Rekordmåned for eksport av norsk sjømat

Det ble slått rekord både for norsk sjømateksport totalt, men også salg av laks slo alle rekorder i oktober måned.

REKORD: Noe av årsaken til at oktober ble en meget sterk måned for sjømatnæringen er at september var noe svakere enn forventet, men samtidig var også etterspørselen større enn hva den var i fjor.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
  • Sindre Hopland
Publisert:

– Dette er den beste måneden for eksport av norsk sjømat noensinne, sier Renate Larsen, administrerende direktør i Norges sjømatråd i en pressemelding.

I oktober eksporterte Norge 251.000 tonn sjømat til en verdi av 9,9 milliarder kroner. Volumet falt med 12 prosent, men verdien steg med 10 prosent fra i fjor.

Laksekjempen Marine Harvest hanket inn sitt sterkest tredje kvartal noen sinne, og bedre enn forventet. Samtidig var bunnlinjen langt under forventningene.

Denne uken legger resten av lakseselskapene frem tall for tredje kvartal, både Bakkefrost (tirsdag), Norway Royal Salmon (tirsdag), Grieg Seafood (onsdag), Austevoll Seafood (torsdag) Lerøy (torsdag) og Salmar (fredag) skal vise frem tallene til markedet.

Les på E24+

Dette er de største fiskene i Lakse-Norge

Også laksen svømmer til rekord

– En eksportverdi på nesten 10 milliarder er en fantastisk milepæl, og viser hvor viktig norsk sjømatnæringer er globalt og nasjonalt, sier Larsen.

Også for lakseeksport alene, ble det slått rekorder i oktober, hvor det alene ble solgt laks for 6,5 milliarder kroner, en verdiøkning på 15 prosent fra i fjor.

Sjømatrådets analytiker peker på flere årsaker til at oktober 2018 ble et år helt utenom det vanlig.

FORNØYD: Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) er strålende fornøyd med resultatene fra norsk sjømatnæring. Her fra Arendalsuka 2018 om bord på tråleren Brennholm. Reder Jan Einar Sandtorv står i bakgrunnen.

Foto: Tomm W. Christiansen VG

– Det var en litt svak septembermåned, men eksporten har tatt seg kraftig opp nå i oktober. Polen og Nederland, som først og fremst er videreforedlingsmarkeder, hadde i oktober en volumvekst på henholdsvis 43 og 29 prosent. Dette gir en indikasjon om en positiv konsumtrend i andre markeder, eksempelvis Tyskland, sier Aandahl og legger til:

– Prisøkningen samtidig med volumveksten tyder på at vi har en vekst i etterspørselen etter norsk laks, sier han.

Også fiskeriminister Harald T. Nesvik er strålende fornøyd med resultatene, og håper gir næringen en ny milepælutfordring for året.

– Dette er tidenes måned for norsk sjømateksport. Er vi heldige, når vi kanskje milepælen 100 milliarder kroner i eksportverdi i løpet av året, skriver Nesvik i en uttalelse.

Les også

Marine Harvest med sterkeste tredje kvartal noensinne – sitter igjen med langt mindre

Torsken skuffer

Det laksen som troner soleklart på eksportlisten fremdeles, men også annen norsk fisk ser oppgang både volum- og verdiøkning.

Portugal og Brasil er spesielt sultne på Klippfisk, og det ble solgt for 500 millioner kroner i oktober måned.

Torsken derimot, er det færre som har lyst på, med en volumnedgang på 26 prosent og en verdinedgang på 20 prosent.

Samlet ble det solgt fersk torsk for 73 millioner kroner i oktober.

Minister Nesvik er fornøyd med at det ikke bare er laksen som frister i utlandet.

– Vi ser at laksen fortsetter å vokse, men det er også bra at verden får øynene opp for klippfisk og saltfisk. Næringen har sammen med Sjømatrådet gjort et systematisk arbeid for å markedsføre disse produktene. Dette arbeidet gir resultater, og nå får vi bedre betalt for varene, sier han.

Les også

Sjømatrådet signerer avtale med nettkjempen Alibaba

Les også

Salmar-sjef om Sandberg: Snakket et språk næringen forsto

Les også

Norsk laks på indisk Ikea

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Sjømat
  2. Laks

Flere artikler