Fire tidligere Yara-ledere tiltalt

Økokrim bekrefter at fire tidligere Yara-topper er tiltalt for to tilfeller av grov korrupsjon.

UNDER LUPEN: Økokrim har tatt ut tiltale mot fire tidligere medlemmer av Yaras konsernledelse.
 • Anders Park Framstad
 • Jo Andre Aakvik
 • Thomas Solberg
 • Andreas Fosse
 • Eric B. Utheim
 • Johann D. Sundberg
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Det er tatt ut tiltale mot fire personer i Yaras tidligere toppledelse. Dette bekrefter Økokrim overfor E24.

Ifølge tiltalebeslutningen er de fire tidligere konsernsjef Thorleif Enger, tidligere leder for Yaras oppstrømssegment Tor Holba, Daniel Clauw og Kendrick Taylor Wallace.

Forholdene gjelder bruk av to tilfeller av grov korrupsjon gjennom bestikkelser overfor en minister i Libya og en høytstående offentlig tjenestemann i India.

Det er i alt fire som er tiltalt – to nye som tidligere ikke var siktet.Hvorfor siktet dere dem ikke i sommer?

- Det jeg kan bekrefte er at det er tatt ut tiltale mot fire personer. Alle fire er tiltalt for Libya-forholdet, og tre av dem for India-forholdet, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til E24.

Les også

Ny Yara-direktør tiltalt

TILTALT: Tidligere sjef for Yaras oppstrømsvirksomhet, Tor Holba.

Wallace er tidligere juridisk direktør i selskapet, og satt i konsernledelsen fra 2004 til sommeren 2008. Han er utdannet jurist fra velrennomerte Harvard, og tidligere sjefsjurist i Hydro-systemet.

TILTALT: Tidligere konsernsjef Thorleif Enger.

Daniel Clauw var driftssjef og visekonsernsjef fra 2004 til høsten 2006. Clauw ble deretter hyret inn som konsulent og jobbet med vekstinitiativer for daværende konsernsjef Thorleif Enger. Han var konsulent for Yara frem til høsten 2007.

Clauw var Yaras best betalte direktør, og fikk en av de friskeste avtalene i norsk næringslivs historie da han sluttet, på nær 50 millioner kroner.

TILTALT: Tidligere driftssjef og visekonsernsjef Daniel Clauw.

Storvik sjekket ut

Det er ikke er tatt ut tiltale mot tidligere finansdirektør Hallgeir Storvik, som har hatt status som siktet i saken.

- Hallgeir Storvik er godt fornøyd med Økokrims konklusjon i forhold til ham. Vi har samarbeidet med Økokrim under hele etterforskningen og bistått Økokrim, sier partner og advokat Nicolay Skarning i advokatfirmaet Kvale til E24.

Han forsvarer Hallgeir Storvik, og sier at klienten fortsetter i jobben som gruvesjef i Yara.

- Etterforskningen har vist at Hallgeir Storvik er sjekket helt ut av saken. Han ønsker ikke gi ytterligere kommentarer i og med det er pågående straffesak mot andre, sier Skarning videre.

Dette bekreftes av Økokrim.

- Han er ikke tiltalt fordi det ikke er grunn til å straffeforfølge ham, sier Djupesland.

Yaras konsernsjef Jørgen Ole Haslestad er fornøyd med at Hallgeir Storvik nå er utenfor mistanke.

- For Yara som selskap har dette hele tiden vært en alvorlig sak, og tiltalene understreker dette alvoret. Samtidig er jeg tilfreds med at Hallgeir Storvik er utenfor mistanke, sier Yara-sjefen i en børsmelding fredag.

Les også

Yara venter ikke straff i utlandet

- Overførte millioner

Ifølge tiltalebeslutningen inngikk Kendrick Taylor Wallace på vegne av Yara en avtale om å betale fem millioner dollar eller mer til Mohamed Ghanem i forbindelse med et mulig joint venture i Libya, trolig på nyåret i 2007.

Ghanem var sønn av Libyas oljeminister og styreleder i samarbeidsselskapet National Oil Corporation.

1,5 millioner av det avtalte beløpet skal ha blitt overført til Ghanem via en konto i Sveits. Holba, Clauw og Energ skal ha gitt sin tilslutning til dette. Holba er kun tiltalt for forholdet i Libya.

- Både avtalen og delbetalingen utgjorde en utilbørlig fordel, skriver statsadvokaten.

Forholdet i India dreier seg om mulig opprettelse av et felleseid selskap med Krishak Bharati Cooperative Limited (Kribhco).

I april 2007 skal Wallace og Clauw ha tilbudt en avtale med sønnen til doktor Jivtesh Singh Maini. Han statssekretær i kjemikalie- og gjødselsdepartementet, som forvalter det statlige eierskapet i Kribhco, og var også styremedlem i selskapet.

Avtalen innebar betaling av et engangsbeløp på 250.000 dollar. De skal også ha tilbudt en sum basert på Yaras salg i India, men senere endret forslaget til et større engangsbeløp. Én million dollar skal til slutt ha blitt overført.

- Både avtaletilbudet og betalingen utgjorde en utilbørlig fordel. Enger medvirket ved å gi sin tilslutning til avtaleforhandlingene og ved å godkjenne utbetalingen på en million dollar.

Erkjenner ikke straffskyld

Daniel Clauws forsvarer sier til E24 at hans klient ikke erkjenner straffskyld etter tiltalen.

- Han er beredt til å forsvare seg mot anklagene. Han har god samvittighet. Han har ingen kunnskap om – og har heller ikke vært involvert i – irregulær eller ulovlig forretningsførsel i India eller Libya, sier advokat Halvard Helle.

Les også

Tidligere Yara-sjef Enger avviser korrupsjon-skyld

- Ut over disse kommentarene ber jeg om respekt og forståelse for at han vil forsvare seg i retten, ikke i mediene.

Enkelte av handlingene som har ført til at Økokrim har tatt ut tiltale, har funnet sted etter at Clauw, ifølge tiltalen, avsluttet sitt arbeidsforhold med Yara.

Til nyhetsbyrået Dow Jones sier advokat Arild Dyngeland, som forsvarer Kendrick T. Wallace, at hans klient ikke erkjenner straffeskyld.

Vedtok bot

FIKK BOT: Konsernsjef Jørgen Ole Haslestad og styreleder Bernt Reitan møtte onsdag pressen.

Yara, der den norske stat eier 36,2 prosent, har vært etterforsket for korrupsjon i flere år.

Det var i april 2011 at Yara varslet Økokrim om «mulige uregelmessige forhold» og fikk samtidig satt i gang en ekstern granskning. Den ble avsluttet i juni 2012.

Selskapet har selv konkludert med at det er gjennomført «uakseptable utbetalinger» i Libya, India og Sveits. Onsdag vedtok selskapet en bot på 270 millioner kroner. I tillegg blir det inndratt 25 millioner knyttet til tidligere fosfatleveranser.

- Når vi vedtar boten og erkjenner straffskyld er det fordi Økokrims funn er i tråd med resultatene av vår egen granskning. Straffen er hard, men vi aksepterer den, sa styreleder Bernt Reitan i Yara da boten ble kjent.

Tor Holba er fortsatt ansatt i Yara. Han får permisjon med lønn til korrupsjonssaken er avklart, opplyser selskapet.

Les også:

Mæland vil se Yaras hemmelige korrupsjonsrapportTidligere Yara-styreleder: - Det var helt klart nulltoleranseVil ta Yara en drøy uke å tjene inn botenLiten avkastning på Yaras Libya-investeringYara-eier: - Uakseptabelt

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Yara-saken: Direktører peker på hverandre

 2. Yara gir permisjon med lønn til tiltalt direktør

 3. – Eneste måten å forsvare Enger er å fortelle hva slags menneske han er

 4. Vitner fra hele verden i Norges største korrupsjonssak

 5. Libysk ministersønn på vitnelisten i Yara-rettssaken