltalt megler trodde han ringte fra trygg telefon

Megler tok telefoner fra møterom, angivelig fordi han trodde han ikke ble overvåket. Det ble han.

Per Robert Jacobsen, tidligere stjernemegler i Pareto tiltalt for innsidehandel. Fotograftert i en pause i rettssaken 2. mai 2011.
Den innsidetiltalte aksjemegleren Per-Robert Jacobsen med sine forsvarere.
Publisert:

Oppdatert 14.10 (i fet skrifttype):

Oslo Tingrett har vedtatt at telefonsamtalen skal kunne benyttes som bevis og avviser dermed forsvarets forsøk på å avskjære telefonsamtalen som bevis.

Telefonsamtalen vil dermed refereres til og trolig og så spilles av i løpet av rettssaken.

- Begjæringen om avskjæring tas ikke til følge, heter det i en uttalelse fra Oslo Tingrett.

Resten av saken er skrevet før Tingretten hadde tatt sin avgjørelse:

Ifølge Økokrim benyttet den tidligere Pareto-megleren Per-Robert Jacobsen telefoner på møterom for å føre samtaler som er kurssensitive.

Jacobsen trodde han ikke ble overvåket på disse telefonene, ifølge Økokrim.

Det ble han imidlertid.

Sinvest, DNO og lydbånd

Flere lydbåndopptak gjort på møterom 6B i Paretos lokaler, mellom aksjemegler Per-Robert Jacobsen i Pareto og investor Ole Aunaas, havnet i fokus i innsidesaken mot Jacobsen tirsdag morgen.

Meglerhus har plikt å ta opp alle telefonsamtaler meglere gjør med kunder hvor ordre diskuteres.

Reglene, som blant annet har gjort det vanskelig for meglere å bruke alternative kommunikasjonsmidler som mobiltelefon, gjelder ikke for alle deler av meglerhus.

Det er imidlertid ikke alle avdelinger i et meglerhus som er underlagt like strenge telefonregler. Økokrim mener at Jacobsen skal ha prøvd å utnytte dette.

Statsadvokat Hans Christian Koss

Det aktuelle møterommet, 6B, var antatt å ikke ha opptak på telefonene, ettersom det var et møterom for rådgivningsavdelingen (corporate) - en avdeling hvor man i utgangspunktet ikke trenger å ta opp samtalene..

Per-Robert Jacobsen hadde fra dette rommet flere samtaler med investor Ole Aunaas, hvorpå kurssensitv informasjon og påfølgende handler ble gjennomført, ifølge Økokrim.

- Det blir ikke sagt noe privat i samtalene. Dette er ordre-relatert informasjon. Det er det ingen tvil om, og her har det blitt oppsøkt en annen telefon man ikke trodde ble tatt opp på bånd, sier statsadvokat Hans Christian Koss i retten og fortsetter:

- Det er Per-Robert Jacobsen som går inn på møterom 6B. Han ringer til Aunaas. Vi vil si det så klart, som at dette er gjort for å omgå opptak. Det er ingen annen grunn til å gjøre samtalene her.

- Vi er her enig i at det ikke ble inngått ordre på disse samtalene. Samtalene i meglerhus som er knyttet til ordre, må bli tatt opp på bånd, og alle samtaler knyttet til dette, må tas på slike linjer. Noe slikt har ikke skjedd under disse samtalene, sier Jacobsens advokat, Thomas Berge.

- Ringte fra møterom

Samtalene, hvis innhold ikke er kjent, dreide seg trolig om Sinvest, ut fra eksempel gitt av Økokrim.

Disse opptakene er et omstridt bevis, som forsvarer Thomas Berge forsøker forhindre å bli lagt frem i retten siden de er tatt opp ulovlig.

- Etter mitt syn er det ikke adgang til å spille av opptaket og heller vedlegge en transkribering av hva som ble sagt, sier Berge.

Berge mener at ettersom opptakene er gjort uten at partene, Jacobsen og Aunaas, viste at samtalene ble tatt opp på bånd, så bør dette ansees som ulovlig overvåkning.

Økokrim mener at alle slike samtaler faller inn under bevis.

Saken

Mandag denne uken startet rettsaken mot innsidetiltalte Per-Robert Jacobsen.

Saken mot Jacobsen går så langt tilbake som 2006 og er knyttet opp mot saken mot journalist Thomas Gulbrandsen i Nettavisen og NA24. Jacobsen og Gulbrandsen skal ved flere anledninger ha utvekslet informasjon som ikke var tilgjengelig i markedet.

Ifølge tiltalen skal Jacobsen blant annet fått informasjon fra journalist Gulbrandsen om at Nettavisen ville publisere en sak om det børsnoterte selskapet DNO, hvor det ble hevdet at DNOs kontrakt om utvinning av olje i Irak var ugyldig - og at selskapet ville svartelistes av myndighetene i Bagdad.

Før artikkelen ble publisert skal Jacobsen, ifølge tiltalen, ha sagt utover meglerbordet i meglerhuset Pareto Securities:

«Et godt tips, gutter: Short DNO. Short DNO nå».

Den tidligere megleren skal også ha sendt en tekstmelding til Gulbrandsen med følgende innhold:

«Hei sjef. To utenlandske aktører forhandler om å kjøpe Sinvest. Snakker om bud på 130-35. Dette har du ikke fra meg».

Samlet sett gir tiltalen en strafferamme på 12 års fengsel, ifølge Økokrim.

Jacobsen har erklært seg ikke skyldig etter tiltalen.

Les også

Får 40 mill. ved frifinnelse- Innsidekriminalitet er både utfordrende og ressurskrevendeØkokrim tar ut tiltale mot Per-Robert JacobsenGulbrandsen anker- Det Gulbrandsen er dømt for er en privat sakJournalist dømt for ulovlig innsidehandelÅpner døren for aksjemeglere- Ekstremt belastende- Megler ville hjelpe journalistvennINNSIDESAKEN: - Vi gjør dette hver dagOmstridt stjernemegler i retten- Ville vært å spille hazardGulbrandsen husket lite i retten- Bedt om å pleie toppmegler

Publisert: