BANKSVINDELSAKEN: Fire ukers varetekt i banksvindelsaken

Begge de to antatte hovedmennene i banksvindelsaken i Østfold er varetektsfengslet i fire uker.

Publisert:

De to første ukene skal begge sitte i full isolasjon. Begge de siktede nekter for å ha gjort noe galt, og varsler at de vil anke kjennelsen.

– Min klient stiller seg helt uforstående til siktelsen. Han opplever det som skjer som uforståelig, og ønsker at lagmannsretten skal vurdere dette, sier advokat Torgeir Røynås Pedersen til NTB. Han representerer en 39 år gammel tyrker, som er siktet for grovt bedrageri.

Skylder på takstmannen

De to hovedmistenkte skylder på takstmannen, som nå også er pågrepet og siktet. De vil ikke holdes ansvarlig for takstmannens prisvurdering.

– De har kjøpt eiendommer, pusset dem opp og videresolgt dem. Ved salget har de forholdt seg til taksten som foreligger fra en takstmann de har engasjert. Mange av eiendommene er totalrenoverte, derfor har det også vært stor verdistigning, sier advokat Torjus Torjusen til NTB. Han representerer en 30 år gammel kosovoalbaner.

– Legitim handel

De to siktede ble fremstilt for varetektsfengsling i to separate rettsmøter onsdag. Politiadvokat Nils Vegard la fram en omfattende siktelse på i alt 16 punkter mot 39-åringen.

Siktelsen mot ham omfatter flere tilfeller av grovt bedrageri fra 2006 til i dag. Han erkjente ikke straffskyld på noen av punktene, skriver Fredriksstad Blad.

Mannen er involvert i en rekke firmaer innenfor eiendoms-, bygg- og restaurantnæringen i Østfold. Siktede mener å ha drevet med legitim eiendomshandel og tar sterk avstand fra saken, ifølge advokat Røynås Pedersen.

Svindlede banker

Bankene som skal ha blitt svindlet er Storebrand, Skandiabanken, DnB NOR og Rygge Vaaler Sparebank. I tillegg har Lillestrømbanken nå levert en anmeldelse.

Politiet regner begge som hovedmenn i denne saken. De sitter i samme styre i et eiendomsselskap der 30-åringen er styreleder mens 39-åringen er nestleder.

30-åringen er siktet for 17 forhold, men han avviser å ha noe med noen av forholdene å gjøre.

God fortjeneste

I alt er seks personer pågrepet i forbindelse med denne svindelsaken. I et tilfelle skal en bolig ha blitt kjøpt for 700.000 kroner og solgt igjen et halvt år senere for 2,6 millioner kroner.

Politiet mener at det er gjort 25 slike transaksjoner, der boliger er kjøpt billig og solgt dyrt.

Politiadvokat Nils Vegard ved Østfold politidistrikt mener de er grunnlag for å mistenke de involverte for å ha forfalsket dokumentasjon overfor seks banker som har anmeldt forholdene.

Bankene betalte dermed ut store lån til kjøp av boliger som i virkeligheten var betydelig mindre verdt.

Ofte har lånene blitt misligholdt, og bankene er blitt sittende igjen med et pant som på ingen måte har stått i forhold til verdiene.

Les også:

Flere nyheter på E24.

Publisert: